Vă place Brahms?

Nu ştiu câţi oameni au auzit numele scriitoarei Françoise Sagan, nu ştiu câţi dintre voi aţi văzut filmul „Goodbye Again” din 1961 regizat de Anatole Litvak şi în rolurile principale cu Ingrid Bergman şi Yves Montand, cum nu ştiu nici câţi dintre dumneavoastră ascultaţi dimineaţa la cafea Brahms, Chopin, Grieg sau Tchaikovsky.
Sincer vorbind, nu ştiu câţi am auzit numele lui Marian Cozma înaintea tragicului eveniment, eu unul cu siguranţă nu. Nu ţin minte nici când am citit despre vânzările spectaculoase de disc ale unor artişti ca Iris, Voltaj sau ori cine altcineva, în schimb da, citim zilnic despre tot felul de starlete şi vedete bârfe şi aşa-zise „mondănităţi”, trăim într-o ţară unde parcă avem numai jafuri, crime, sinucideri şi violuri, unde brand-uri devin nume ca Cioacă, Gorbunov, Simona Sensual şi Sexy Brăileanca, unde tot felul de băbuţe visează să devină tinere speranţe ale industriei pornografice şi unde autorităţile par ocupate doar cu umplutul propriilor buzunare iar noi, fraierii, ne păzim buzunarele-n tramvai de concetăţenii care rătăcesc cu mâinile prin ele…

Nu cred că nu sunt medici extraordinari care cu toate că n-au la dispoziţie cele mai performante aparate nu salvează vieţi în fiecare zi, nu cred că nu sunt profesori dăruiţi meseriei care nu predau şi-n condiţiile nu rareori inadecvate zi de zi copiilor la şcoală, nu pot să cred că nu avem artişti deosebiţi, sportivi care fac performanţă, cum nu pot să cred că nu avem ţărani care se trezesc zi de zi cu noaptea-n cap să-şi muncească pământul şi să-şi poarte de grijă gospodăriei, nu cred că nu mai sunt oameni obişnuiţi care-şi fac treaba fără mare vâlvă, oameni fără de care în fapt nimic n-ar mai funcţiona.
Mă repet şi spun că m-am săturat de senzaţional, de extraordinar, de ştirile bombă şi explozive, vreau să citesc şi eu în ziar, să văd la televizor ceva obişnuit, ceva simplu, ceva…uman. Ştiu, sunt un tâmpit, un prost şi un ciudat, nici măcar paşaport biometric n-am şi nu-mi fac griji nici pentru apocalipsa din 2012, dar cred că nu sunt singurul. Sau cel puţin aşa sper…

goodbye_again

12 comments on “Vă place Brahms?

 1. desigur exista ,insa acesti oameni nu sunt prezentati , pentru ca nu se poate specula pe seama lor, nu se pot bate campii zile intregi , un om deosebit prin el insusi devine in scurt timp marginalizat pentru ca nu convine sa fie aratat ca exemplu de cum pot sa fie oamenii, mai buni chiar si decat cei care ii prezinta , si atunci ii scot in fata pe cei mai prosti ca ei sa aiba de ce se mandri ca sunt buni si vedete Tv. Ia gandeste-te cati oameni valorosi sunt in jurul nostru si necunoscuti de nimeni , dar care sunt de o mie de ori mai buni decat orice nulitate care apare la tv. sau prin ziare. in fond din cine e formata aceasta “elita” a asa ziselor vedete? si by the way nici eu n-am pasaport biometric , na:P si nici nu vreau:)

 2. pentru lu – asta spuneam şi eu: există lucruri frumoase, “normalitatea” aşa cum este ea, există, suntem cred destul de mulţi oameni care nu mai vrem numai ştirile “bombă” şi cu toate acestea nimeni nu s-a gândit să satisfacă şi acest public larg… e cel puţin ciudat.
  eu n-am să refuz paşaportul, nu cred că mă încurcă cu ceva. 🙂
  o zi faină!

 3. Eu ascult Tchaikovsky, la cafea, si nu numai la cafea. 😉 De fapt, eu cafeluta o savurez pe parcursul intregii zile. :)))))
  Mai dau pe ici pe colo de cate un filmulet, prezentat la tv (cica!). Eu il prind mult mai tarziu pe net, din greseala. Prezentand diferite animatoare blonde siliconate. Ultima pe care am vazut-o, afirma ea, are prieten care (acelasi) de la varsta de 15 ani. In prezent, are 17/18. Dar yo sunt convinsa ca nu doar la ea impinge sponsorul (aka prietenul). Ok! Acuma spune-mi mie de unde mama dracu’ au, acesti barbati, bani sa le intretina pe toate? Deoarece sunt sute de mii de astfel de fete (nu vreau sa spun milioane, doar la noi in tara). De unde sa gasesc atatia futalai cu bani?
  p.s. da, imi place Brahms. 🙂

 4. Oamenii cu verticalitate ,normali …isi fac treaba in mod natural …in conformitate cu formatia ,educatia,constiinta cu care au fost inzestrati si pe care au cladit mereu ,piatra cu piatra o temelie si o constructie solida…si nu au avut timp sa-si etaleze undeva rezultatele ..Ei nu au timp de showuri ..etc ..
  In marea lor majoritate …aceasta masa robace si robusta ..duce greul si ,se ingretoseaza vazand stupizenii si …figuri de un grotesc iesit din comun ..
  Numai ca …statul cu mainilre in san …la vederea acestor lepre ..nu e …in nici un fel o solutie…dar …ce poti ,totusi/,sa faci in fata puterii banului ce deschide toate usile …?
  Aimez-vous Brahms? …Intamplator am citit…cred ca absolut intamplator …
  Imi place Brams dar nu atat de ..dimineata…nu la cafea…Te dezamagesc dar asta e..
  Mergeam cu scoala..sau cu turma…doar la spectacolele unde …salile erau mai ..lipsite de public dar printre ele …mai prindeam ,,Silvia”…sau…,,Rascoala.”..opera pe care la varsta aceea nu am prea gustat-o …..cum am adormit la,,Insemnarile unui nebun”de Gogol ..
  In vacanta lucram pe unde puteam sa fac rost de bani ..daca voiam sa merg la liceu..
  si…a merge la oras la un spectacol in vacanta…era o ..mare ..problema pentru bietii mei parinti care faceau cu greu fata greutatilor ..cu o casa de copii ..

 5. Mie imi place Vivaldi in special anotimpurile,dar nu dimineata ci atunci cand am o stare de suflet speciala ascult cu mare placere si nu numai.Si sa stii ca avem si artisti si cantarei si sportivi exceptionali ,dar asa suntem noi romani bolnavi de prostia romaneasca daca nu sunt americani inseamna ca nu sunt ,,veritabili” si ne mai miram de ce apar doar acele nulitati.

 6. Si culmea e..ca ..nici nu are nevoie de mai mult ..(ma refer la …constatarea lui Lawr)..Ca dinspre asta Simona …poate contabiliza…euro….pe care ii contine,,capitalul “ei ..

 7. Pentru Petra – unii iau banii de la bugetul de stat, alţii din afacerile şmecherite tot cu…Statul, alţii de pe urma drogurilor sau a altor mărfuri de contrabandă…etc. iar fete, cum spui şi tu, se găsesc…ascultători de Brahms mai rar. 🙂

 8. pentru Miruna – mi-am amintit de film, de aroma romantismului, de o gură de…normalitate. şi mi-a plăcut cum sună. 🙂
  oamenii obişnuiţi, simpli, “normali” sunt cu siguranţă majoritari, dar în totalitate ignoraţi…asta este ciudat.

 9. pentru iulia m – titlul a fost mai mult un pretext… mi-am amintit de film ca de un sentiment şi de o lume pierdută… 🙂
  şi de nulităţile vedetizate m-am săturat…rău de tot.

 10. bonjour, tristesse!
  un film grozav, după o bijuterie de cărticică
  am mai citit şi ‘allegra’
  altă factură, aceeaşi curgere introspectivă

  nu-mi vine să cred cînd mai scapă vreo emisiune sau un interviu despre/cu oameni frumoşi, şi pe dinăuntru şi pe dinafară. rezonăm cu aceştia, ne încărcăm bateriile, ne ostoim sufletele… parcă trecem mai uşor peste agitaţia asta indusă, peste colcăială şi răutăţi cotidiene

  o zi frumoasă şi blîndă

  p.s. dacă e să vb despre ‘anotimpuri’, cele de ceaikovski mai puţin cunoscute, merg ca unse în astă dimineaţă ciudată:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *