Dreptul la plasă

Nu-mi place definiţia aceia de “pitzipoancă” . Sună vulgar. Eu o numesc “cosmopolitană”.
Sunt fete naive sau prostuţe care-n dorinţa lor de afirmare îşi pun poze mai deocheate pe diferite site-uri. Nu neapărat deocheate, uneori doar de prost gust. Ştiţi despre ce vorbesc! Poză cu cracii în raftul de la biblioteca ticsită nu cu cărţi ci cu ursuleţi sau bibelouri…
Şi este tipul de fată cu zâmbet perfect şi decolteu asortat. Este studentă sau a terminat ASE sau Drept. Sau a terminat una şi este la Master sau a doua facultate. Jurnalismul nu mai este aşa la modă, dar mai sunt şi fete de modă veche. Acum se poartă Relaţii Publice şi Comunicare.
Nu se dau în spectacol, dar ştiu să se facă remarcate. Sunt conştiente de avantajul conferit de aspectul fizic şi suficient de inteligente să nu vorbească prea mult, să-şi cântărească cu grijă vorbele. Cochetează cu ideea unei cariere politice sau vrea o slujbă cu “funcţie”. Se orientează sau spre o corporaţie sau spre zona administrativă, eventual un job la un minister. Îi plac bărbaţii cu prestanţă, cu aură, genul care „dă bine”. Nu se acceptă rataţii, cei fără maşină, fără studii superioare şi un venit sigur. Nu contează de unde este acel venit. Vorbesc la mişto despre Bamboo şi celelalte locaţii de fiţe şi fente, dar din când în când le place să se afişeze acolo, contează să se ştie văzute.
Sunt fete emancipate, dar în mod paradoxal, consevatoare. Îşi urmăresc cu consecvenţă interesul.

Ce a însemnat emanciparea femeii în fapt? Femeile au câştigat dreptul la PLASĂ. Da, la plasă: să care plasa şi să ia plasă.

plasa

Multă vreme femeile au trăit într-o lume guvernată de bărbaţi, în totală supunere, neavând drepturi,ci numai obligaţii. Femeia avea datoria să fie soţie şi mamă bună, să satisfacă mofturile bărbatului şi să se îngrijească de acesta şi de gospodărie.
Pornind chiar de la povestea biblică a creării omului, femeile au fost considerate fiinţe secundare, menite să servească şi deservească bărbatul. Această mentalitate nu a dispărut nici acum şi este greu de crezut că o să dispară vreodată.

Volumul Simonei de Beauvoir Al doilea sex (Le Deuxième sexe, 1949) este prima încercare de structurare teoretică exhaustivă a tematicii feministe. Cartea, o riguroasă analiză istorică, antropo-sociologică şi tipologică a condiţiilor sociale şi psihologice de inferioritate la care femeia este constrânsă.
Primele structurări ale mişcărilor feministe apar în suita ideilor Revoluţiei franceze. Textele feministe fondatoare reiau principiile iluministe ale dreptului natural şi ale egalităţii în drepturi şi libertăţi. Scriitoarea revoluţionară Olympe de Gouges, inspirată de Declaraţia drepturilor omului, proclamă în Déclaration des droits de la femme et de la citoyenne (1791) principiile umaniste ale emancipării femeii, afirmînd egalitatea ei juridică.

“În timpul vieţii oamenii învata să reacţioneze şi sunt condiţionaţi de diferiţi factori […] La o anumită vârstă băieţii suferă o schimbare atunci când cunosc „modelul masculin” în care încrederea în sine, curajul şi independenţa sunt condiţii esenţiale pentru succes. Femeile sunt încurajate să fie dependente si emotive, pe când bărbaţilor li se cere să se comporte raţional şi independent. (Claudia Ana Moarcas, Comunicarea si comportamentul in negocierea contractelor)

Acest mod de gândire şi educare face imposibilă schimbarea în esenţă a situaţiei femeii. Sunt automatisme de care nu o să scăpăm niciodată: fetiţele bluziţe roz, băieţeii bluziţe albastre.
Femeia la…cratiţă.

“Ce înseamnă să fii femeie emancipată?

Să ai un job bun, un salariu motivant.
Să ai o familie, copii, să fii gospodină şi menajeră în casă.
Să ai viaţă socială, să ai prieteni, să ieşi în lume, să frecventezi cercuri exclusiviste.
Să te îmbraci bine, să te îngrijeşti, să te respecţi.
Să călătoreşti, să vezi lumea, să-ţi trăieşti viaţa.

Credeţi că e posibil să le faci pe toate?” (cocochannel)

Cred că ideea e să respectăm femeia şi să acceptăm faptul că ea este cea care alege. Şi ne alege, ne acceptă. Asta cred că este esenţa emancipării. Emanciparea femeii fără emanciparea bărbatului nu este posibilă.

Este aproape firesc să afirmi despre o femei sexy şi tânără, care se dă jos dintr-o maşină scumpă, că este curvă. O femeie ajunsă într-o funcţie de conducere, tot o curvă este.
Bărbaţii nu concep succesul femeilor, altfel decât prin performanţe şi prestaţii sexuale.
Aceasta este lumea în care trăim. Acestea sunt mentalităţile care ne guvernează subconştientul şi acţionăm, reacţionăm ca atare. Prejudecăţile acestea, nouă bărbaţilor, ne rezervă privilegii deosebite. Posibilitatea de a abuza.
Când un bărbat spune despre o femeie că ar fi „curvă” în 99% din cazuri asta înseamnă că femeia respectivă n-a vrut să şi-o tragă cu el.

32 comments on “Dreptul la plasă

 1. Hi,hi,…..dac-or citi şi unii bărbaţi, ce-or zice? că trădezi genul!!!
  Wooow, şi câtă vreme va mai trebui să ne emancipăm! şi nu doar acest aspect; stau şi mă tot întreb, de ce în cei aproape douăzeci de ani de când nu am mai fost ţinuţi cu ochii închişi, noi parcă am mers înapoi, parcă acum am fost mai îndobitociţi…….Eeeeee, cugetări la ceas de timp pierdut…

 2. pentru Adnana – am mai auzit asta că aş fi un trădător… hahahaha! 🙂
  de asta nu mai pot eu! hihihi!

 3. e mare lucru sa recunosti si meritele unei femei , sa stii sa o rspecti si sa vezi femeia -femeie, si tu cred ca stii ceea ce multi barbati nu stiu .

 4. :)Ma gandesc …tu chiar crezi ce spui?
  Iar te enervez..dar mi se pare …….
  Mirarile antecititoarelor …sunt firesti ..:)
  De regula exceptiile …incalca firescul…insa …in cazul tau ..oare care firesc?
  Pentru ca firesc e…..dar nu mai teoretizez ca sigur ma incurc ..

  Cert e insa ca ai prins toate fatetele…cu atat de mult obiectivism ..,realism ..si…. pentru ambele parti..

 5. pentru lu – adevărul este că probabil habar n-am! hahahaha! fiecare om, fiecare femeie implicit, este diferit/diferită… încerc doar să evit etichetările, generalizarea şi încerc să iau fiecare om aşa cum este… 🙂
  şi… respect şi iubesc femeia. 🙂

 6. pentru dorica – sărut-mâna. 🙂 şi o seară şi un sfârşit de săptămână cât mai frumos!
  plăcearea este de partea mea, spun ce-mi trece prin cap….mereu. 🙂

 7. pentru Miruna – problema mea este că de cele mai multe ori scriu fără să mă gândesc…. hahahahaha… 🙂
  firescul meu este să fiu….atipic. 🙂 şi asta mă face uneori şi…antipatic. hahahahaha!

 8. pentru Miruna – măcar în mine să cred. dacă-mi trag ţeapă nu pot să spun că n-am ştiut cu cine am de-a face….hahahaha! 🙂

 9. Cred ca femeile nu ne spun noua barbatilor cine sunt; chiar si cind sarim gardul ‘tradari’ etern ele tac despre sine sau noi nu auzim prea bine ce ni se spune. Cred ca de cind timpul, barbatii cautam sa le intelegem .. deci mai usor POATE este sa le minghiem cu o floare si o vorba buna si cel mai bine ar fi sa facem dragoste si sa pastram acest mister nedescrifrat. Acest mister este farmecul lor de la Adam incoace…ce se reflecta in dorintza si frica barbatului cit si vina, de a musca din marul ei, niciodata nu stii ce gust va avea marul si nici macar care e pretul sau adevarat sau daca nu-l va da si altuia cind vrea ea… Barbatii din pacate suntem previzibili si vrem sa stim ‘ce gust are marul’ si ‘ce pret’. Evident este o pozitie de putere sa ai un mar.. si o parte din paranoia barbatului si a patriarhalismului inclusiv religios vin in opinia mea de aici.

  De o perioada de timp femeile au luptat si lupta pentru a avea si alta putere, puterea sociala… Ce stiu este ca femeile vor conduce tot mai mult in societate si deci intrebarea logica este daca va fi mai bine.. ? pentru ca binele poate convinge pe majoritatea !…. Poate sunt doar reactionar dar nu pare a fi in final mai bine… Ca exemplu usor vizibil …multe femei lucreaza in pozitii tari in mass media si publishing si asta oriunde in UE, dar foarte putine accepta ca defapt aceasta cultura a celebritatii ‘famous for being famous’ ‘zero the hero’ este un produs mai mult sau mai putin sprijinit daca nu creat de ele. Traim intr-o cultura de masa feminizata, si obsedata de look, de banal, de imagine, care evita sa spuna lucrurilor pe nume… si in care femeia e zeificata ca perfecta in foarte multe ipostaze…

  Deci femeile vor conduce pentru ca sunt mai muncitoare ca barbatii, pentru ca sunt mai putin rebele ca barbatii si poate mai putin elitiste, vor conduce pentru ca s-au emancipat si asta vor cit si pentru ca se lupta foarte dur cu sinele si societatea sa fie perfecte… dar nu neaparat ca sunt mai bune sau au neaparat un spirit cu mult mai umanist ca barbatii. Cum rezulta, consumerismul si excesul proiectat pe televizor si in ziare, etern pozitioneaza femeia central in mijlocul obiectelor de consum si mai mult o pozitioneaza ca fiindu-i absolut necesare la orice nivel – pina azi nu vad ca femeile sa protesteze si sa refuze consumerismul, vad doar ca aspira la un consumerism mai ‘omenos’.

  In final lumea se imparte mai degraba in bogati si saraci nu femei si barbati, in cine poate fi consumator de lux si cine nu-si permite sa consume decit sub-produse… iar femeile s-au hotarit se pare ca e vremea propice sa face ele pentru ele avere in loc sa adreseze acele inechitati la care au fost supuse in ‘patriarhat’ !

  Poate o fi metafiza de femeie dar fetelor pe cind o revolutie ? … sa o stim si noi !

 10. pentru un soricel – mereu reuşeşti o abordare dintr-o altă perspectivă, uneori eşti mai abrupt ca mine, dar “you’ve got a point” 🙂 .
  problema este că suntem dependenţi de ele…. ăştia care nu ne-am efeminizat complet şi am reuşit să nu devenim gay… hahahaha!
  O lume condusă de lesbiene şi plină cu subalterni gay…. hm? Revoluţie coane, ce zici de asta? Ha ha ha!

 11. “:)) stiu sa gatesc ,dar nu mi place sa o fac f des ………nu prea respect nici un program……….si am fost rasfatata familiei……cultura mi am format o ca mi a placut……oare cum sunt ?…….emancipata sau nu………?………..(glumesc)
  exista ceva ce tine de stil ,personalitate ,ceva ce nu prea se invata……….’neata

 12. pentru prodan angelica – mie îmi place să gătesc şi să spăl vase…. hahahahaha!
  ‘neaţa. 🙂 (dacă zici tu…hahaha!)

 13. pentru prodan angelica – da, da’ uneori este la fel de înşelător şi poţi să iei… plasă. hahahaha!

 14. pentru Anonim (prodan angelica?) – ei şi tu, foarte precaut! diplomat, uşor cinic şi bine dispus. 🙂

 15. pentru prodan angelica – n-am fost niciodată un tip trandy! Hahahaha! Mie-mi place să mă mai piş şi cu vânt din faţă…hahahaha! (gata şi cu precauţia…hahahahaha!)

 16. :)) nu am luat plasa niciodata……….si cum nu prea stiu buc ,maine chiar trebuie sa ma trezesc la timp ,sa nu mi iau plasa ,dar nu de la un tip ……..:))……ma duce taxi ca metroul s ar putea sa mi dea plasa…….pa pa

 17. Coco avea dreptate si nu avem decat calea de a face posibilul sa devina tangibil! Emanciparea poate astepta,viata trebuie asumata! Cu barbati cu tot…

 18. pentru prodan angelica – nu doar bărbaţii trag “plase” femeilor şi invers… cu taximetriştii din Bucureşti tre’ să caşti ochii mari, mari de tot…

 19. pentru flyaway – “acele femeile şi bărbaţii lor minunaţi” hahahaha! mie mi-a plăcut cum a pus problema un soricel. 🙂

 20. Sigur, e dreptul lor sa se imbrace in curve si obligatia noastra sa nu credem ca ele ar fi. Daca eu as umbla imbracat in politist, ce-ai crede ca sunt? Pompier?

 21. pentru cristean – bine că nu mi-ai zis-o pe aceea a lui Napoleon sau cel puţin atribuită lui constant.
  opinii şi opinii… este firesc. totuşi nu vestimentaţia era subiectul ci în general cum ne raportăm noi (bărbaţii) vis’a’vis de femei.

1 Pings/Trackbacks for "Dreptul la plasă"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *