Archive – Controlling Crowds (2009)

M-am tot foit (coit 😀 ), am ascultat mai pe sărite, mai pe îndelete tot felul de discuri scoase anul acesta și oi fi eu de vină, să dau vina pe primăvară, pe băieții care sparg cu pickhammerele asfaltul din spatele blocului sau pur și simplu să o las așa, dar nimic nu mi-a plăcut. S-a umplut raftul (sertarul) cu discuri de duzină, produse de doi bani, majoritatea nici descărcate (ilegal și „moca”) nu-și fac banii…Așa că am săpat în… arhivă. 🙂

Pe Archive i-am descoperit foarte târziu. Eram la Brașov prin 2007 în Muzik Cafe când un puști a pus acest „Fuck U” și am crezut că este o piesă nouă a vreunei trupe din noul val britanic. Piesa este de pe albumul „Noise” din 2004, dar băieții mai au 4 albume anterioare, au debutat în 1996 cu „Londinium”.

Într-un singur lucru nu m-am înșelat: trupa este britanică, a fost înființată de Darius Keeler (clape, programare, aranjamente) și Danny Griffiths (clape, programare, aranjamente) în 1994 pe rămășițele proiectului Breakbeat Genaside II.

Lor li s-a mai alăturat solista Roya Arab (înlocuită ulterior de Maria Q) și rapperul Rosko John și o echipă completă de instrumentiști. Muzica lor amestecă tradiții Art Rock și Rock Progresiv cu elemente moderne, Trip Hop (a la Massive Attick), electronica cu instrumente tradiționale și aranjamente simfonice.

Am devorat și savurat albumele, muzica lor. Au culoare, au prospețime, este altceva… 🙂

2009 ne-a adus 2 discuri: „Controlling Crowds Part I-III” lansat pe 30 martie și „Controlling Crowds Part IV” lansat pe 19 octombrie, un total de 28 de piese ce alcătuiesc o călătorie uneori bizară, alteori pulsantă, dar constant vibrantă și fascinantă în care încă o dată Archive amestecă cu o naturalețe și cursivitate fascinantă stări, tonuri și stiluri, abordări diferite, uneori diametral opuse.

Nu vreau, nu pot, nu se cade să despic materialul pe bucăți.

Archive odată înșurubați în urechile (sufletul) cuiva cu greu mai pot fi scoși de acolo. Și acest „Controlling Crowds” a mers zile în șir pe repeat și o să (tot) revin la el cu plăcere. Este un material destul de sobru, are multe momente întunecate, uneori se lasă apăsător peste ascultător, ridică semne de întrebare și ne lasă să căutăm singuri răspunsuri, dar acesta este farmecul, nu?

Archive sunt încă o trupă care dovedesc că muzica n-a murit în urma digitalizării masive, că dincolo de mașini (computere, samplere, sintetizatoare) – încă (?) – mai este nevoie de oameni şi încă mai sunt oameni care au inspiraţie, sunt creativi şi au ceva să ne transmită.

Material obligatoriu.

6 comments on “Archive – Controlling Crowds (2009)

 1. Salut, suna foarte bine, mi-au atras atentia inca de la articolul aparent…si evident.
  Bafta in continuare,
  Relu.

 2. pentru Relu – păi și atunci tot albumul acesta îl tot ascultam… 🙂
  merită și acest material întins pe două CD-uri, cum merită ascultate și toate albumele lor anterioare.
  merci, rămân pe baricade și la… rotisor. 🙂

 3. pentru rifeor – au şi piese lungi, au şi piese mai scurte, mai…”obişnuite”, amestecă interesant şi eficient lucrurile, stările, stilurile, sonorităţile, durata şi intensitatea pieselor, pasajelor.
  da, o trupă foarte bună. 🙂

 4. pentru Andrei – cu multă plăcere. 🙂 nu-i cunosc pe Dead Man’s Bones, o să „sap” după ei, merci și eu. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *