Între Bamboo şi Biserică

N-am fost niciodată la Bamboo. Nu-s genul de petrecăreţ la „Corporate Parties”, nu mă duc undeva să fiu văzut ci merg ca boul să mă simt bine-n pielea mea, în hainele mele absolut obişnuite şi n-am nici maşină de fiţe, mobilul meu n-are blue-tooth, nu face poze şi n-are mp3 player, nu trag cocaină pe nas să par relaxat sau să rânjesc şi nu port nici femeia pe post de bijuterie. Era să zic podoabă. N-am mai fost la o biserică de nici nu mai ţin minte exact cât timp. Sexul şi credinţa ţin de intimitatea fiecăruia şi cum nu defilez cu măciuca-n mână pe Lipscani, aşa nu-mi scot nici sufletul pătat şi petecit la vedere-n public. Cred că am o relaţie normală cu Dumnezeu, nu dialogăm prea des, dar ne tolerăm cu discreţie. Nu dau niciodată vina pe el, dar nici nu-i cer ajutorul. O fi rivalitatea masculină – fiindcă mi s-a indus şi mie ideea că Dumnezeu este un bătrânel cu barbă, uneori foarte răzbunător – sau egoismul meu exacerbat, dar m-am obişnuit să-mi rezolv singur problemele. Sunt persoane cu care e plăcut să bei un ceai, să ai o discuţie agreabilă, dar să nu le ceri niciodată nimic! Acesta este Dumnezeul meu şi cu asta pace!
Am citit prin ziare o veste minunată: salariile cresc şi în 2009 cu 2-13%. Apoi am aprofundat subiectul şi am înţeles că vor creşte salariile directorilor. Să-mi mai zică cineva că unora nu li se îndeasă-n sac că fac ca trenul în gară! Cei de la Bamboo pot sta relaxaţi: partyurile la piscină nu vor lipsii nici anul acesta. Vorba lu’ Ţiriac: „Criza îi face bogaţi pe cei cu bani şi îi sărăceşte pe cei săraci”.
Dar demnitarii s-au gândit şi la omul de rând. Astfel: Vasile Mocanu, PSD: „La biserică ajunge omul şi când se mărită, şi când se botează, şi când moare”; Doru Leşe, PD-L: „Sunt relativ credincios”; Cristina Pocora, PNL: „Vreau să stimulez turismul ecumenic” şi Raluca Turcan, PD-L: „Am făcut-o pentru oameni”.
Amendamentele admise în discuţiile legate de  buget vizează alocarea de sume de bani pentru 806 lăcaşe de cult. 55 de milioane lei noi.
Cum era vorba aceea? Cu aia-n aia, cu degetul în… şi cu sufletul în Rai nu se poate? Uite că se poate.

Cu bani de la buget.

biserica

18 comments on “Între Bamboo şi Biserică

 1. ‘Neata!
  Tocmai am terminat de citit “Smulgatorul e inimi” al lui Boris Vian.E un personaj acolo, La Gloire…care era platit cu aur pentru a inghiti si digera rusinea unui sat intreg…Si astfel, numanui nu ii mai era rusine.Pentru nimic.
  Uite ca habar n-am ce-am vrut sa zic cu asta…
  🙂

 2. pentru Anna – ‘neaţa.
  nici eu nu ştiu: că la noi nu cu ruşinea au treabă stimabilii ci cu rahatul. 🙂
  dar cu ocazia asta am observat că lipsea o frază de la sfârşitul textului. 🙂

 3. dimineaţă, la revista presei, cîteva rînduri despre max weber… se pare că el găsise o soluţie acum mai bine de 100 de ani!
  dar, ce au hotărît gomoşii cu fiţe – diferenţierea între aleşii de la putere în raport cu opoziţia – e oribilul dus la extrem! care sunt sursele de finanţare pentru plata amendamentelor? stau strîmb şi mă întreb absurd
  de-a baba surda

 4. pentru liloo – pe mine faptul că biserica a rămas biserică(stat) în cadrul statului mă revoltă. să-şi finanţeze din cutia milei lăcaşurile, nu pe buzunarul meu.
  ‘neaţa.

 5. doar praf în ochi! să vedem la sfîrşitul anului cîte şcoli şi biserici vor fi restaurate.
  cred că e doar o modalitate de a-şi recupera cheltuielile electorale şi de a-şi umple din nou buzunarele pe seama noastră, aşa cum spui… tot o găselniţă politico-financiară din buzunarul public!

  încă o furie la bord!

 6. Cum am mai spus si cu alta ocazie credinta e in sufletul fiecaruia intr-o masura mai mica sau mai mare in functie de cum crede de cuviinta . Chestia cu acele fonduri e apa de ploaie ca sa spun asa nu cred o iota.
  Iar ,,copiii ” aceia din Bamboo nu au o vina totala ca sunt asa cum sunt si iarasi ma repet o mare vina o au si parintii.
  o zi placuta sa ai !

 7. pentru liloo – eeeeeiiii! s-au obţinut nişte bani care să ia calea administraţiei locale, banii ajung la biserică, se construiesc şi se renovează biserici, dar cu ce costuri şi lucrările la ce firme ajung, asta-i altă poveste!

 8. pentru iulia m – biserica funcţionează ca un stat în cadrul statului, ca în evul mediu şi se scurg sume fabuloase (în mod nejustificat) în direcţia ei… să-ţi amintesc doar de proiectul megaloman al Catedralei Neamului…
  plus de asta, cum vorbeam şi cu liloo, este o portiţă pe unde se scurg bani necontrolabil în benficiul ambelor părţi: al feţelor bisericeşti şi al politicienilor…

 9. pai numai salariile directorilor cresc , defavorizatii de ei , ca prostimea poate sa traiasca cu salariul minim eventual , le ajunge , dar ei nu , cum sa se descurce doar cu vreo inca 10-20 de astfel de salarii ? mie cel putin mi s-a facut scarba.

 10. yo aci nu ma bag la opinie.
  deoarece eu am vazut cu ochii mei cam ce face preotimea din Romania.
  nu toti, e drept! dar cam 1% daca scapa, sa nu fie la fel ca si ceilalti.

 11. pentru prodan angelica – mie nu mi se pare deloc corect. să dea cine doreşte, n-am nimic împotrivă, dar susţinerea obligatorie a unei instituţii independente de stat este un abuz.

 12. tocmai asta spuneam ,vor sustinere de la buget sa fie platitori de taxe……..era un citat celebru ,,lumea va fi cu adevarat libera atuncui cand ultimul rege va fi spanzrat cu matele ultimului preot de pe pamnt”…scuza sarcasmul……..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *