Ektomorf – Redemption (2010)

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=UY8yRjszJqs]

Zoltán “Zoli” Farkas s-a născut ţigan în Mezökovacsháza, un orăşel din Ungaria aproape de graniţa cu România. Teoretic a fi ţigan nu-i un handicap, dar teoria în general n-are nici o legătură cu practica, cu viaţa reală. Lui Zoli i-a plăcut Sepultura şi Max Cavalera, în 1993 pune bazele formaţiei Ektomorf. Critica de multe ori a punctat asemănarea evidentă cu Sepultura şi Soulfly, însă Ektomorf s-au dovedit o trupă viabilă, rezistentă şi sunt una din produsele de export ale scenei Metal din Ungaria. Mă întreb ce viaţă ar fi avut Zoli dacă se năştea cu câţiva kilometri şi mai la Est…?
„Redemption” vine după „What Doesn’t Kill Me…” de anul trecut şi este al nouălea album al trupei care la ora aceasta activează în formula: Zoli – voce, chitară, Tamás Schrottner – chitară, Szabolcs Murvai – bas şi proaspătul sosit Gergely Tarin la tobe.
Avem un set proaspăt de 12 piese şi în „The One” invitat la microfon canadianul Danko Jones din trupa care-i poartă şi numele.
Lucrurile sunt neschimbate în tabăra Ektomorf, chiar dacă tovarăşii s-au tot schimbat în jurul lui Zoli de-a lungul anilor. După contractul cu Nuclear Blast încheiat în 2008, Ektomorf au semnat pentru nemţii de la AFM Records, casă de discuri care se îngrijeşte şi de materiale semnate Blackmore’s Night, Fear Factory, Gwar, Annihilator, At Vance, Destruction, Eisbrecher, Doro, Edguy, Jon Oliva’s Pain, Tankard, U.D.O., etc. (Apropo, în data de 17 decembrie urmează să fie lansat şi noul material semnat Tankard, „Vol(l)ume 14”!)
Ektomorf livrează acelaşi Metal modern, incisiv şi de calitate. Poate fi discutată în continuare originalitatea temelor scrise de Zoli, dar asta nu diminuează cu absolut nimic conţinutul, substanţa acestora. De la „Last Fight” la ultima „Anger”, piesele sunt brutale, pline de riff-uri tăiose, ritmuri pregnante cu rezonanţă Hardcore, excepţie fac doar „Stigmatized” cu tema aşezată, pasajele electro-acustice şerpuitoare, dar şi acestea sunt rupte, intercalate de răbufniri şi riff-uri şi semi-acustica „Sea Of Misery”.
Un disc bun, mai exact încă un disc bun de la Ektomorf. Piesa de titlu, „I’m In Hate” cu o abordare mai apăsată şi măcinată, „Stay Away”, „Never Should” sau „Cigany” (Ţigan), sunt toate piese de calitate.
E greu să fi din Est şi să-ţi confrunţi muschii cu trupele din Vest, e şi mai greu dacă te loveşti şi de discriminarea rasială care persistă indiferent de ce am spune, dar Ektomorf dovedesc că se poate. Cu multă dăruire şi muncă pe măsură.

Ektomorf – Site Oficial
Ektomorf – MySpace

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=OvNgJHMQKUc]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *