Cântarea României

Tot discursul Preşedintelui Băsescu a fost interesant şi off-topic. A plecat de la a se dezice de Guvern, a continuat cu „epurarea etnică”, a vorbit în mod misterios despre corupţia din cadrul Guvernului şi a terminat triumfător cu mogulii din presă şi jurnaliştii „tonomaţi”.
Asta la investirea noului ministru de Interne, Dan Nica şi fără să aducă nicio atingere subiectelor grave legate de acest „sector”.
Să înţeleg că siguranţa cetăţenilor este rezolvată, că infractorii stau la rece şi că presa rea-voitoare este de fapt unica sursă a nemulţumirilor cetăţenilor? Mai sunt câţiva corupţi la nivel Guvernamental, dar tataia Băsescu îi ştie şi veghează. Şi-a început Traian Băsescu campania electorală? Nu, Traian Băsescu este tot timpul în campanie…

De câteva zile am sentimentul că lucrurile o iau razna, că ne afundăm tot mai mult în incertitudine, suspiciune, călcăm pe un teren dacă nu minat, cu siguranţă alunecos.
Asasinarea lui Cozma la Veszprem a inflamat spiritele în ţara vecină. Conflictul dintre unguri şi etnicii ţigani era un foc mocnit care a primit canistra de benzină de care avea nevoie ca să explodeze.
În contextul general tensionat social şi economic de criză, un astfel de fitil poate fi letal. De aici şi elanul autorităţilor din Ungaria de a soluţiona cazul cât mai rapid, de aici şi temerile exprimate făţiş de Premierul Ferenc Gyurcsany.
În acest context vine cuvântarea preşedintelui Băsescu care vorbeşte nici mai mult, nici mai puţin decât despre „epurare etnică”. Îmi este greu să înţeleg dacă a fost inconştienţă, o greşeală de exprimare cum s-au grăbit unii să afirme sau simplă prostie. Nu a trecut nici un an de când Preşedintele Băsescu petrecea week-enduri vesele în Harghita-Covasna lingând la gulaşul secuiesc cu vădita intenţie de a destabiliza UDMR-ul. Mişcarea a eşuat, UDMR-ul a reuşit să atingă pragul electoral, astfel a fost nevoie de o altă mişcare pentru excluderea lor de la guvernare, excludere de altfel absolut justificată. Sunt unul din maghiarii care nu se simte în nici un fel reprezentat de UDMR. Dar nici de aşa-numitul partid al secuilor. De exemplu, fostul ministru al mediului, Attila Korodi mi-a fost simpatic, dar nici măcar numele lui Attila Verestoy nu mai vreau să-l aud.
Dar să revin. În ceea ce priveşte „epurarea etnică” din Covasna-Harghita, semnalul tras de Preşedintele Băsescu este unul cel puţin extrem de întârziat: UDMR-ul controlează zona de imediat 20 de ani, nu cred că ieri, 11 februarie 2008 era momentul zero în care Preşedintele să sune trâmbiţele şi să inflameze spiritele. Unica explicaţie poate fi faptul că PD-L-ul doreşte să-şi impună proprii oameni şi în funcţiile administrative locale şi să scape de UDMR-iştii aflaţi pe posturi, dar o astfel de mişcare nu justifică intervenţia Preşedintelui în mod public.

Autonomia locală este un fapt în toată lumea şi nu ţine de etnie, rasă, sex, religie sau…apartenenţă politică. Faptul că la noi nici acum nu se doreşte o descentralizare efectivă se datorează faptului că marea caracatiţă a corupţiei de la centru nu vrea să-şi piardă tentaculele din teritoriu.

„EPURARE ETNICĂ: Expulzarea forţată a unui grup etnic de către un altul, în scopul creării unei populaţii omogene.” (Sursa: Studenţie.ro )

12022009

De corupţii fără nume m-am cam plictisit, dar chiar sunt curios ce funcţionari mărunţi vor pica iar de fraieri în urma acestei intervenţii Prezidenţiale. Nu cred că vreodată dosarul „Flota” sau dosarele lui Adrian Năstase se vor soluţiona în mod corect.

În ceea ce priveşte presa, rolul ei este clar de a omagia fiecare mişcare a Preşedintelui, al bravului conducător şi al realizărilor măreţe iar instituţiile statului funcţionează impecabil, doar presa denaturează realitatea.
Totul este minunat!

1. Băsescu s-a delimitat de Guvern ca în cazul eşecului guvernării să aibe mâinile spălate. 2. Este supărat fiindcă n-a reuşit (deocamdată) să macine PSD-ul şi să asigure o guvernare PD-L independentă. 3. Atacacul la UDMR a fost un avetisment şi un act de şantaj: vrea să se asigure că în caz de nevoie, are susţinerea lor şi totodată vrea să-i ţină la respect.

De câteva zile am sentimentul că lucrurile o iau razna…

14 comments on “Cântarea României

 1. Basescu nu greseste, e prost din nastere saracu dar asa suntem noi romanii mai masochisti ne palce sa fim torturati nonstop de analfabeti ,oare cate tampenii trebuie sa mai faca ca sa-si dea seama si romanul ce analfabet il conduce?
  Chestia asta cu minorotatile, eu am o mare problema,domnule are cetatenie romana?atunci sa fie tratat in mod egal ca toti cetatenii acestei tari ,sa aiba aceleasi drepturi dar si aceleasi obligatii si aceiasi raspundere in fata legii.
  Iar pe plan cultural sa-si respecte traditia ca nimeni nu e contra. Parerea mea.
  O zi placuta sa ai!

 2. brush pentru iulia m – ‘neaţa.
  nu ştiu cât suntem de mazochişti, da’ parcă merg treburile tot mai rău.
  despre auntonomie…ea există în toate statele civilizate, nu are legătură cu naţionalitatea. problema la noi cred că este alta: marea caracatiţă a corupţiei vrea să aibe control total şi în teritoriu, nu doar la centru…

  o zi faină!

 3. ,,În ceea ce priveşte presa, rolul ei este clar de a omagia fiecare mişcare a Preşedintelui, al bravului conducător şi al realizărilor măreţe iar instituţiile statului funcţionează impecabil, doar presa denaturează realitatea”

  Ne intoarcem oare,de unde am plecat?
  Dar parca…mult mai rau ..Primejdios de rau ..
  Ce daca spui…sau ai senzatia ca esti liber sa spui?
  Cui?
  Hei…aude cineva?
  Sau daca aude …cui ii pasa?

  O zi frumoasa!!

  Care zi?
  Azi ploua..rau ..

 4. brush pentru Miruna – devieria spre dictatură pe care nu o dată a arătat-o Băsescu nu mai este nicio noutate…ieşirea lui de ieri însă a fost uşor şocantă…
  da, plouă şi se spune că o să ningă. măcar natura să redevină normală…chit că aştept vara. 🙂
  o zi bună!

 5. Ma intreb cum doar acuma ai observat ca ‘va’ afundati… din afara se vede ca incepind imediat cu intrarea in UE… in care unul ca mine a crezut si crede… lucrurile s-au intors inapoi catre mocirla caldutza si butonul cu panica, catre ce au fost, si care s-a pretins, de genul (nu geniul) poliLitic a lui Basescu, ca nu o sa mai fie… adica la reflexele vechi… De la distantza asta observ de luni de zile cum Romania se inchide tot mai mult in sine fascinata bolnavicios de o realitate care pare sincer o angoasa amplificata a unor fapte banale. Lipsa de interes in lumea din exterior, lipsa de interes fatza de lucruri care au un sens nu imediat local, si mai ales principialitatea ortodoxa par a fi la radacina a ceea ce Iulia numeste masochism. Personal o vad ca lipsa de curaj pe linga o lipsa de interes in a da credit altor lucruri ce au o valoarea mai larga.

  As vrea sa-i spun Iuliei doar atit .. ca atitudinea ei legata de minoritati … este o atitudine a majoritatii si felul in care majoritatea gindeste … s-a incercat in vest acest lucru si s-a ajuns la concluzia ca acest gen de atitudine pune probleme seriose .. sunt convins ca poate afla care sunt ele daca chiar o intereseaza. Poetic spus fiecare individ este o minoritate !

 6. brush pentru Un Soricel – “fiecare individ este o minoritate”! meriţi o bere pentru asta!
  atitudinea ţine de informaţii şi educaţie, ani de rând ni s-a spus că suntem un popor primitort, bun, harnic şi…creştin ortodox de peste 2000 de ani! ce vrei??! este ca şi criza: atât s-a tot spus că este criză până ne-a intrant în cap că este criză…la fel cum până anul trecut ni s-a băgat în cap că economia duduie şi ne merge ca pe roate! Hahahaha!
  la ce ploaie urâtă e afară şi la ce dispoziţie am, nu de bere am nevoie şi de ceva mult-mult mai tare!

  (p.s. – am “livrat şi the spoileD Jerks-ul: click aici! 🙂 )

 7. pentru mine cine traieste in romania e roman , trebuie sa se supuna acelorasi legi , au aceleasi drepturi si obligatii .De ce toate nationalitatile cand ajung in America nu mai sunt decat americani? Zi buna, printre picaturi, sa ai Brush . 🙂

 8. brush pentru lu – nu cred că asta este problema. cum am şi spus, cred că cei de la centru vor să-şi păstreze controlul şi în teritoriu, din acest motiv, autonomia la noi a fost tot timpul prezentată în corelaţie cu minorităţile şi drepturile lor. în fapt, cele două lucruri n-au nicio legătură.
  o zi faină şi ţie!
  (am încărcat peste 500 de poze aici. 🙂 )

 9. am intrat pe poze insa n-am reusit sa vad decat ce apare pe prima pagina care se deschide , de ce nu merge mai departe? am postat si comentariila 2 si nu apar 🙁

 10. brush pentru lu – am intrat şi eu ca simplu utilizator şi a mers… nu merge să dai cu săgeata înainte din pozele de pe o pagină pe alta, tre’ să dai click pe fiecare pagină şi sunt 26…deocamdată. 🙂
  şi la muzică, în mp3 player sunt 47 de piese şi pot fi şi descărcate… 🙂

 11. Szia!
  “Îmi este greu să înţeleg dacă a fost inconştienţă, o greşeală de exprimare cum s-au grăbit unii să afirme sau simplă prostie.”
  Stii bine ca el isi calculeaza vorbelesi pasii, chiar daca noua ni se pare ca a “gresit”, s-a “scapat” si asa mai departe. 😉

 12. brush pentru P – uneori o dă şi de gard. lumea a uitat incidentul cu “ţigancă împuţită”….şi au mai fost. 🙂

 13. brush pentru lu – apropo de discuţiile de astăzi: ascultă the spoileD Jerks, piesa nr. 27 din MP3 Player….hahaha! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *