Nasol moment, mișto colivă

Și – cum era previzibil – a picat și moțiunea. Guvernul poate să bea șampania pe șustache și să taie pe față.
Mai semnificativ și mult mai grav este ceea ce a spus bravul cârmaci ieri seară la ceremonia depunerii jurământului de către noii judecători al CCR:
“Sper ca, alături de ceilalţi judecători ai Curţii Constituţionale, veţi face ca, deasupra proiectelor de legi şi a voinţei Parlamentului, să se aşeze Constituţia ţării”.
Președintele controlează armata, seviciile, parlamentul și mai bine de jumătate din mass-media, și-a subordonat guvernul, a obținut controlul asupra CCR-ului și astfel orice act neconstituțional al său sau al partidului și guvernului său capătă manta constituțională, implicit democratică.
Cei care avertizează despre o iminentă dictatură sunt cu câteva cadre rămași în urmă. Dictatura s-a instaurat pe nesimțite peste mirosul aspru al sărăciei și indolenței amestecată cu frică și prostie. The Economist susține că România (populația) plătește prețul incompetenței și corupției guvernamentale. Ar fi simplu așa. Plătim prețul votului (voturilor) liber exprimate în ultimii 20 de ani. Și Iliescu, și Băsescu au fost alegerile noastre. Și ce a făcut unul, și ce a făcut altul ne-au adus pas cu pas aici. Este cumulul firesc al micilor derapaje și minciunilor prin omisiune. Dar și al nepăsării, superficialității cu care am tratat noi – cetățenii – lucrurile.
Lumea este compusă dintr-o încrângătură uriașă de știri, este ca un puzzle extins, informații există, totul e să le identifici pe cele semnificative și să le așezi la locul potrivit pentru a obține imaginea (de ansamblu) corectă.
Săptămâna trecută, Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, într-un interviu acordat cotidianului britanic Daily Mail vorbea despre posibilitatea colapsul monedei euro, ci a Uniunii Europene însăşi datorită dictaturilor care s-ar putea instaura în țările cu deficit bugetar mare și democrații fragile. Se referea la Grecia, Spania şi Portugalia, dar lista este completată și de Italia, Ungaria şi România.
Preşedintele României şi prim-ministrul, dar și familiile acestora, beneficiază de măsuri de securitate sporite începând de marţi dimineaţă. SPP-ul este-n stare de alarmă și cu glonțul pe țeava armei.
Așa se leagă piesă cu piesă puzzle-ul. 🙂

Revin totuși puțin la moțiune.
Practic este imposibil de spus dacă e bine sau rău faptul că a picat. Și spun asta fără cinism. Realitatea este că exceptând președintele, guvernul și poate BNR-ul habar n-avem despre situația concretă a țării. Neavând datele concrete, nu putem știi dacă măsurile sunt sau nu necesare. Și – implicit – nici ce alte măsuri, soluții ar fi mai adecvate. Este evident că aceste măsuri nu duc nicăieri, respectiv vor conduce la mărirea TVA-ului, a accizelor, taxelor și la prăbușirea RON-ului, dar ce alte măsuri s-ar putea aplica sunt strict speculații.
Tentativa de ieri a opoziției de a bloca pachetul de legi a fost ușor pompieristică, poate și necesară, dar în primul rând populistă. Paradoxal, opoziția câștigă imagine și încredere pentru o bătălie gata pierdută. Dezagreez frazele care încep cu “dacă”, discuțiile care pleacă de la “ce ar fi fost…”, dar presupunând că ieri pica guvernul, dincolo de o ipotetică victorie “morală”, ce obținea opoziția? Nimic. Blocau – temporal – legile de pseudo-austeritate însă puterea rămânea în mâinile președintelui și greu de imaginat că-l deturnau de la calea aleasă. Neaplicarea niciunor măsuri în perioada imediat următoare agravau situația și în final – părerea mea – accelerau prăbușirea. Departe de mine de a fi partizanul lui Băsescu și Boc, din contra, pentru pomenita incompetență și corupție instituționalizată evidentă nu există nici o justificare și scuză, însă opoziția pe de o parte are mâinile legate, pe de altă parte revin la ce spuneam: nu dețin datele problemei, deci implicit n-au soluții concrete.
Starea de șah-mat ne lasă paf (și praf), dar aici suntem. Nasol moment, mișto colivă, dar aici suntem și o să fie și mai rău. Asta este o certitudine. Și sincer nu cred în Arabela, Batmen, Samantha sau Harry Potter că ne pot opri declinul.
Nici al nostru, nici al Europei. Scapă cine poate.

6 comments on “Nasol moment, mișto colivă

  1. da mah, o sa cada si euroiul si dolarii….si o sa faca o moneda mondiala amero…..pana la urma tot acolo se va ajunge ..o moneda , un guvern …..asa usor. iar de jalea de acasa…asta a fost de cand ma stiu romania e praf …a fost ,este si va fi ….. ca stefan cel marescu, vladimirescu, causescu, constantinescu, iliescu, basescu …..pl mea dude….o avem in sange …nu iese si nu iese …..tu nu vezi ca e asa de cand lumea? ce te tot consumi atata? deja e plictisitor…. 🙂

  2. mie mi-a zis bunicul de la tara,cica…foarte curand o sa se starneasca o revolutie in tara.Iar eu cred ce zice caci a mai prevestit in vreo cateva randuri ce-o sa se intample si chiar s-a intamplat.Vorba aia:”cine n-are batran sa-si cumpere!” In el si-n mircea badea am acum incredere caci si el cam tot ce-a zis s-a adeverit.

    • eu sunt mai sceptic și precaut cu previziunile acum.
      la ce subțire a fost mișcarea de stradă și la mitingul sindical și ieri, slabe șanse deocamdată pentru o revoltă substanțială. la toamnă-iarnă poate lucrurile fiind mai grave și răbdare poporului se va termina, lucrurile tind să treacă de pragul suportabilității. însă este la fel de evident că în momentul oportun, Băsescu va sacrifica guvernul Boc și astfel va tempera furia populației, le va servii satisfacția pe tavă. 😉
      e cam haos și…. anarhie rzvnl. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.