Concursul DigiPhoto 2010

Lorincz Bea: Take Us Away
Lorincz Bea: Take Us Away

Despre ediţia de anul trecut al concursului am povestit pe larg.
Comentariile mele n-au picat bine multora, dar asta e, nu prea mi-am propus să fiu „io” simpaticul blogosferei. 😀 Şi sincer, cred în continuare că mi-am argumentat obiectiv observaţiile, criticile.

Bun. Au început înscrierile pentru ediţia de anul acesta, a VI-a ediţie, cei curioşi o pot face AICI, fotografiile trebuie încărcate până la data de 31 mai 2010 şi temele alese anul acesta sunt:
– Curaj
(Curajos nu este cel fară frică în faţa primejdiei, acela e mai mult fără minte, sau poate mă înşel. Curajos e cel care, deşi simte frica, înaintează cu nădejdea că va izbândi. Plecând de aici, se pot descoperi diverse situaţii în care avem nevoie de curaj. Această calitate umană poate să ne redea demnitatea, atunci când spunem un adevăr sau poate să însufleţească mulţimi de oameni ce au adormit în frică şi nesiguranţă. Curajul e o privire hotărâtă să facă ce e drept, e înălţarea omului ce nu mai vrea să se plece nedreptăţii. Curajos este omul ce îşi mărturiseşte iubirea. Acest sentiment puternic e revigorant ca izvoarele apelor şi măreţ ca muntele străbătut de nori.)
– Conexiuni
(Nimeni pe lumea aceasta nu e singur, oricât de mult ne-am încăpăţâna să credem că nu este aşa. Omul de astăzi respiră, se mişcă şi creează într-un întreg mai mare, ce se dezvoltă o dată cu noi.
Sunt mai multe tipuri de legături, mai mult sau mai puţin evidente. O legătură privită de mulţi superficial este cea din familie, relaţiile cu cei cu care am trait de când am deschis ochii. Se pot surprinde legăturile noastre cu prietenii, cu cei care ne înconjoară, cu diversele tipologii umane pe care le întâlnim de-a lungul vieţii etc. O legătură tainică şi aproape imposibil de surprins în fotografie este cea cu Dumnezeu, pentru cei ce nu au încetat căutarea.
În natură se pot surprinde poate şi mai multe astfel de relaţii: râurile care leagă oraşele, satele, chiar şi ţările unele de altele, copacii care simbolizează legătura dintre cer şi pământ etc. Muzica poate fi surprinsă ca unirea trăirilor dintre compozitor şi ascultători, ideile pot continua. Să nu uitaţi că însuşi “dragostea este legământul desăvârşirii”. )

– Paralelism şi simetrie
(La limba română studiam poezia, un firicel sensibil de cerneală pe o coală albă de hârtie. Dar câte simboluri nu conţinea chiar şi cel mai mic vers al firavei poezii. Oglinda, poartă spre o altă lume, creatoarea simetriilor şi a misterului, era o frumoasă metaforă. Poarta, ceasul, aripile, însuşi fiinţa umană…toate sunt simboluri caracterizate de o simetrie uimitoare.
Paralelismul, la fel ca şi simetria poate avea diverse forme şi sensuri. Cea mai simplistă formă este cea de la matematică, în care desenam două drepte şi ne spunea profesoara că acestea două nu se vor mai întâlni niciodată. Cât de trist sună şi totuşi cât de frumos. Expresia “lumi paralele” poate însemna mult mai mult decât ideile science fiction din filmele devoratorilor de fantastic. Trăim înconjuraţi de microcosmosuri, afectate uneori de indiferenţa noastră.)

– Manipulare Digitală de Imagine: Şah mat
(Viaţa e plină de obstacole şi de încercări peste care ne e uneori greu să trecem. Cu toţii ştim însă că dacă nu ar fi ele, nu am mai avea motive să învăţăm din ele.
Şah mat este o temă de gândire, la fel ca şi jocul în care se regăseşte această expresie. În plus, a fost aleasă pentru secţiunea de Manipulare digitală pentru a-l pune şi mai mult pe fotograf la încercare. Viaţa poate fi privită uneori ca o tablă de şah, unii sunt pioni, alţii cavaleri, alţii împăraţi. Modelul confruntării poate fi întâlnit într-o privire, într-o situaţie dificilă din viaţă, într-un gest sau într-un om pus pe gânduri. Lumea în care trăim pare nesfârşită, dar nu de puţine ori realizăm că e mult prea mică, întocmai ca o tablă de şah sau, cel puţin, noi suntem mici în comparaţie cu ce ne înconjoară. Ideile pot continua desigur, este nevoie de o minte limpede, o inimă deschisă şi un aparat pe măsură.
La această secțiune, aşteptăm lucrări de artă fotografică realizate prin intervenţie digitală, singura de altfel unde modificarea digitală a fotografiilor nu are limite.)

De reţinut :
Calitatea minimă a fotografiilor este de 3 MegaPixeli (lungimea*latimea = 3.000.000).
Organizatorii nu îşi asumă responsabilitatea asupra încadrării unei poze într-o anumită secţiune.
Toate fotografiile sunt moderate înainte să intre în concurs.

Din ce am văzut – pe fugă – din imaginile înscrise până-n prezent, situaţia nu este foarte diferită de anul trecut, de exemplu la secţiunea „Manipulare Digitală” evident unii sau sunt tâmpiţi sau habar n-au ce înseamnă manipulare digitală, dar mulţi vizibil au probleme şi cu încadrarea anumitor imagini la temele propuse.

Dacă premiile încă nu sunt cunoscute, sper că premianţii se cunosc deja… 😆 😛 😆 În fine!

Multă baftă. 🙂

6 comments on “Concursul DigiPhoto 2010

  1. “Curajos este omul ce îşi mărturiseşte iubirea. Acest sentiment puternic e revigorant ca izvoarele apelor şi măreţ ca muntele străbătut de nori.” Am ales o farama dintr-un intreg…. 🙂 pentru ca intreg blogul mi-a placut mult.
    O seara linistita, Brush!

    • parantezele sunt explicaţiile organizatorilor în legătură cu temele, nu-mi aparţin.
      eu le-am considerat cam… siropoase. 🙂 auzi: “Paralelism şi simetrie – La limba română studiam poezia, un firicel sensibil de cerneală…” 😆 😛 😆

      o seară frumoasă. 🙂

  2. Multumesc, si tu sa ai o seara faina!
    Mi s-a parut mie ceva… m-am gandit “ce-o fi cu Brush?!” hahaha, nu m-am gandit prea mult, stiu ca si tu esti uneori romantic, nostalgic, poet… 🙂 Mie nu mi se par siropoase deloc, mi-au placut..
    Bafta multa, Brush!

    • sunt un tip mai pragmatic mai ales când vine vorba despre lucruri concrete cum ar fi şi un concurs foto unde – părerea mea – “instrucţiunile” ar trebuii să fie clare şi la obiect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.