dincolo de… gard

Dacă dincolo de gard cineva îşi face nevoile putem pretinde că n-am văzut nimic, dar chiar dacă ne prefacem că nu simţim, mirosul tot ne deranjează.
Stau de doi ani în acelaşi bloc şi nu ştiu numele niciunui vecin de pe scară. Mă salut cu toţi, mai schimbăm câte o vorbă uneori la gheenă, în staţia de tramvai sau pe scări, dar în fapt nu ştiu absolut nimic despre nici unul din ei. E drept, nici vecinii nu ţi-i alegi, nu-s genul să-mi bag nasul în viaţa altora neîntrebat, dar oare unde este graniţa între bun simţ şi nepăsare?
Este şi acel spot publicitar la o organizaţie non-guvernamentală în care suntem întrebaţi câţi prieteni avem când vrem să ieşim la un film, la o bere, câţi putem suna noaptea dacă avem o problemă, câţi ne-ar da cheia de la maşină fără să clipească sau câţi sunt alături când avem o problemă gravă… Chiar, câţi prieten credem că avem şi câţi avem în realitate? Parcă am trăii în cutii. Universul nostru se rezumă la atât de puţin, orizontul este incredibil de îngust, lumile noastre mărunte par şi extrem de paralele…
Dar nu despre relaţiile interumane vreau să vă povestesc ci despre ştiri şi conţinutul acestora.

Sunt două aspecte care mi-au sărit în ochi. Pe de o parte sunt ştirile sportive: de ani de zile totul se rezumă la fotbal. Ce a făcut nu ştiu care finanţator, ce a avut de declarat nu ştiu care conducător de club, antrenorul cărei echipe a mai fost schimbat după două luni, ce arbitru a mai făcut vre-un blat  şi jucătorii ce maşini de fiţe şi-au mai luat, unde au mai chefuit şi ce fufe au mai agăţat. Adică pe de o parte parcă alt sport în afara fotbalului n-ar mai exista iar ştirile din fotbal numai cu sportul n-au nicio legătură.
Pe de altă parte sunt ştirile externe. Ştirile care nu prea sunt. S-a extins modelul ştirilor tip „ora 5” iar ştirile externe s-au redus la ştiri gen „flash” şi „info”. Foarte rar mai deschide grupajul de ştiri o ştire externă. S-a întâmplat la atentatele de la 11 septembrie, când a murit Papa sau mai recent Michael Jackson.
Mi-am amintit de telejurnalele dinainte de ’89 în care totul era despre el şi ea, iubiţii noştri conducători şi ştirile externe erau eventualele lor vizite în state tot mai obscure. Atunci ştiam că ştirile sunt cenzurate, dar oare acum ce se întâmplă?
Dincolo de audienţele care au luat minţile tuturor, presa are ca principal rol informarea. Ce discută Obama cu Putin ne afectează în mod direct pe termen lung. Facem parte din Uniunea Europeană, ce decizii se iau la Bruxelles ne implică şi pe noi, la fel şi hotărârile luate la vârful N.A.T.O..
Mă uitam pe fluxul de ştiri şi dintre „Cel puţin 1.680 de persoane au fost rănite în revoltele interetnice, în urmă cu o săptămână, la Urumqi, la Xinjiang, dintre care 74 sunt în stare critică, au anunţat duminică autorităţile locale, citate de agenţia China Nouă.” şi „Patru români acuzaţi de tâlhărirea unei studente în vârstă de 19 ani în apropiere de Roma au fost arestaţi de carabinieri, informează site-ul TG.com.” cu siguranţă a doua va ajunge în grupajul de ştiri la majoritatea posturilor.
În mod bizar nici canalele axate pe ştiri ca Realitatea sau Antena 3, nu fac excepţie. Şi în zile banale, când mare lucru nu se întâmplă la noi, se repetă aceleaşi banalităţi şi pseudo-ştiri, suntem bombardaţi cu aceleaşi clişee despre tot felul de nimicuri şi despre personaje practic nimeni, dar nu prea se suflă o vorbă despre ce se petrece-n lume, în jurul nostru.
Nu pot să nu repet întrebarea: există oare un interes, suntem împinşi spre o zonă gri şi manipulaţi constant? Ne copleşesc grijile de zi cu zi în aşa măsură încât uităm de lumea în care trăim?

Nu suntem singuri şi nu trăim în perfectă izolare, chiar dacă uneori în centrul universului nostru suntem numai noi şi aparent trăim într-un mic glob de sticlă. Programul nuclear al Iranului ne afectează şi pe noi, colonizările din Cisiordania sunt mai importante decât apartamentul de 1 milion de euro pe care şi la cumpărat Nicoleta Luciu în Bucureşti, cum faptul că Rusia deschide încă o bază militară în Kîrgîzstan spune mai multe despre lumea în care trăim decât declaraţia La Toyei Jackson conform căreia fratele ei ar fi fost asasinat…

Deschide ochii!

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=GEVBz9cHfII]

40 comments on “dincolo de… gard

  1. În blocul în care stau au venit acum vreo nouă ani rudele din străinătate ale unei vecine; ca la români au mers în vizită pe unde au fost invitaţi şi pe atunci mai toată lumea invita şi datorită genei şi datorită curiozităţii….
    Concluzie…una dintre ele…toţi aveţicase frumoase, elegante…dar casa scărilor,faţa,spatele blocului sunt murdare; nu-s tot ale voastre? cum să intri într-o casă frumoasă trecând pe un hol murdar?
    Eiiii, nu era murdar, se păstra totuşi curăţenia, dar comparat cu interioarele, făcea notă discordantă……
    Cam asta-i la români: ce nu e al meu, potopul să-l ia! neconştientizând că ne poate afecta indirect ceea ce desconsiderăm, efectul.

  2. Nu ,nu suntem singuri pe planeta, dupa cum nu suntem singuri intr-un bloc, deci ne afecteaza si ce fac vecinii nostri , viata e o relationare ,nu traim in globuri de cristal . Cat despre ce prezinta media sau nu ,vezi pana la urma ca toate sunt niste manipulari, totul e aratat doar cu un scop , atunci iti pui intrebarea e sau nu o teorie a conspiratiei?

  3. pentru adnana – da, aşa este. nu aş vrea să povestesc (sau să fotografiez) cum arată aleea care duce la bloc…
    genă? te referi la “ce ospitalieri” suntem? am scris despre asta… http://brushvox.wordpress.com/2009/06/25/mituri-si-mitocanii/ tot…o fabulaţie. curiozitate, eventual invidie, asta da. 🙂
    totuşi este curios cum lucrurile importante nu trec de strecurătoarea presei… şi nu ne pasă de ele deloc.

    ‘neaţa. 🙂

  4. pentru lu – ‘neaţa. am mai spus despre conspiraţii: cred că-s doar o altă invenţie menită să distragă atenţia. nu că n-ar fi interese şi grupuri de interes, dar… zău dacă lumea asta pare condusă de cineva din umbră…. ha ha ha! 😛 😛 😛

  5. Pot sa spun ca prieteni adevarati am doi iar amici mult mai multi, si mai cred ca ne invartim in medii unde ne simtim cat de cat in pielea noastra bine.
    Stirile sunt sigur transmise sa ne manipuleze ,nu ai obsrvat ca se schimba in functie de partidele care sre afla la guvernare, ca ziaristii nu mai sunt interesati de adevarta profesie de media ci de crearea unui scandal cat mai mare.

  6. pentru iulia m – ‘neaţa. în final nimic nu explică sau justifică indiferenţa noastră. există internet, pe cablu aproape toţi avem şi BBC, CNN sau Euronews, dacă ne-ar păsa, am putea afla aproape orice. 🙂
    ne place să aruncăm mereu pisica moartă…peste gard. 😛

  7. Neata!
    In ce priveste afirmatia La Toyei J. eu as spune – cainele nu musca mana care-i da de mancare.
    Ok, e drept ca nu l-a oprit nimeni, din cadrul anturajului sau, sa abuzeze de droguri. Oricum, nu e primul caz de om instarit care “face ce doreste” si … isi permite financiar sa dispuna (a se citi – impune, convinge). Cei dependenti pot fi ajutati si sustinuti de apropiati. Dar tu, pana acuma – ca frate, sora, parinte – ai avut dureri cronice in cur de fratelo si retina lipita cu banda izolatoare neagra … tu te (pre)faci ca nu ai stiut nimic si …amu’ arunci containerul cu pisici moarte, deja in descompunere, in ograda altora. Hai, sa fim seriosi. 😉

    Nici eu nu-mi cunosc vecinii de scara. Consider ca daca cineva are nevoie de ceva sau e mare baiul, stie sa spuna. Ajut cu mare placere! Dar nu imi bag nasul in viata lor privata. Oricum, fara voia mea, aflu de toate. Geamurile apartamentului dau spre spatele blocului, exact acolo unde se afla sirul de garaje. Spre seara si mai ales in week-end se strang barbatii la o bere. Rar inchid usa garajului, de cele mai multe ori nu. Asa ca aflu in detaliu cine ce face si cu cine, in blocul nostru si din imprejurimi. Desi, ajung eu sa inchid geamurile … tot se aude. Asa ca … eu beneficiez de radio-sant on-air permanent, cu stirile la zi. 😀

    „Nu pot să nu repet întrebarea: există oare un interes, suntem împinşi spre o zonă gri şi manipulaţi constant? Ne copleşesc grijile de zi cu zi în aşa măsură încât uităm de lumea în care trăim?”
    Da. Da. 🙁

  8. Eu n-am prieteni, poate doar amici. Cand ii chemi la masa sau la baut niciodata nu duci lipsa de ei, nu te refuza nici unul… nu stiu insa cati mai raman langa tine atunci cand treci prin clipe grele. Dincolo de… gard e fiecare cu ale lui.

  9. Am inteles ca la a 2a (defapt a 3a) venire a lui Iliescu dealu cu televiziunile ‘independente’ – ca atunci s-au luat de ei legat de taxe… deci ca sa-i lase in pace – a fost ca stirile sa devina de scandal la nivelu la care sunt … cele de la ora 5 am inteles si vazut ca sunt calr parte din acest deal si sincer sunt convis ca totusi cindva cineva le va interzice… Chiar si mult ‘iubitu’ CNA a scris prin jurnalisti vestici independenti despre asta … desi doar a scris probabil …in general i se spune dumping down desi nu vad cum ar fi sa zici dumping up !!

    Legat de stirile internationale cred ca se poate spune cu mina pe inima si este dovedibil ca NU se urmareste decit la un nivel foarte limitat integrarea Romaniei in vreun fel de circuit international… chestia cu brandul Romaniei land of choice … cred ca reflecta clar anacronismul acestui refuz din parte politicienilor. Poate asta e legat de ‘baroni locali’ care sincer isi rezerva dreptul sa tipe cit vor ‘impotriva’ Europei… pentru ca au ei dealurile locale la care nu pot si nu vor renuntza… decit cu fortza. Nu ma intelege gresit nu sunt asa eurofil pe cit par .. dar nu cred ca realist vorbind cineva are sansa sa fortzeze o schimbare in Romania chiar si cit acea schimbare e posibila de sus in jos.. ca de jos in sus dupa cum am vazut lumea se plinge se supara dar nu prea are nici o sansa sa se puna cu ei !… La alt nivel cred ca a face parte dintr-un super stat in care macar David va putea sa beneficieze real de dreptul de miscare si dreptul de munca oriunde in el … cred ca este un avantaj care va obliga Romania sa se schimbe macar incet incet…

    Cind atitia oameni din media azi au conflicte de interese legate de stiri, biz si politica si li se accepta sa aiba aceste conflicte … cum crezi ca si-ar putea dori constient sa inceapa incet incet sa-si taie craca de supt picioare !?

  10. pentru Petra – nu ştiu, m-am tot gândit că poate şi eu l-am judecat greşit pe MJ, multe lucruri spuse despre el nu s-au dovedit niciodată şi în final, este un străin pentru mine despre care nu ştiu absolut nimic, cu ce drept îl judec?
    nu că mă încred în vre-o anchetă – despre glonţul magic care la ucis pe Kennedy nici acum nu ştim nimic -, dar cu siguranţă se face o anchetă şi poate aflăm adevărul… adevărul şi nu ce scriu-spun tabloidele.
    de cei din bloc nu mă interesează cum nici pe ei nu-i interesează gunoiul pe care-l produc şi-l aruncă în jurul clădirii…
    prieteni am foarte puţini şi asta este o altă poveste…
    suntem varză? 🙂

  11. pentru Pacifistu’ – ‘neaţa.
    îmi pare rău că mai tot timpul sunt idiotu’ cu subiecte naşpa…

    legat de ce spui: după blocuri suntem tot noi! ha ha ha! 😛

  12. pentru Un Soricel – CNA-ul este controlat politic, deci hotărârile luata de ei sunt mereu discutabile şi politica dusă de ei este politica celor aflaţi la putere… nu este o instituţie independentă.
    ce este ciudat, toată lumea declară că s-a plictisit de scandaluri şi cu toate acestea ele sunt savurate şi consumate… o dovedesc tirajele în creştere al tabloidelor, audienţele TV.
    Europa Unită e o frecţie la piciorul de lemn. nu există consens şi nu o dată constat că fiecare stat membru trage pentru el şi nu există o viziune, un concept şi un plan comun. şi actuala criză este o bună dovadă. am rezerve că peste 10 sau 20 de ani U.E. va mai exista… nu dacă nu se trezesc şi fac ceva.
    m-am plictisit să-i tot aud pe marii noştrii jurnalişti vorbind despre etica profesională… bullshit.
    merci de ideea dată sâmbăta… păcat că trebuie să admit, de multe ori şi eu sunt superficial şi doar zgâriu suprafaţa. în clipa asta sincer n-am nici un chef să mai continui acest blog…”everything it’s possible, but nothing it’s real…” (Living Colour)

  13. pentru Un Soricel – încet-încet am pus cap la cap aproape toate piesele… acum fac finisaje, scriu ultimele texte, am ales şi piese vechi şi piese noi, le-am pus într-o ordine care pentru mine au sens… mai am de scris 2 sau 3 piese, nu m-am hotărât dacă o să fie 12 sau 13…prefer 13. ha ha ha! 😛 cu puţin noroc mă încadrez în timp, totul e să văd cum draq ajung la Braşov şi cum mă descurc acolo 1 sau 2 săptămâni să imprimăm chitara, vocea şi să facem mixajul final şi masterizarea… momentan nici bani de lapte pentru David nu mai am… ştiam că o să fie urât, dar nu credeam că în halul acesta. sunt stresat, recunosc.

  14. … dar nu poate fi vorba de o UE unita … nu cred ca asta e scopul UE… ceva unit ar trebui sa aiba un guvern federal si nu este cazul … ce spui tu se refera probabil la faptul ca nu va fi probabil o constitutie comuna cum se urmarea!

    Am citit azi pe EVZ ca romanii traiesc mai bine ca sirbii si ca pina in 2014 nivelul in Ro de trai va fi dublu fatza de al lor … prima remarca a unuia a fost CA NU ESTE ADEVARAT… probabil ca asta spune tot despre psihologia care ni s-a dat… nici cind cifrele sunt evidente si in avantajul nostru nu stim sa le credem sau si mai nasol nu stiu majoritatea ce sa faca cu ele … decit sa spuna ca NU e asa !… probabil tot mai nasol e in Ro dar nu e mai nasol ca in Serbia, Ukraina, Moldova, Ungaria (partial), Latvia, Blearus deci ???… probabil totul merge inapoi la revolutie si la lucrurile nerezolvate de atunci ! insa se poate spune si ca psihologia se schimba cel mai greu … si se poate vorbi de o rezistentza la schimbare la orice nivel.. pe linga ca este intretinuta o psihologie de victima in noi toti cei mioritici !

    legat de job sau lipsa sa … nu stiu ce sa-ti zic ? ia-ti orice job care-ti trece prin fatza nu pot sa-ti spun ! … poate pina nu vedem cel putin si jumatatea plina a paharului poate pina atunci nu ne putem misca catre altceva si stam paralizati ! Dupa cum stim cintecul cu paharul romanului care nici ala n-a fost juma plin cu noroc imi vine in minte … Sau barbateste spus de englezi … un un om care nu are nimic de pierdut e cel mai periculos om ! Deci care o preferi aia cu paharu sau aia cu ‘dangerous’ ??

  15. pentru Un Soricel – he, he,he…. e faină asta cu “dangerous”, da’ vezi tu, şi când ai faimă şi lovele gârla ca MJ, dangerous-ul ăsta ţi-o trage de nu te mai trezeşti decât tot în sicriu.
    cu paharu’ ce să zic, nu prea este cazul meu, rar am chef să beau o bere şi foarte rar să mă pun în cap la modul serios…
    job…aş lua aproape orice, dar nu e nimic…şi aşa ajung şi la cifre: nu crede în cifrele oficiale din România niciodată. de nenumărate ori s-a dovedit că nici ce e negru pe alb nu este adevărat… de exemplu în nu mai ştiu ce oraş citeam că oficial sunt 200.000 de ţigani şi în realitate sunt un milion… la fel, legat de şomaj, oficial eu n-am fost şomer niciodată şi sunt sute de mii de persoane care au depăşit perioada în care primesc ajutor, deci – oficial – nu mai sunt şomeri nici ei… aşa că cifrele sunt scamatorii. sau să vorbim despre aşa zisa creştere economică? din ce creştere? din…importuri? habar n-am cum este-n Serbia, Ucraina sau Moldova, recunosc, dar văd că la noi nu se face absolut nimic să fie altfel, să se întâmple ceve… guvernul iar s-a împrumutat de un miliard de euro şi banii se duc iar în salarii… adică pe apa sâmbetei…
    nu sunt victimă cu nimic mai mult ca un american rămas fără slujbă, atâta tot, pentru noi nu există nici măcar speranţa că guvernul o să facă ceva vreodată.

  16. Buna seara, Brush!
    Vezi sa nu crezi si tu ca daca eu trec mai des pe aici, am “bucurii la tine”. Ca mor…. Ti-am mai spus, ai vazut si atunci cand aveam cont pe netlog treceam, recunosc ca nu foarte des, dar mai treceam pe la profilul tau si-ti citeam blogurile. Pentru ca-mi place cum scrii si pentru ca esti un om bun, ai multe calitati si mai esti si simpatic, cu ochi frumosi, albastri…. Hihihi. (Una dintre surorile mele, intrebata fiind de ce s-a maritat cu cumnatul meu, a raspuns “mi-au placut ochii lui albastri”. Hahaha! Printre altele, cumnatul meu e si foarte destept.)
    Si erai printre cele cateva persoane (numarate pe degete nici macar 5 degete de la o mana) cu care mai schimbam si eu o vorba prin mesaje private. Noi doi intotdeauna ne-am respectat. Si sper ca ma percepi asa cum sunt eu, o fata ok, fara fite in cap, un om la locul lui. Niciodata nu am facut avansuri unui barbat. Ai vazut cum sunt eu, cand am ceva pe suflet spun. Sper ca nu m-am facut de ras, iar daca da, putin imi pasa.
    Altadata urmaream si eu stirile sportive, dar cum ai spus si tu, se vorbeste numai despre viata personala a fotbalistilor etc…
    La stiri vezi numai nenorociri. Este lumea in care traim. Oricum, cam toti au luat-o razna…
    Te pupa Minela
    O seara frumoasa!

  17. Abia am terminat să mă uit la documentarul “Sicko” a lui Michael Moore, şi am o stare de spirit supernaşpa.
    Suntem manipulaţi cu mass-media, auzim numai ce vor ‘ei’, şi ne induc senzaţia că mai bine de atât nici că s-ar putea.

    Michael Moore s-a raportat tot timpul la vecini, mai apropiaţi şi mai îndepărtaţi(de dincolo de gard :)). Canada, Marea Britanie, Cuba…şi a reuşit într-o oră să dărâme toate miturile cu care ‘oamenii lor’ îi hrăneau.

    S-ar putea să fiu offtopic: România începe să semene cu America. Din ce în ce mai mult. Corupţie la cele mai înalte niveluri, lipsă totală de grijă pentru cetăţeni, taxe peste taxe, cultură a fricii, sărăcie…Ah, ajunge! 🙁
    Un tip a zis că ‘nu este în interesul lor să conducă o ţară de oameni deştepţi, educaţi, şi care ştiu ce vor. Ei vor căuta să-i demoralizeze, să-i lase fără bani, pentru că atunci vor asculta şi se vor supune, pentru că n-ar avea de ales.’ Cât adevăr în vorbele astea!

    (Recomand “Fahrenheit 9/11”, “Bowling For Columbine” şi mai ales “Sicko”.)

    Şi totul pentru bani.

  18. pentru Minelus – bună seara. 🙂 niciodată nu m-am gândit că toată lumea care trece pe aici, o face de dragu ochilor mei… ha ha ha!
    trec şi bărbaţi şi femei, trec şi prieteni şi necunoscuţi. 🙂 uneori suntem de acord, alteori nu şi asta este o bucăţică de normalitate care mă mai motivează să scriu… 🙂
    eu am ochi frumoşi, dar nu sunt deştept…ha ha ha! 😛
    se pare că suntem îndopaţi cu ştiri idioate să nu realizăm ce se petrece în realitate…

    o seară frumoasă!

  19. pentru Roxanne – am văzut şi eu filmele lui Michael Moore. 🙂 Nu uita totuşi că tipul este de stânga, imaginea Cubei este îndulcită, este tot o manevră de propagandă, vezi şi ce am scris ieri despre Audioslave: http://brushvox.wordpress.com/2009/07/12/street-sweeper-social-club-%E2%80%93-s-s-s-c-2009/ 🙂 spun că nu-i chiar aşa în Cuba fiindcă am prieteni care au fost… dar nu a fost rău nici documentarul făcut de Andreea Marin, chit că nu o simpatizez deloc.
    Nu ştiu dacă semănăm cu America… 🙂 au probleme mari momentan, dar mai au totuşi resurse…noi suntem conduşi de borfaşi care se gândesc doar la ziua de azi şi la ce se poate fura, niciodată la ce o să fie mâine…
    media este controlată şi la ei, şi la noi… un om dezinformat poate fi manipulat mult mai uşor…
    shit…azi parcă nimic nu-mi aduce nici mie zâmbetul.
    o seară bună! 🙂

  20. Brushvox! M-ai intrebat daca suntem varza…
    S-ar putea sa fim …da’ macar sa iasa de un toros sau kolozsvari kaposzta. 😀 Si ca sa saliveze si ceilalti 😀 le spun ca este vorba de varza calita cu muuuuulta carne si foarte-foarte gustoasa. (a nu se interpreta ultimele cuvinte 😀 ) Puszi. 😉
    A-propos de stiri. Ma deranjeaza ca fiecare stire gen horror este spusa de catre prezentator cu atata entuziasm incat ai impresia ca e-n culmile orgasmului. In schimb, atunci cand se relateaza (spre ex) o fapta demna de mentionat, o reusita in domeniile stiintei, un gest uman … Prezentatorul foloseste tonalitati vocale de parca ar citi rubrica “decese” din Scanteia de pe vremuri.
    As aminti si stereotiparea anumitor stiri. Tin minte ca am auzit un reporter zicand ceva interesant. Tv-ul era pornit dar nu am reusit sa ajung la timp, dintr-o camera in alta, sa si vad despre ce se discuta. Mi-am zis ca voi revedea la stirile de seara. Si … am asteptat ca fraiera. Au reluat doar pe cele legate de scandal, omor, politica.
    Ti-as mai povesti o intamplare, cretinoida dupa parerea mea.
    Cred ca o buna vreme nu am sa uit asta, desi s-a intamplat mai bine de 10 ani. Catalin Radu Tanase relata cazul unui copil de vreo6-7 ani care s-a spanzurat in sura pentru ca luase o nota mica, la nu’sh ce materie. Reporterul asta se afla la fata locului IN sura, cameramanul filmand trupul inert INCA atarnand. (Iti poti imagina faza?) Trupul mort al copilului atrana acolo sus, iar reporterul se afla la vreo 3-4 metri distanta. Stirile s-au dat la ora 5 (17). E drept ca au blurat fata copilului. Eu nu stiu ce minte bolnava ar da (sub forma asta) stirea pe post. Mai ales ca atunci era foarte in voga protv-ul; era printre putinele posturi tv dupa ’89 si ne uitam non-stop. Atunci, copii nu aveau atatea “activitati” libere si 80% dintre ei, nici net. La timpul respectiv, pe la ora 17 se strangea lumea – parinti si copii – la tv, ca doar pana atunci nu avusesem asa ceva. Asadar, nu doar adultul privea acea stire ci … o droaie de copii. 🙁

  21. pentru Petra – ‘neaţa. 😀
    bună varza a la Cluj. 🙂 întâmplător, asta am mâncat astăzi. 😀
    ştirea cu copilul spânzurat am văzut-o şi eu… şi multe altele, a devenit o modă… pornO TV
    între timp au modificat legea Audio-Vizualului şi pentru asemenea “faze” plăteşti amendă, dar unii o fac fără să clipească…de dragul audienţei şi aici revin, toţi spun că nu vor aşa ceva, dar se uită cu ochii bulbucaţi…

  22. pentru Roxanne – mie îmi plăceau cele Poloneze: Lolek şi Bolek, cele Japoneze: Simbad şi unul rusesc: Nu Pagadi?! 😛

  23. @Roxanne
    “Un tip a zis că ‘nu este în interesul lor să conducă o ţară de oameni deştepţi, …”
    Eu am zis asta intr-un alt articol din blogul lui brushvox. Daca tu ai citit-o altundeva, sincer ma bucur. (nu sunt singura) 😉
    Ma adresez tie pentru ca ai amintit de Michael Moore. Mi-ai adus aminte de un film de al sau. Intamplator l-am vazut pe net acum vreo 6-7 luni. Atunci mi-am zis: [b]sa ne fereasca Dumnezeu de sistemul de sanatate din America. [/b]
    Reportajul continea marturii ale oamenilor care lucrau in sistemul de asigurari de sanatate, iar ca functie aveau sarcina sa admita sau sa respinga cererile pentru diferite proceduri medicale. “Banalul” test pentru depistarea cancerului de col uterin se plateste. Dar, metoda de cauterizare a celulelor cancerigene in faza I, incipienta, nu se afla sub incidenta de plata pentru ca … nu este prioritar. Sau motivul poate fi oricare altul (citez din cele spuse de agentii de asigurari) doar ca sa nu se faca plata. Au fost stimulati financiar ca sa nu aprobe astfel de cereri (o femeie, intr-o astfel de functie, ajunsa in instanta sub juramant a afirmat ca uneori sumele erau de 6 cifre).
    Tipa in cauza a plecat in Canada, unde un barbat a declarat ca ar fi concubina lui, doar pentru ca sa beneficieze de interventia respectiva gratuit.
    La ei nici urgenta nu este gratuita. Un mire a avut nesansa sa pape unt de arahide, la propria-i nunta, deoarece nimeni nu i-a zis bucatarului ca acesta este alergic. Un prieten de-al sau l-a plimbat 30 de minute pana au gasit un spital deschis (!!!) la ora aceea. (Priveam la tv si imi venea sa-l sparg, pentru ca …) Desi, mirele se sufoca, iar prietenul explica tipei de la ghiseu ca asta se ineaca (edem alergic) Mirele nu mai respira, a lesinat. Iar tipa dadea continuu cu “i need social number” …
    In alt caz, un copil a fost plimbat cu ambulanta pe la diferite spitale pana au gasit unul care era in relatie contractuala cu acea casa de asigurari medicale la care parintii au asigurat sanatatea copilului lor.
    Tot dintre cazurile lui Michael Moore “in CUBA with 911-Victims” http://www.youtube.com/watch?v=7ncoFQdBIvU
    Un inhalator pentru astmatici in Sua costa 120 dolari iar in Cuba (acelasi tip de inhalator) … 5 centi. Ok! Nici un Cuba nu e rai. Dar discrepanta dintre preturi este enorma. Vis-a-vis de asta, femeia care avea nevoie de asa ceva spunea “…… este cea mai mare insulta. Nu are sens. Nu are sens ….” Ce nu are sens? Faptul ca guvernul american isi omoara propria natie.

    @brushvox
    Imi cer scuze ca iar m-am intins atata. 🙁 Da’ imi place. 😀

  24. To Petra:

    Exact asta am văzut şi eu astăzi :). Amân de ceva timp să mă uit la acest documentar, şi azi FINALLY am reuşit. Sinceră să fiu, la un moment dat era să-mi dea lacrimile când am văzut că membrii Al-Quaeda profitau de îngrijiri medicale gratuite, pe când cetăţenii americani erau nevoiţi să moară pentru că nu-şi puteau plăti spitalizarea, şi ajungeau aruncaţi în stradă ÎNCĂ sub influenţa analgezicelor.

    Cred că o să concep un articol despre toate chestiile astea + altele din celelalte documentare semnate de Moore. 😀

  25. pentru Petra – Roxanne exact despre acel film vorbeşte. 🙂 În “Sicko” este faza cu Cuba şi toate celelalte despre sistemul medival american… citeşte ce i-am răspuns şi ei să nu mă repet: în acel punct filmul lui Moore este uşor propagandistic ca şi concertul Audioslave de la Havana… 🙂
    întinde-te cât pofteşti. 🙂 mă enervează indiferenţa, nu discuţiile. 🙂

  26. @Roxanne
    Poti sa ma citezi. Sau da-mi articolul, ca scriu yo si acolo. 😀
    Am facut si eu o analogie imaginativ-vizuala intre mirele ala lesinat caruia ii cereau in draci “social number” si salile de operatie, computerul tomograf ce se gaseau pe insula aceea, instalate pentru o mana de oameni. 🙁
    @brushvox
    Multumesc! 😉

  27. Ei… nu esti destept… lasa ca stim noi, esti prea modest!
    Esti un dragut. O sa mai trec pe aici, te voi citi mereu.
    Brush, iti doresc ca saptamana asta sa ti se intample macar o minune!
    Stiu, sunt doar niste cuvinte spuse de un om, dar sa stii ca sunt din tot sufletul! Uneori avem nevoie de ele.
    Te mai pup inca o data

  28. pentru Minelus – sărut-mâna. 🙂
    minune? eu mă minunez în fiecare zi că mă trezesc şi mă mai pot da jos din pat… ha ha ha! 😛
    ‘neaţa.

  29. vad din discutii ca a fi de stinga … e cam o crima in blogul tau… nu pot spune ca am simpatii pentru stinga actuala … dar simpatizez stinga idealista … mai ales cei care isi duc idealismul pe sponciul lor… Daca lumea ar fi according to Michael Moore probabil ca tu ai avea azi job daca ai vrea… si are tot dreptul sa-ti arate anacronismele Americii !!

    E ciudat cite usi ti se inchid imediat in VEST cind te pronunuti ca ai vederi de stinga si cit li se imputa celor care le au ! e ceva tolerat atita timp cit nu e rostit pe fatza !!! … care cred ca spune ceva desprea starea lumii.. aparent toti ar trebui sa nu avem decit vederi personale … sa nu facem politica decit numai daca suntem sefi si sa nu comentam ce se intimpla mai mult decit crime, big bro si ce filme am mai vazut…

    Legat de muzica ta … super ca te-ai adunat … daca ai nevoie de vreo ‘chiatara’ pe vreun cintec (un cintec adica ca mai mult n-am timp) poti sa-mi trimit negativul imi zici cam pe unde e vocea si restul fac aici … Nu cred sa-ti dau ce te astepti dar s-ar putea sa iasa interesant cu ce fac acuma … the choice is yours .. ca tot esti tu in the land of choice

  30. pentru Un Soricel – nu este o crimă la modul general, eu sunt un tip declarat liberal cu uşori scăpări spre dreapta. 🙂
    faţă de mulţi aşa zişi oameni politici de stânga de la noi, eu am citit Marx şi Lenin. 🙂
    îmi e simpatic Moore, spuneam doar că faza cu Cuba e pură propagandă şi situaţia reală din Cuba e mai nasoală ca a noastră din 1987-1988… sunt ferm convins că asigurările ţi-o trag şi în America şi în U.K. şi în…România.
    Stânga totuşi e relativ puternică în Europa, chiar conducea într-un moment, e drept, a pierdut teren… n-am zis că socialismul nu este ok şi teoretic n-ar avea valori, doar că eu nu le-am văzut aplicate şi aplicabile.

    am o grămadă de piese, ar fi interesant să colaborăm şi să vedem ce iese. am să sap, le vrei wave? (nu cred că Reason-ul Mac recunoaşte cel de PC)

  31. Wav e mai simplu.. dar mai ‘spatios’ deci la 16bitzi 48k … Am si eu Reason v4 dar nu stiu daca se nimeresc librariile ca nu ma obosesc cu el… daca e salvat cu extensie si al tau nu e versiune mai noua ar trebui sa se deschida din cite stiu si pe MAC..

    Nu nu in UK serviciul medical e complet gratuit !… asta e o ramasitza ‘laburista’ de dupa razbel ! e ca in Cuba …. insa ce nu e ca in Cuba sunt cozile … totul se face aparent frumos pe baza de programare .. insa nu stiu cum se face ca nu stiu pe nimeni multumit … Adica sa ajungi la specialisti e foarte greu.. prin ei … pentru ca trebuie sa te programeze tot ei dupa ce vad ce ai si aici intervin problemele .. adica nu vrea statu sa ‘cheltuie’ bani pe tine decit daca e foarte necesar sa te trimita la specialisti ! sau in spital !… Deci de vrei specialisti si o a doua opinie trebuie sa te duci la particulari ! prin asigurari de sanatate daca le faci sau pe banii tai ! e tot o varza..

  32. pentru Un Soricel – 44,100 Hz, 16 Bit, wav. 🙂
    e mai riscant cu Reasonul, eu salvez soundurile în folderul piesei, dar nu se ştie niciodată… şi eu sunt cu Reason IV.

    ziceam că omul simplu, cubanezul de rând nu cred că are acces la acel spital cum au avut americanii…. adică hai măi, ştim şi noi cum e cu propaganda!

    sistemul sanitar şchioapătă cam peste tot… din motive diferite. până la urmă tot bagi mâna-n buzunar…

  33. merci le-am primit ….

    si ca tot veni vorba in postarea ta … stirea zilei… Islanda (Iceland) a facut cerere sa fie acceptata in UE… Frantza si GErmania au zis ca nu mai vor sa accepte pe nimeni pina tratatul de la Lisabona nu e ratificat (la care se opun majoritate celor care vor independentza de UE)… adica legat ce se va intimpla cu constitutia UE…. ca analiza se spune ca primul lucru pe care islandezii o sa-l piarda daca intra in UE sunt dreptul la pescuit si procesarea pestelui cum il fac ei acuma !! adica o sa li se zica de la Bruxelle cum sa pescuisca si cit !!!… parte ce o vor insa e ca aparent UE o sa le dea bani sa iasa din rahat cu economia … get the picture ! Pana mea zi si tu ce lume nebuna !

  34. pentru Un Soricel – ok, e bine. 🙂
    vezi dacă te inspiră la ceva, dacă-ţi place ceva de acolo…

    mda… păi asta-i treaba cu UE, îţi iau şi-ţi dau ce şi cât vor, dacă vor… la noi trist e că nu suntem capabili să luăm/folosim nici fondurile care ar putea să picure dinspre UE…

1 Pings/Trackbacks for "dincolo de… gard"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *