Sex doar sex (comunicare prin sex, partea 2

N-am mai scris introducere ca ieri fiindcă mulţi s-au împiedicat de el şi n-au mai apucat să treacă pragul… Ha ha ha.

Nu sunt nici micul Einstein – adică un tip inteligent -, nu sunt nici Freud sau măcar canapeaua lui. Sunt doar un tip comunicativ. Îmi place sexul.  Şi nu mă feresc niciodată să vorbesc despre lucrurile care mă interesează. 🙂 Ce atâta tura-bura? Jos textila! Ha ha ha!

Cercetările ne arată că în comunicarea interumană, doar 7% se face prin transmitere verbală iar 38% este transmis prin elementele para-verbale. 55% din totalitatea mesajelor pe care le comunicăm sunt transmise prin limbajul trupului – elementul non-verbal. Elementele para-verbale sunt: tonul, ritmul şi volumul vocii.
Elementele non-verbale încep de la aspectul fizic, contactul vizual, expresia feţei (mimica), gesturile, poziţia şi orientarea corpului, proximitatea (distanţa şi poziţia persoanelor implicate) şi se termină cu contactul direct, corporal. Într-un cadru intim la acestea se adăugă şi factorii externi (ambientali) care pot accentua pozitiv sau negativ demersul nostru: contează ce parfum „purtăm”, este importantă lumina, contează muzica. Toţi ştim cât de mult contează prima impresie, dar cu toate acestea nu ţinem cont de acest fapt. Se vorbeşte şi despre limbajul tăcerii, limbajul spaţiului.
Tăcerea se leagă de ascultare şi de recepţionarea corectă a mesajelor. Folosind-o cu pricepere, putem stimula comunicarea creând interlocutorului posibilitatea de a-şi exprima ideile sau sentimentele care, altfel, ar fi rămas ascunse. O comunicare eficientă se bazează pe alternanţa rolului de receptor – emiţător şi pe interacţionare. Este ca un dans în care rolul conducătorului se schimbă aleatoriu.
Ansamblul elementelor non-verbale ale comunicării este denumită „metacomunicare” (cuvântul grecesc „meta” înseamnă „dincolo” sau „în plus”).

Dar n-am să scriu nici de data aceasta un referat şi nici nu sunt în măsură să dau sfaturi. Poate toată discuţia este aiure atâta timp cât sunt oameni care nu ştiu nici să răspundă civilizat la telefon. Dar să nu confundăm educaţia fiecăruia cu limbajul corporal (body language) pe care-l avem toţi şi care ne trădează.
Cercetările arată existenţa unei legături directe între nivelul de pregătire, statusul social şi disponibilităţile de vorbire ale unei persoane  şi numărul de gesturi utilizate de ea pentru a transmite un mesaj.
Chiar şi atunci când nu vorbim, trimitem mesaje în exterior, uneori neintenţionat, alteori controlat.
De foarte multe ori una spunem şi alta gândim sau nu suntem atenţi la ceea ce ni se comunică.
Există corelaţii între mesajul verbal şi cel non-verbal transmis de individ. Când între cele două mesaje există discordanţă, oamenii au tendinţa să se bazeze pe mesajul non-verbal întrucât este, de regulă, mai sincer şi mai puţin supus controlului conştient.

Nikki Sixx (basistul din Motley Crue) spunea despre un album de-al lor că este ca o târfă cu care ţi-ai trage-o 24 de ore din 24, dar n-ai duce-o niciodată acasă s-o prezinţi mămicii. Femeile de obicei neagă cu vehemenţă ideea de „sex doar sex” şi argumentează că ele sunt mai emoţionale, mai sentimentale şi mai cerebrale. Poate că au dreptate, dar există şi excepţii. Asta ştiu sigur. He he he.
Totuşi nu există sex doar sex. Cred că avem o problemă de comunicare (hi hi hi), mai exact, de definiţie. Sexul implică un ansamblu complex de comunicare, un schimb de mesaje la toate nivelurile, implică emoţii şi reacţii chimice. Există sex fără marea iubire, fără a te îndrăgostii, fără întrebări şi conflicte gen „cine duce azi gunoiul?”. Pentru a face sex este totuşi nevoie cel puţin de atracţie. Simplul fapt că vrei să i-o tragi sau să ţi-o tragi cu cineva este o emoţie. Cu siguranţă nu putem neglija nici factorul strict animalic, instinctiv, dar nu cred că putem trece pe seama lui toate atracţiile pe care le avem atâta timp cât există şi fenomenul invers, sunt persoane pe care nu le agreăm şi cu care cu siguranţă nu ne dorim nici un fel de contact şi acest fapt nu mai are legătură cu animalismul.
Cum nu există Făt Frumos, nu există nici Femeia Minune gospodină, inteligentă şi „curvă” în pat. Există o mai mare sau mai mică potrivire dintre parteneri şi aceste punţi sau obstacole pot fi ajustate prin comunicare. Lipsa de comunicare conduce la rutină, monotonie şi plafonare iar sexul este doar una din punţile ce leagă două persoane. Sau dezleagă. De la un sex „bun” poţi ajunge la o relaţie mai complexă, dar de la un sex „prost” (să zicem nesatisfăcător) niciodată relaţia nu va evolua.

Vorbeam despre alfabetul comun. Acesta se „învaţă” şi se dezvoltă activ prin schimbul de mesaje. Plăcerea sexuală nu este doar orgasmul, împlinirea finală ci explorarea, parcurgerea drumului la orgasm şi acest parcurs este presărat de aceste schimburi de mesaje uneori verbale, dar mai ales non-verbale care ne fac plăcere. Trupul vorbeşte, totul e să-i acordăm atenţia cuvenită, să-l ascultăm şi să-i răspundem.
Putem să ne ascundem în spatele cuvintelor sau chiar şi a gesturilor, dar nu la nesfârşit.

Plus, primăvara încinge hormonii… ha ha ha!

14 comments on “Sex doar sex (comunicare prin sex, partea 2

 1. pentru Thanata – mi-ai oferit nişte plăcintă cu dovleac, da’ te-am refuzat, aşa că nu-mi pot da cu părerea ce fel de gospodină eşti sau nu eşti. Ha ha ha!
  ‘neaţa.

 2. Brush, o sa creada lumea ca numa de gspodina nu te-ai convins! te rog sa declari ca eu nu-s decat curva retorica sau aritmetica..in rest nefututa cum sunt, astept clienti pentru demonstratii free of charge!

 3. pentru Thanata – ştiu ce crede lumea, da’ mie îmi place suspansul… ha ha ha! e drept, nici nu ne-am tras-o. acu’ ce, să zic că eşti deşteaptă? habar n-am că-s un….prostănac.

 4. intrebarea poate e ce te faci cind vorbesti cu tine insuti prea des ?… ca si vorba cu tine cica ar fi necesara si ma refer atit la baieti cit si la fete… poate e interesant de ce barbatii recunoastem mai usor ‘ca vorbim’ cu noi insine… iar fete am cunoscut doar una care mi-a spus ca are prieten un iepuras vibrator.

  mai interesant, recent in vizita fiind am vazut la o prietena de prietena un delfin marime naturala (de plus) trinit pe patul ei de fata… m-a bufnit risul si m-am abtinut cu greu sa nu o intreb daca nu si vibreaza… mi-a spus doar ca iubeste animalele si din pacate nu am putut sa-i spun ca si eu sunt un soricel cu coada ….dar coada o vibrez eu mai bine mai rau !…

 5. pentru Un Soricel – băi! articolul cu “plastic” (Cuplul perfect) e cu câteva pagini mai încolo….ha ha ha!
  eu ştiu femei care nu călătoresc fără vibratorul preferat ori cât de jenant ar fi controlul vamal în aeroporturi.
  prieten să-şi plimbe gonflabila…recunosc, n-am. ha ha ha!
  am mai spus asta: nu mă masturbez fiindcă nu-s genul meu… ha ha ha!

  pe de altă parte, atâta timp cât nu suntem sincer cu noi înşine, comunicarea cu cei din jur este oarecum compromisă. părerea mea.

 6. Ehh,geaba ne numim adulti dar ne grabim sa sarim etapele si ne plangem ca iese varza,un domn mi-a spus ca sunt doribila dar nu tangibila prin numarul de km dintre localitatile de resedinta si nu are rost sa comunicam ca era interesat doar de ..lipeala!

 7. Uite că-mi lipsesc emoticoanele celea din lumea E-urilor ca să-mi exprim mirarea ce documentare serioasă avuşi.
  Hmmmm, cred că rămâne la nivel de teorie pentru mulţi, şi lipsă pentru cei mai numeroşi.Aş fi adăugat un smiley, dar n-ai…….

1 Pings/Trackbacks for "Sex doar sex (comunicare prin sex, partea 2"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *