Raportul CE pe Justiţie: Înainte sus!

Şeful statului s-a arătat profund nemulţumit şi îngrijorat de expresiile dure folosite în raport, în care se afirmă:  „România şi-a încălcat angajamentele luate la intrarea în Uniunea Europeana”.
Problema încrucişătorului de la Cotroceni – cum inspirat l-a poreclit Mircea Badea – este că pe de o parte nu poate controla Comisia Europeană, pe de altă parte n-are relaţii de nici un fel cu nici un alt şef de stat european.
M-am uitat pe site-ul oficial al preşedintelui la Politica Externă, la agenda preşedintelui pe anul acesta: Vizita oficială în Republica Moldova (Chisinau/Cahul, 27-28 Ianuarie 2010), Vizita de stat în Republica Kazahstan (Astana-Karaganda, 2-3 martie 2010), Vizita de lucru în Republica Islamică Afganistan (Kabul, 4 martie 2010), Vizita oficiala în Japonia (Tokyo, 9-11 martie 2010), Vizita oficiala a domnului Mihai Ghimpu, preşedintele interimar al Republicii Moldova, (Bucuresti/Suceava/Iasi, 27-28 aprilie 2010), Vizita oficiala în Republica Macedonia (Skopje, 27 mai 2010), Vizita oficială a domnului Mihail Saakashvili, preşedintele Republicii Georgia (Bucuresti, 2-3 iunie 2010), Vizita oficială în Republica Albania (Tirana, 8 iunie 2010), Vizita oficială a domnului Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene,( Bucuresti, 12 iulie 2010), Vizita oficială în Republica Lituania, Vilnius, 14 iulie 2010)… în rest dineuri oficiale, reuniunile Consiliul European la care am văzut, Traian Băsescu mereu este lăsat la o parte singur şi stingher, mai o înmormântare (funeraliile Preşedintelui Republicii Polone, Lech Kaczynski).
Izolarea în care a ajuns România în ultimii ani aminteşte fantomatic de anii ’80 în care Ceauşescu îşi pierduse şarmul şi toată lumea (civilizată) i-a întors spatele.

Raportul nefavorabil evidenţiază trei probleme majore:
1. justiţia nefuncţională
2. cheltuirea dubioasă a banilor pe achiziţii publice
3. introducerea „pe uşa din spate” a cetăţenilor Moldoveni în UE
Preşedintele s-a agăţat de problema ANI – o instituţie cu patent 100% românesc, ci nu o cerinţă a Uniunii – şi pentru eşecul ei a atacat Senatul şi Curtea Constituţională. Însă a omis să spună că dacă DNA-ul din Bulgaria se pare că funcţionează, în România încă nici un mare corupt n-a fost anchetat, judecat şi condamnat. Nici din foştii, nici din actualii demnitari. Plimbaţi la DNA, arestaţi preventiv şi arătaţi cu cătuşe la televizor au fost şi sunt câţiva politicieni, oameni de afaceri şi mai nou jurnalişti, dar nu avem un singur caz soluţionat cu o condamnare definitivă.
În ceea ce priveşte transparenţa achiziţiilor publice şi a utilizării banilor din Fondurile Europene, se vede şi de la Bruxelles că lucrurile nu merg aşa cum ar trebui. Însă de câte ori vine vorba despre decuplarea clientelei politice de la banii publici, puterea se dovedeşte surdă. Se taie pensiile, salariile, alocaţiile şi ajutoarele sociale, se măreşte TVA-ul, se introduc taxe şi impozite noi, dar de achiziţiile publice nu se atinge nimeni. Este suficient să ne amintim de cele mai recente: indicatoarele turistice ale Elenei Udrea şi achiziţiile de computere şi imprimante în valoare de 6 milioane de euro anunţate de Poşta Română ieri.
În ceea ce priveşte introducerea cetăţenilor Moldoveni pe uşa din dos pe piaţa muncii europene, lucrurile sunt mai complicate decât cred europenii. În timp ce la Bruxelles tot mai multe voci consideră că a fost o greşeală extinderea Uniunii spre est cu România şi Bulgaria, Băsescu încurajează acordarea de 10.000 de cetăţenii româneşti lunar vecinilor din Republica Moldova, lucru pe care europenii nu-l privesc cu ochi buni considerând că este o extindere ascunsă.
Aici însă văd o altă problemă pe care cei de la Bruxelles nu o sesizează şi parcă şi nouă ne scapă. Băsescu a fost ales în proporţie de 99,9% anul trecut la alegerile prezidenţiale în Moldova şi parcă uităm şi de suspiciunile de fraudare şi de voturile masive pentru Băsescu obţinute şi-n centrele de votare din Europa. Pare tot mai plauzibil ca aceste voturi să fi fost în mare măsură voturile proaspeţilor cetăţeni români de origine moldovenească.
Întrebarea (firească) este: pentru cine cumpără Băsescu voturi cu atât aplomb în continuare având în vedere că – teoretic – el nu mai poate candida?

Dincolo de reacţia prostească şi neinspirată a preşedintelui şi ideea de a trimite un contra-raport „corect”, dincolo de revolta afişată – încă un moment de teatru băsescian? – raportul i-a ridicat la fileu şi două mingi favorite preşedintelui:
revizuirea constituţiei şi desfiinţarea parlamentului bicameral şi trecerea la cel unicameral.
„Dacă avem o Constituţie care nu permite transparenţa pentru interesele şi averile celor aflaţi în funcţii publice, atunci înseamnă că avem o problemă cu Constituţia şi procesul de revizuire şi modernizare al Constituţiei trebuie să înceapă rapid”, a spus Traian Băsescu şi: „La Senat a fost o defecţiune de parcurs. Să sperăm că va fi rapid remediată”.
Sunt două fraze peste care presa, opinia publică a trecut cu prea mare uşurinţă.
Băsescu joacă tare şi încă este neclar unde bate, care este planul, dar vă asigur, vom afla cât de curând. Pe pielea noastră. Rămâne cum am stabilit: înainte sus!

8 comments on “Raportul CE pe Justiţie: Înainte sus!

 1. pai el vorbeste dar desi unii il aud … majoritatea dupa cum zici nu-l asculta ! deci presedentzia e o pierdere de timp cu vorba lunga …… … tot mai clar deci presedentzia asta poate fi si este un paravan pt altceva !…

 2. Basescu mareste taxele si tva , dar unitatile isi inchid portile . Si de unde vor mai incasa impozite ? Presedinte si parlaent surd si incompetent !In loc sa largeasca consumul pentru a mari incasarile de impozite si taxe ei fac exact invers .

  • asta aşa e, dar acum subiectul este altul: fură ce se mai poate de sub nasul nostru şi băse îşi consolidează dictatura. întrebarea ar fi dacă îşi prelungeşte mandatul constituţional, pregăteşte un mandat prelungit printr-o stare de urgenţă sau riscă un preşedinte nou care să-l propulseze premier după modelul Putin?
   că ţara se duce de râpă, chiar nu cred că-i interesează.

 3. Domnu’ ala de pe scaunul sculptat e presedintele tarii… Am vazut in Tei oameni cu un aer mai competent insa e drept ca stateau pe niste scaune mai janghinoase.
  Ticke, cand mai ajungi la Brasov suna-ma si hai sa bem ceva in Tei. Nu ne-am mai vazut de ceva vreme…

  • să înţeleg că dacă stăm la o bere-n Tei, măcar aerul nostru ar putea fi mai competent..? ha ha ha! 😆 😆 😆
   Tei…. tatăl meu mai trece pe acolo când şi când… tot el spune că acolo-s cei mai buni mici şi tot el m-a dus ultima oară acolo acum ceva ani. 🙂
   m-am cam ramolit – sau haladit? -, mă opresc în două locuri la Braşov: Panda şi Music Cafee…. 😉
   vorbim!

 4. Salut,

  Asa e, Teiul e una din carciumile respectabile din Brasov, pacat ca spatiul a fost revendicat si se va inchide. Problema e ca pe la 22:00 incep doamnele alea sa ne cam dea afara, asa ca noi avem mai nou obiceiul sa inchidem crasma in Tei dupa care mergem sa bem la Vlad (Musik Cafe).

  Astept un semn de viata cand ajungi in BV.

  • singura problemă este că de câte ori am fost la Braşov în ultima vreme am venit cu tot felul de treburi şi mereu pe fugă…
   vorbim. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *