Colaps: ieri învăţământul, azi justiţia. Mâine?

“Diplomele tuturor studenţilor de la Spiru Haret sunt valabile, până la clarificarea situaţiei”, a declarat ieri Ecaterina Andronescu. E bine, putem merge liniştit la vot. Unu: diplomele sunt valabile, doi: la noi nimic niciodată nu se clarifică. Cum spuneam, problema s-a rezolvat politic fără să se ţină cont de situaţia şi de problemele reale din învăţământ. Dacă ministrul sau orice alt politician mai pronunţă cuvântul „reformă”, vomit pe el. Intervenţia de ieri al preşedintelui Băsescu n-a fost altceva decât încă o acţiune politicianistă şi populistă. Chiar dacă aparent Băsescu s-a aliat opiniei şefilor de la PSD, în fapt cred că viza cele afirmate şi de cotidianul Ziua: „PSD falimentează şcoala privată”. Datele puse cap la cap de jurnaliştii publicaţiei sunt elocvente: „Universităţile de stat şi-au calculat locurile în funcţie de numărul absolvenţilor la Bac: pentru cei 170.000 de promovaţi au fost puse la bătaie 108.000 de locuri cu taxa, plus 62.000 de locuri bugetate.” Aici bătea Traian Băsescu în intervenţia sa de ieri: „’În momentul de faţă este un blocaj pe două paliere. Este o luptă între cei care vor să diminueze învăţământul privat, pentru că pâinea şi cuţitul este în mâna celor de la stat, sindicate şi oameni politici, iar pe de altă parte este o luptă pentru blocarea proceselor de modernizare a sistemului de educaţie, dusă în tandem de sindicate şi Ministerul Educaţiei. Se pare că s-a luat decizia să se dea satisfacţie sindicatelor, pentru discreditarea sistemului privat.” Nu-s fan Băse, dar omul are dreptate: Staul în nebunia sa, sugrumă sectorul privat şi tot sistemul este blocat, nu se doreşte reformă sub nicio formă. Nimic nou, însă situaţia generală este cu totul alta ca acum 3-4 ani, contextul este altul. Coaliţia PSD-PDL nu funcţionează, guvernul Boc nu a reuşit să pună cap la cap un program anti-criză şi practic nu s-au luat măsuri anti-criză de nici un fel. Banii împrumutaţi se împrăştie fără cap sau sunt deturnaţi în interese proprii sau politice, şomajul creşte alarmant, cum am mai spus, este vară, se mai găsesc slujbe sezoniere şi cu o pâine şi un pepene omul îşi mai umflă burta, întreţinerea este mică, dar în ciuda celor aproape 40 de grade din termometre, să nu uităm că iarna-i după colţ şi am da dovadă de naivitate să nu prevedem creşterea tensiunilor sociale. România va avea în trimestrele 2 şi 3 o scădere economică mai mare decât cea din primul trimestru şi nu va putea respecta ţintele convenite cu Fondul Monetar Internaţional. Deficitul bugetar o să ajungă la 7% din produsul intern brut, iar economia este într-o scădere de 6%. În ceea ce priveşte şomajul, cifrele oficiale sunt mult sub cele reale.

Oficial, la ora 14 va fi prezentat şi raportul pe justiţie al Comisiei Europene: am scăpat de clauza de salvgardare, rămânem cu monitorizarea.
Din tot ce a spus pe marginea ciornei Victor Ponta ieri, mi-a atras atenţia un singur aspect: Ponta era revoltat că mereu se aduce în discuţie subiectul corupţiei, dar în fapt doar 1% din activitatea justiţiei reprezintă cazuri legate de acest delict. Păi ce dovadă mai mare a corupţiei am putea avea atâta timp cât conform Comisiei Europene suntem catalogaţi ca ceea mai coruptă ţară membră U.E.?

Am dat o tură cu foarfece şi prin presa de azi. Editorialul lui Ovidiu Nahoi din Adevărul prezintă patru adevăruri dureroase:
„1. Procentele de simpatie pentru Radu Mazăre vor creşte după ce acesta a purtat uniforma de ofiţer nazist.
2. Numărul simpatizanţilor echipei Steaua va creşte printre tinerii imberbi lipsiţi de educaţie, după ce câţiva suporteri inconştienţi au arborat acel banner infam în timpul meciului cu Ujpest – cel în care întrebau în limba maghiară câte luni stă un rahat în burta unei unguroaice.
3. Dacă Elena Băsescu nu avea procente de simpatie câte voturi a strâns la europarlamentare, acum poate sta liniştită. Situaţia s-a schimbat în favoarea ei. Mii şi mii de tineri, orbiţi de modelul copiilor de bani gata, cărora viaţa nu le refuză nimic, vor visa să fie ca ea.
4. Ministrul Ecaterina Andronescu va deveni o persoană cât se poate de antipatică printre tinerii români cu educaţie pe sfert (majoritari), fiindcă a îndrăznit să ceară anularea diplomelor date cu toptanul de Universitatea „Spiru Haret“. Şmecherul care se descurcă este cel simpatizat, nu fraierul care învaţă.”

„Producţia de grâu s-a redus semnificativ faţă de 2008 din cauza secetei, la 3,1 milioane tone pe 60% din suprafaţa cultivată, iar recolta de orz din acest an a fost de 570.000 de tone, nivel similar cu cel de anul trecut.” Putem citii din Curierul Naţional. Ei titrează „Agricultura, la pământ”. Corect este, sub pământ.

Din Gândul am aflat cine este cap de listă la profesorii de la USH: Adrian Păunescu. Pe listă mai sunt: „fostul procuror general al României, Gheorghe Mocuţa, fostul şef CNSAS, Gheorghe Onişoru, Răzvan Teodorescu, fost ministru al Culturii, Costică Voicu, fost rector al Academiei de Poliţie, Gheorghe Uglean, fost preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie.”

Nou scandal sexual la Chişinău: „Un film in care apare candidatul din 2007 la Primăria Chişinău, Veaceslav Iordan, în timp ce făcea sex cu două tinere, a fost postat ieri pe mai multe site-uri moldoveneşti.” – aflăm din România Liberă.  Se simte aproprierea alegerilor… 😆

Gardianul anunţă cursul leu/euro preconizat după alegeri: 5 RON.

În Evenimentul Zilei aflăm de ultima afacere a doamnei Ridzi în calitate de ministru: „Până la demisie, Ridzi a reuşit să dea fără licitaţie alţi 880.000 de euro unor firme datornice la stat, dar abonate la bani publici.” Nu pot să nu rămân constant fascinate cum guvernanţii cu o mână aruncă banii pe fereastră şi cu cealaltă încearcă să strângă şi ultimul bănuţ de la contribuabili şi storc economia până o sufocă.

Din Cotidianul am aflat despre alţi 27.000 de euro băgaţi în nemurirea sufletului: „Palatul Cotroceni a decis să cumpere, pentru biserica din incintă, o serie de 10 obiecte de cult.”

Sfânta treime din sistemul românesc este: haos, incompetenţă şi corupţie.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=k8cYDnthloI]

10 comments on “Colaps: ieri învăţământul, azi justiţia. Mâine?

  1. pai daca e colaps colaps sa fie dar sa-l stim si noi !…

    …dar Romania o tira asa de ani de zile … sigura parte mai nasola pare a fi ca dupa o perioada ceva mai buna de urcat iara planeaza in jos la nivelul pe care probabil il stiam prin 2000 daca nu 1997… Societatea civila (ca tot se face caz peste tot de ea) oricum si chiar oriude e prea putin puternica ca sa poate fortza o schimbare radicala… in Romania se pare ca societatea civila nici macar nu poate fortza o demisie ! sau o ancheta ! legat de bani publici una legat de invatzamint nici atit !…

    legat de sex ? nu pot decit sa observ ca daca vrei sa ti-o pui cu doua tinere pe blat sa fi si ‘celebru’ adica sa ai hituri pe net.. trebuie sa fi politician !!.. incerc si eu de nu stiu cind sa o pun (pe blat) cu doua fete dragalase in acelasi timp … si nu s-a lipit nimic la pat ! iar la un sex scurt cu colega de birou (gen consulu’) nici nu pot sa ma gindesc si sincer n-am burta lor dar poate asta o fi un catch !… De unde concluzia mea … ca politica si sexul chiar daca nu se iubesc definitiv se f.. impreuna !…

  2. pentru Un Soricel – diferenţa cred că este că până acum Vestul nu se clătina, acum fiecare încearcă să-şi salveze buca pe cont propriu şi dacă noi suntem suficient de fraieri să ne furăm singuri pălăria în continuare, nu ne-o mai aduce înapoi nimeni…sau nu ne dă una nouă.

    mea culpa, admit, am fost în pat cu două fete şi da, am făcut sex, sincer, nu văd nicio mare şmecherie… probabil fiindcă n-am fost implicat politic, n-am burtă şi n-am fost filmat şi dat pe internet…cred că am ratat senzaţiile tari! 😆 😆 😆

  3. are dreptate un soricel, societatea civila lipseste cu desavarsire, cand de fapt ar trebui sa i se auda vocea .

  4. pai in idea ta… atunci totul devine cu adevarat interesant macar pt unul ca mine … care ma uit de la distantza … Poate asta e momentul in care totul in final o sa trebuiasca sa se schimbe cumva cum doar a trece vrind nevrind peste toate poate nu o sa se mai poata… din pacate IMFu e dornic sa dea bani oricui e in putere cit de cit legitim si tara din UE… deci probabil pina palaria o sa dispara .. o sa o imprumute de citeva ori…

    legat de fete … pina nu incerc de 2 ori macar n-am de unde sa stiu… 1a oara ca nu stiu cum e .. iar a 2a oara pentru ca stiu cum e ! Mi-e greu sa cred ca pe la gradinile unde te duci citeodata nu simti ca ai lua doua fete acasa … si ca nu poti sa te hotarasti care-ti place mai mult cum ambele iti plac … in final de ce trebuie sa te hotarasti !?.. cam asta e idea mea… si am o idee mare (glumesc) !

  5. pentru Un Soricel – păi toată clasa politică se bazează pe faptul că cineva tot timpu’ ne mai împrumută încă o pălărie şi dobânda o plătesc oricum fraierii, deci nu contează cât de mare este…
    legat de fete…vrem nu vrem, suntem legaţi de ele… de una, de două, de trei, tot aia e… 😆

  6. pentru Un Soricel – da, draq ne-a pus… 😆 😆 😆 crezi că matriarhatu’ ar funcţiona mai eficient? adică… matriarhatu’ pe faţă… 😆 😆 😆

  7. pentru Un Soricel – exact nu mai ştiu nici eu…. cred că s-a pierdut odată cu secretul piramidelor… 😆

1 Pings/Trackbacks for "Colaps: ieri învăţământul, azi justiţia. Mâine?"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.