Să pui acum problema în termeni dreapta-stânga este aberant. Ţara merge într-o singură direcţie: la fund.
Înainte să-mi daţi în cap, să mă scuipaţi şi toate cele, spun un lucru simplu: cred că ţara trebuie scoasă din groapa în care s-a afundat. Dacă un guvern, o înţelegere între partide – acestea care sunt, le avem, le-am votat – reuşesc să o facă, ar fi cel mai mare lucru realizat în ultimii 20 de ani.
Când economia revine măcar pe linia de plutire, putem relua lupta politică, ne putem certa, bate până la moarte. Dar acum NU ne ajută o astfel de bătălie cu absolut nimic.
De 20 de ani, de când ne chinuim să re-învăţăm democraţia, n-am avut nici o stângă, nici o dreaptă clar conturată, partidele au probleme mari în ceea ce priveşte conţinutul doctrinal şi verticalitatea, ideologia şi discursul se schimbă în funcţie de context, de împrejurări, socialiştii nu o dată au propus măsuri de dreapta, liberalii măsuri de stânga, avem un talmeş-balmeş şi nu vreau să spun – deşii aşa este – că mi-e scârbă de clasa politică, să gândim în termeni politici – şi teoretici – situaţia actuală, este ca şi cum când am vedea un om înecându-se în lac, ne-am apuca să citim o carte despre cum se construiesc bărcile cu vâsle.
Mi-a spus ieri un prieten legat de postarea „Reforma clasei politice”, citez: „Nu-mi prea place cum gândeşti.”
E ok, ideea – cred – este de a avea un dialog, de a aduce argumente, de a vedea lucrurile din cât mai multe perspective.
Problema este când cineva aterizează aleatoriu pe blogul meu şi dintr-o postare, dintr-o frază, trage concluzii greşite. Dar când ai un blog, te expui şi la acest risc, te expui şi la scuipături şi n-am nicio problemă cu asta. Nu-s nici complet idiot, nu trăiesc într-un turn de fildeş, nu cred că am mereu dreptate şi nu mă aştept nici să fiu periat, nici pupat în cur.
Am tot auzit aruncându-se (în vânt) ideea de „revoluţie”, am scris o notă mică despre asta ieri seară AICI. Uneori scriu cam mult…. Pe viitor am să mai arunc câte o vorbă şi acolo. Probabil cam tot în vânt. Vânt, dar nu Vântu, nu Videanu. Ha ha ha! 😛
Dar să revin! Mulţi tineri votează cu Băsescu… discursul de (pseudo) dreapta a prins, Băse pare un tip cool, să nu spun Emo, şpriţ, gagici, el se ia la trântă cu bandiţii, cu trântorii din parlament, e un Don Quijote de Cotroceni, vocea poporului. Mai că-mi vine să-mi suflu nasul în monitor…
În termeni reali, mandatul lui Băsescu la Cotroceni este un dezastru, dezastru ce a aruncat România înapoi cu mulţi-mulţi ani, nu cred că putem calcula acum exact cu câţi.
N-am să fac acum radiografia celor 5 ani, dar punctez câteva aspecte. După dubioasa afacere „răpirea ziariştilor în Irak”, axa Washington-Londra-Bucureşti a murit, este suspectă răceala dinspre America, mă întreb ca prostul, ştiu ei ce noi nu? Băsescu a reuşit să strice complet relaţia cu Chişinăul şi despre o ameliorare a unei relaţii vitale cu Moscova nici nu se pune problema. În ceea ce priveşte Rusia iar discuţiile se poartă în termeni emoţionali ci nu cum ar fi normal, în termeni logici. Inexplicabil, tov. Iliescu a întors spatele Moscovei şi România a pierdut cea mai mare piaţă de desfacere pe care o avea, a pierdut cel mai bun partener economic pe care-l avea. Aşa cum a pierdut şi China. Politica proastă a fost perpetuată inexplicabil şi de Constantinescu şi de… con’ Băsescu. Nu mai exportăm nimic, avem cel mai scump gaz. Asta ca să nu detaliem discuţia.
Guvernările. Băsescu nu s-a înţeles nici cu liberalii, nici cu socialiştii, PD-L este cel mai izolat partid de pe scena politică românească, în fapt, este doar o gaşcă de interese şi după ţepele date partenerilor, nimeni nu mai vrea să aibă nicio afacere cu ei. De dragul celor ce nu mă citesc regulat – nu e un reproş! – mă repet: clasa politică în linii mari este doar faţada unei caracatiţe ce nu ţine de partide sau ideologii ci are strict interese economice, însă în afaceri există o conduită mult mai strictă ca-n politică, dacă în mod repetat te dovedeşti un partener de neîncredere, ajungi să fi exclus. Nu are rost să ne ascundem după degete: toţi au furat, toţi fură, toţi vor fura. N-am adus politicienii nici de pe Lună, nici din altă parte, cum suntem noi, aşa şi ei. Pe mine să mă scutiţi de fraze gen „popor harnic”, „ne-am născut poieţi” şi „frate cu codrul”, că nu ţine! „Descurcăreţi” da, dar asta acoperă şi faptul că ne place să fentăm munca, ne pricepem la toate, dar facem numai fuşerai-uri, ne caracterizează-n permanenţă sintagma: „merge şi aşa”.
Din punctul meu de vedere, un om de onoare, un preşedinte european, după incidentul „ţigancă împuţită” trebuia să-şi dea demisia imediat! Şi a mai fost şi acel „găuzar” la fel de inadmisibil într-o democraţie şi un stat ce se pretinde civilizat. Scuzele în astfel de cazuri sunt obligatorii, dar nu şi suficiente.
Nu putem uita nici de afacerile dubioase din jurul familiei Băsescu şi al apropiaţilor acestuia. Băsescu a promis că o să explice implicarea fratelui său Mircea în afaceri cu armament, dar a… uitat. Uităm de cazul Ridzi, de Udrea şi Cocoş, de Videanu, de Popoviciu şi lista e lungă… La confruntarea televizată de vineri seara, cred că Antonescu a greşit intrând în jocul lui Băsescu: nu despre flotă a fost întrebat ci fix despre afacerile necurate mult mai recente din preajma lui iar domn Băsescu iar a evitat bibace răspunsul.
Uităm că Traian Băsescu a fost membru PCR şi FSN, a fost ministru în guvernul FSN, a pus umărul la distrugerea acestei ţări în anii cei mai negrii – 1990-1996 – când sub aripa oblăduitoare a lui Iliescu am ratat şansa să fim o ţară prosperă, normală şi democratică, Băsescu a făcut parte din sistemul „ticăloşit” despre care acum vorbeşte şi s-a cam îmbogăţit în mod dubios în acel sistem. A admis-o chiar marinarul şef în confruntarea cu Adrian Năstase în alegerile anterioare şi a şi confirmat adevărul pe parcursul actualului său mandat.
Marea „realizare”, „Condamnarea Comunismului” este un alt balon de săpun. Parcă suntem tâmpiţi şi uităm că a existat o presiune publică, mai ales din zona organizaţiilor civice, pentru această condamnare. Aşa a apărut Comisia Tismăneanu şi a rezultat un Raport sublim, dar irelevant. „Condamnarea” a fost strict formală, pe hârtie, fără recursiuni asupra torţionarilor, asupra securiştilor şi comuniştilor vinovaţi de nenumărate crime.
Şi închei iar cu referendumul. E tot un balon de săpun. Băsescu iar călăreşte un val populist, jonglează un fapt incontestabil, scârba şi ura populaţiei vis a vis de clasa politică, a mizat în mod demagogic pe acest fapt şi a reuşit să ameţească alegătorii. Dar nu pot să nu spun că-n spatele referendumului dorinţa lui Băsescu este să-şi mărească puterea în defavoarea parlamentului, fapt pe care nici măcar Iliescu nu şi l-a permis.
Mă obligaţi să repet: nu cantitatea parlamentarilor este problema, ci calitatea lor. Parlamentul nu funcţionează bine, ar trebuii luate măsuri pentru eficientizarea legislativului, dar nu cred că parlamentul unicameral este soluţia optimă. Cred şi în faptul că este necesară o revizuire a Constituţiei, o decizie asupra formei de stat şi guvernare foarte precisă: vrem stat prezidenţial sau parlamentar? Dar nu despre asta vorbeşte Băsescu. Băsescu s-a ascuns în spatele unei sintagme populare şi încearcă să-şi salveze pielea şi clica, încearcă să-şi sporească în mod nejustificat puterile.
Referendumul a fost una din cele mai mari mârşăvii din ultimii 20 de ani fiindcă deja prin enunţ a pus problema fals şi le-a luat posibilitatea politicienilor – buni, răi, aşa cum sunt – să atingă subiectul raţional fiindcă riscau să piardă voturi. Pe de altă parte revin şi spun că un referendum fără o campanie masivă de informare în prealabil, este mai mult decât dubios şi absolut incorect.
Sincer, mă depăşeşte cum discursul său strict populist, are atâta priză şi la oameni pe care îi consider inteligenţi şi mai ales la tineri. Tinerii poate au o scuză: nu ştiu adevărul. Dar asta eu nu o consider o scuză. Votul nu este doar un drept ci – cred – include şi obligaţia de a vota în cunoştinţă de cauză, nu doar emoţional şi „cum ne dictează conştiinţa”.
Nu-l demonizez pe Băsescu. Pun problema şi mult mai simplu: a avut un mandat de 5 ani în care în afara conflictelor şi scandalurilor n-am avut nimic, în termeni reali Băsescu nu are nicio realizare. Tot ce spune este demagogie, faptele spun altceva…
Mă îngrijorează posibilitatea a încă 5 ani sub semnul haosului băsescian. Am ratat în 20 de ani prea mult, în primul rând economic, nu ne permitem încă un luft.
Noua teză lansată de Băsescu este una la fel de falsă şi demagogică ca toate celelalte. A pune alegerea preşedintelui în perspectiva alegerii între PSD – stânga – şi falsa dreaptă reprezentată de Băsescu, este mai mult decât un joc murdar şi mincinos. PD-L nu a reprezentat şi nu reprezintă dreapta. PD-L a încercat din răsputeri să dezintegreze dreapta, PNL-ul. A făcut-o prin ruperea din partid al lui Stolojan, a încercat să îngroape dreapta în perioada guvernului Tăriceanu. Acum ţipă despre vinderea voturilor contra posturi al liberalilor câtre PSD, dar uită că doar acum câteva zile ei ofereau posturi liberalilor contra aceloraşi voturi… Unde este demagogia? De ce atâta disperare de a rămâne la putere împotriva intereselor ţării? De ce mint poporul, de ce îl prostesc cu atâta demagogie? Este dezgustător… Dacă intrăm în acest joc demagogic o facem jucându-ne cu viitorul ţării, cu viitorul copiilor noştri. Să spui că dacă nu-l votezi pe Băsescu trădezi dreapta este cea mai mare prostie pe care am auzit-o de când m-am născut.
Dacă acum PSD, PNL, UDMR, PRM, PNG şi cine o mai fi îşi dau mâna şi propun un guvern de specialişti, fac o înţelegere dincolo de barierele ideologice şi politice pentru a scoate ţara din rahat, cred că avem obligaţia să le dăm o şansă. Eu unul o am. Nu pentru mine ci pentru copilul meu, pentru viitorul lui.
Şi pentru asta – pe moment – sunt dispus să trec cu vederea şi basca lu’ Iliescu. Nu îmi este uşor. Faţă de mulţi din cei cu gura (cam) mare azi, eu eram în arestul securităţii în 1988, revoluţia am trăit-o în stradă, nu am văzut-o la televizor şi sunt din tot mai puţinii care încă mai speră ca Iliescu şi la 90 de ani dacă îi apucă să-şi primească meritata condamnare la puşcărie pe viaţă pentru tot ce a făcut.
Dar acum România se scufundă şi cred că avem alte priorităţi.
PUNCTUL DOI. (dedesubt urmează o imagine NU rubrica de răspunsuri! blogul continuă DUPĂ!)
Liberal la 19, socialist la 30 şi conservator după 40 în cazul meu nu se aplică. Democraţia dăunează grav proştilor fiindcă nici nu o înţeleg, nici ce să facă – sau să nu facă – nu ştiu.
Săptămâna trecută m-am pricopsit cu un „prieten nou”, în mod inteligent îşi spune „Eu” (am publicat prima şarjă din „mesaje”) şi şi-a făcut un obicei din a vomita pe blogul meu. Eu nu mă dau gazdă bună şi nu ţin minte să fi afirmat vreodată că aş fi un mare iubitor de oameni. Îmi plac câinii.
Când vine cineva şi-mi spune că-s prost, nu-i nicio problemă, părerile noaste coincid, însă când cineva insistă cu dejecţii şi „adevăruri” strâmbe, chestii auzite cu jumătate de ureche şi răstălmăcite, devine agasant. M-am plictisit să-l tot trec la „spam” fiindcă schimbă IP-urile mai des decât respiră omul normal, aşa că m-am văzut nevoit să schimb regulile jocului:
Vrei să laşi un comentariu, nicio problemă, completezi nume (poate să fie şi poreclă, nu e nicio problemă) şi adresa de mail. Adresa nu apare la vedere. Comentariul o să fie salvat şi dacă nu conţine dejecţii, îl aprob fără nicio problemă. Repet, mă puteţi şi înjura le aprob fără ezitare. Atâta tot, introduc regula din cârciumile civilizate: îmi rezerv dreptul să nu servesc şi să dau afară pe cine vreau. E blogul MEU, fac ce am „io” chef, nu-s obligat să citesc afirmaţii jegoase la adresa mea pe el.
It’s my way or the highway.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=WIXg9KUiy00&feature=PlayList&p=0DA01C7E9705D013&playnext=1&playnext_from=PL&index=3]
da, am cazut grav pe ganduri…
unde in turul 1 am votat emotional, recunosc, acum am o dilema mare si o greata care o intrece.
ma gandesc sa ma inchid in casa.
pentru ultimulunicorn – putem sta cu capul în nisip, criza nu o să treacă. dincolo de partea demagogică avem de înfruntat situaţia reală şi chiar dacă nici mie nu-mi plac variantele, soluţii nu prea avem.
pai daca solutii tot nu sunt… asta nu face ca orice varianta de actiune sau lipsa ei – sa fie cam acelasi lucru??? zic si io.
pentru ultimulunicorn – eu – cum tot repet – sper ca măcar de această dată majoritatea parlamentară, partidele, să se aşeze serios la masă şi să vină cu o soluţie. PD-L şi Băsescu se încăpăţânează să fie contra, să ne dea cu nisip în ochi şi refuză orice dialog. nu este stupid şi cel puţin suspect?
tot aud şi asta cu Vântu, Voiculescu, Patriciu…. păi dacă oamenilor de afaceri le merge bine, înseamnă că funcţionează şi economia şi trăim şi noi bine.
am trăit bine cu Băsescu? eu unul NU. De ce nu vorbeşte cu aceeaşi dezinvoltură Băsescu de Ridzi, Udrea, Cocoş, Videanu…etc?
NU stiu coane, pari prea inversunat pe ceva ce NU poate fi schimbat …. poate e faptul ca stai acasa poate e puritansimul tau .. ca-l ai din plin… dar asta e starea lucrurilor si poate ar fi mai normal sa vezi ca e o realitatea nu atit facuta de altii cit facuta de toti.. Participarea prin tacere sau prin pasivitate stim toti ca in politica se traduce in aprobare…
Nu stiu daca disputzi responsabilitatea politicienilor inclusiv responsabilitatea morala, dar chiar real in idea ca ei au mandat de la popor acea responsabilitatea e ‘shared’… asta e trucul democratiei…
Cind s-a ales Basescu toata lumea era incintata ca nu a iesit Nastase (mai putin parintzii mei).. Fiecare politician e ca un produs de consum in 4 ani expira si vrei ceva nou spunind ce prost a fost acest produs ce-l dam la gunoi … asta e si perversitatea publicului si consumatorului de politica – care esti si tu.. Ca sa mai prinzi un mandat nou trebe sa te ‘re-branduiesti’ sa convingi ca esti ceva nou… Adica traiesti vremuri de consum dar esti si tu consumator … care este o relatie in sine !
Ce se intelege din ce spui tu este ca tot la perete i-ai pune… insa din pacate solutia asta s-a incercat cu generatia trecuta si asa am avut un Ceausescu pe care chiar tu spui ca nu-l vrei. Personal in acele zile l-as fi impuscat pe Ceausescu cu mina mea daca aveam sansa si n-as fi avut remuscari nici azi cred ! … Deci ce a fost de pus la zid a fost pus la zis…. Deci e cel putin fumat sa crezi ca daca legal nu se poate face curatzenie, cu mitraliera s-ar putea face…. in final cam asta era si ‘solutia’ lui Vadim..
Probabil crezi ca daca politica ar merge mai bine … si viatza romanilor ar merge mai bine… well realitatile arata ca nu exista neaparat o legatura intre cele doua… Se poate argumenta clar ca Basescu este si o victima a crizei mondiale … daca criza mai stagna cu 6 luni probabil azi era privit in alta lumina. Ca ‘defectele’ sale sunt reale nu contest, poate ce contest cu ironie este ca nu vezi ca exact unele din acele defecte sunt asseturile lui politice de azi ! adica si le-a transformat in calitati … pe aia a fost ales !!
Pt mine de exemplu cel mai abuziv fapt facut de Basescu este ca si-a pus o fiica in parlamentul European… insa pentru multi din cei din cerul sau sunt convins ca asta e o victorie a puterii pe care vor sa o emuleze si o vad ca posibila … cum s-ar zice a aratat ca poate nenea !
De ce poate nu incerci sa vezi cit de regasesti si tu in acesti politicieni … personal in Basescu si Geoana vad doi fosti prieteni de ai mei vechi … Unul era afemeiat cam necioplit si dupa facut bani din orice si tras pe sfoara orice .. insa era fun sa te distrezi cu el… desi se folosea de tine… Altul era obsedat de studiile sale si calitatea sa de om, era cult insa foart inginfat si obsedat sa nu-si abuzeze trupul cu alcool tutun etc… iar zi plateste curve scumpe pentru sex desi are o fatzada de familist… Personal cu Constatinescu m-am indentificat cel mai des.. si el stiu cit de mult a fost destestat si cit de mult i s-a reprosat ca la readus pe Iliescu in putere. Deci ce din tine se identifica cu Crin ? poate ar fi mai interesant de stiut… Evident acesti oameni au functii publice … dar nu mai putin este ceva in ei care este si in noi … poate un numitor comun poate mai mult…
Daca acest numitor comun nu este al tau si te simti lasat pe dinafara, nu stiu asta pare a fi situatia azi cu multi… nu mai putin votind accepti sa ai un numitor comun cu unul dintre ei !! Deci pe undeva daca ai avea un job bun si ai avea o alta viatza probabil si pe acesti politicieni i-ai ignora mai mult si viatza pe plaiuri mioritice n-ar mai parea asa grava si obsedanta … In final n-am auzit pina azi nici unui roman sa-i para rau ca in Iraq mor oameni … sau ca in Africa e foamete si razboi …. deci fiecar natiune isi duce propriile calamitati, in cazul de fatza o calamitate politica ce pare a deveni un dezastru economic… in timp ce in jur situatiile sunt similare !… deci multi ar zice ca asa cum criza economica e ciclica in capitalism (si deci asta nu este finalul capitalismului deloc ci doar cenusa din care va renaste dinou), asa si in democratie exista impas in a vota pe cineva cu adevarat nou care sa schimbe ceva !
pentru UnSoricel – of! n-am fost clar? nu discut politica aici şi repet, cred că politicienii tre’ să lase pentru un an, doi politica la o parte şi să aducă ţara înapoi pe linia de plutire.
cum am spus, după aceea ne putem cafti în continuare.
Constantinescu mi-a plăcut şi mie, însă a condus ţara într-un moment foarte dificil, se uită, dar împotriva unei guvernări foarte dificile, a scos-o la suprafaţă însă a fost jucat pe degete de politicieni şi… securişti.
nu mă identific nici cu Băsescu, nici cu Geoană şi nici chiar cu Antonescu pe care totuşi l-am votat…
suntem într-un mare-mare rahat şi noi ne dăm cu parfum. plm!
Mah Brush ti-ai gasit si aici un “admirator” de genul cunoscut de noi ? Sau e tot ala ? :))
Ehhh, votam , dap, sa speram ca in turul doi mai iese lumea la vot ca sa nu iasa tot………..
pentru lu – da, când eşti înjurat, înseamnă că deranjezi, înseamnă că ce spui sau persoana ta contează. 🙂
🙂
M-as bucura ca romanul sa gandeasca la fel de sanatos ca tine pentru ca alta alternativa nu este! Dar cati dintre ei l-au votat pe Antonescu fiindca chiar au crezut in el? Pentru ca daca ar fi crezut in el nu i-ar fi pus atat de repede banderola rosie si basca pe cap si i-ar fi intors spatele. Unii chiar incep sa planga pe umarul lui base pornit in cautarea Dulcineei lui (sa fie Udrea?)…
Sa fim seriosi! Romanul e invatat sa aiba un tatuc si base e modelul perfect pentru asta…nu conteaza ca iei note bune la ,,scoala”, ca iti faci treaba cum trebuie, de incasat tot o incasezi si la anul se anunta un an plin de ,,incasari”de tot felul. Ce sa-i spui romanului saracit pana la piele? macar cu asta s-a invatat…
El sufla si-n iaurt, saracul!
Un lucru ii spun! Sa nu mai aplece urechea peste gard si sa-si dea o sansa…oricat de riscant i s-ar parea! ce-a avut si ce-a pierdut!? nimic…20 de ani din viata. Si sa nu se astepte la minuni, doar la normalizare…si alianta asta pestrita e singurul lucru normal care ne-a mai ramas la ora asta.
pentru Ruxandra – realitatea este alta: sunt tot mai înjurat… ha ha ha! – http://brushvox.wordpress.com/2009/11/24/divide-et-impera/ 😛
este incredibil cum oamenii înghit totul nemestecat, cum îţi dau în cap fără să citească, fără să gândească, cum pun ştampila din “patriotism” cu patos şi capul fierbinte, dar habar nu avem ce votăm…
totul este o melodie proastă şi sună tot mai fals….