Kultur Shock – Ministry Kultur (2011)

Excepţional! Dacă vă plac Gogol Boredllo – este OK, dacă nu, tot OK este, poate vă plac System Of A Down, eventual Asian Dub Foundation, eventual toate acestea fiindcă trupa din Seattle are ceva din toate acestea, abordează un Punk cu infuzii balcanice – şi ţigăneşti -, are miresme orientale, dar şi riff-uri tăioase, sună incisiv, au o abordare caracteristică găştilor din zona Metal, dar fazele cu iz folcloric sunt presărate uneori şi cu secvenţe mai Jazz, dar persistă riff-urile tăioase, ritmurile percutante sau săltăreţe.
Spre ruşinea mea abia acum m-am împiedicat de ei, dar a fost dragoste la prima ascultare, deşi au fost chiar şi la Stufstock în România, unde eu – asta o spun fără ruşine – n-am fost.
„Ministry Kultur” este al şaptelea lor album – vezi discografia -, au debutat în 1999 cu „Live in America” şi anteriorul material
datează din 2009, „Integration”.
Gino, Srdjan Yevdjevich, s-a născut la Sarajevo, Bosnia, a debutat în spatele tobelor la 16 ani alături de un prieten în formaţia ZOV cu care au înregistrat trei albume şi un succes considerabil. Au urmat proiectele Beraci Malina, Gino Banana şi în final „HAIR Sarajevo A.D. 92” în 1993, proiect care l-a dus pe Gino şi într-un turneu American şi a decis să rămână la Seattle şi s-a alăturat proiectului Kultur Shock. La microfon.
Matty Noble s-a născut în State, Shannock, Rhode Island, cântă la vioară şi s-a alăturat proiectului la vârsta de 21 de ani, anterior activând în Balkanarama de la vârsta de 14 ani.
Chris Stromquist este născut la Pittsburgh, provine dintr-o familie de muzicieni, cântă de la vârsta de 10 ani şi a luat pe rând toba, pianul şi vioara, în final revenind la prima dragoste, tobele şi percuţiile.
Val s-a născut şi a copilărit la Sofia în Bulgaria. Doar ca să le facă în ciudă părinţilor şi celor din jur în loc să studieze, să meargă la facultate şi să obţină o diplomă, a înfiinţat o formaţie Rock: Orion. A învăţat de unul singur să cânte la chitară. În 1990 şi-a luat lumea-n cap, după o escală de un an în Germania, în 1991 se stabileşte la Seattle. Uneori pune mâna şi pe acordeon cu toate că habar n-are să cânte la acest instrument.
Guy Michael Davis s-a născut la San Francisco, California. După ce şi-a terminat studiile, a abandonat cariera confortabilă de dragul chitarei bas şi în 1989 pune bazele formaţie Sage, dar şi al proiectelor Banjovi, Butt Hutt, Guardian Alien, Jive Turkey, Witch Water, The Product, Weber şi  Iyana. A devenit fanul trupei Kultur Shock odată când aceştia au cântat în deschiderea trupei sale Guardian Alien, dar odată ce rolurile s-au inversat s-a alăturat trupei. Din când în când cântă şi la banjo.
Amy Denio cântă de la vârsta de 6 ani la pian, dar a atras-o mai mult chitara. La 12 ani trece de la clape la corzi şi la 14 ani deja compune propriile sale cântece. În Kultur Shock pe lângă chitară cântă la saxofon şi clarinet.
Paris Hurley cântă la vioară de peste 21 de ani în orchestre simfonice complete, în formule de orchestră de cameră şi în diferite formaţii. Dar este interesată nu doar în diferite genuri muzicale, este regizoarea artistică a proiectului multi-media „Bridging Wounds” al cărei premiere a fost în 2009.
Cei şapte reprezintă miezul proiectului Kultur Shock, cei care se văd pe scenă, în spatele proiectului însă mai sunt o serie de persoane – prieteni implicaţi: Sasho Kotnik, Sabine Waltz, Stanislav Czwik, Krk Nordenstrom, Bruce Tom, Nenad Stefanovic, Ella Cakmak, Billy Gould. Fiindcă Kultur Shock este mai mult decât o formaţie, este un proiect multi-cultural.
Albumul „Ministry Kultur” conţine 11 piese incendiare, un Punk Rock/ Punk Metal colorat, viu, pulsant, condimentat cu elemente folclorice şi nuanţe Jazz – explozivul solo de saxofon din „Mujo Kuje” şi nu numai.
Un disc debordant, o surpriză de proporţii. Cap coadă de uns pe boxe! Creativitate şi coaie!

Kultur Shock – Site Oficial
Kultur Shock  – Pagină MySpace

 

2 comments on “Kultur Shock – Ministry Kultur (2011)

  1. si tot de pe site-ul lor oficial o veste buna. Apr 5, 2011 Bucharest, Romania
    Control Club
    Show Info
    i-am vazut live de 2 ori si sunt f buni. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *