Confruntarea

Cine dracu e Mihnea Măruţă??!

Confruntarea, cum era de aşteptat, palidă, ajustată în favoarea lui Băsescu care a vorbit cât a poftit şi nu l-a oprit nimeni şi cu un Antonescu inteligent, dar prea elegant. Hibă liberală pe semne… Bunul simţ.
Una peste alta, Băsescu a dat încă o dată dovadă de abilitate, Antonescu de verticalitate şi de amintita inteligenţă şi bun simţ, ce – consider eu – sunt calităţi mai importante la un preşedinte, decât abilitatea.
Antonescu mi-a câştigat votul: avem aceeaşi carte preferată, „Maestrul şi Margareta”. 🙂

Geoană absent nemotivat. Băsecu cred că spera să surprindă cu invitaţia şi confruntarea să nu aibe loc. Nu era pregătit şi a “confirmat” faptul că faţă de Antonescu nu are nicio şansă. Ce e bine şi eu sper să ajungă Antonescu în turul doi şi nu Geoană şi astfel să-i facem cu mânuţa lui Băsescu. 🙂

Cel mai prost s-a simţit doamna Băsescu, picată la mijloc într-o discuţie despre demnitatea femeilor şi aprecierea lor în societatea şi mai cu seamă în zona politică mioritică, o discuţie care bătea clar la Elena Udrea, dar doamna Băsescu a încasat-o şi sincer, cred că ar fi extrem de fericită să scape de la Cotroceni! 😆 😆 😆
Glumele au fost subţiri şi – iar părerea mea – nu-şi aveau locul. Nu trăim vremuri vesele. Dar Băsescu nu avea ce să ne spună, realizări ioc, glumele însă nu ţin loc de idei.

În rest, confruntarea amintea fantomatic de emisiunile TVR din epoca Iliescu, dar – unde am ajuns domne! – a picat bine şi aşa cum a fost. De virozele virtuale, clipuri pe YouTube, arătatu’ muşchilor de la distanţă la telejurnale sau mitinguri electorale, m-am săturat ca de iarna care nici n-a venit.
Discuţia – părerea mea – a fost de prim-miniştrii şi nicidecum de candidaţi la preşedinţie, dar asta e o altă problemă – gravă, dar ignorată.
Urmează alegeri prezidenţiale, e drept, probabil noul preşedinte o să desemneze un nou premier, dar cam aici se şi termină treaba preşedintelui legat de guvernare. Sau aşa ar fi normal. Este tot atât de adevărat că avem un sistem dubios, o ştruţo-cămilă şchioapă, nu suntem nici stat prezidenţial, nici parlamentar, se încalecă şi se faultează instituţiile statului între ele, împărţirea atribuţiilor este neclară şi ponoasele le-am tras noi, politicienii le jonglează după bunul plac.
Şi m-am săturat de vorbe. De lozinci.

Trăiţi bine?

Cea mai reuşită lozincă, din toate câte îmi amintesc din ultimii 20 de ani, a fost al lui Vadim acum câţiva ani: „Jos mafia, Sus patria!” Asta nu m-a făcut să-l votez – 😆 – dar lozinca în sine, nota 10.

O fi criza, zgârcenia, faptul că se achită datorii, firmele implicate în campanie sunt clientela politică şi nu cele mai bune firme, nu cu cei mai buni specialişti, putem să ne dăm cu presupusul…

„Scoatem România din criză” – „Scoatem România din priză”

„Împreună învingem” – „Împreună împingem”

„Hai România” – „Vai România”

„Luptă pentru tine” – „Lupul pentru tine”


Din nefericire, nimic nou pe frontul de Est:  „o ţară mică… două, trei mese.”

15 comments on “Confruntarea

  1. Basescu a subliniat clar ca :Romania fara Crin Antonescu va incapea pe mana Mogulilor Iliescu Vantu Patriciu Voiculescu
    Am vazut un Basescu obosit iritat incoerent.Trebuai sa citeasca de pe foi dar la un moment dat a pirdut sirul.In plus la faza cu Flota Basescu si-a iesit din Minti .Crin nici macar nu la acuzat .Bravo Crin.

  2. pentru fellow – da, Crin s-a descurcat foarte bine. din păcate, mă tem că nu prinde turul doi iar Geoană nu cred că-l bate pe Băsescu şi de pierdut tot noi avem de pierdut.

  3. mihnea maruta e unul din cei mai faini si mai corecti jurnalisti; de asta nici n-o sa-l gasesti printr-un trust, ci pe blogul propriu (locul 62 in ze list) si pe locul 1 in topul celor mai buni redactori sefi de la cotidianul.

  4. pentru alexandru mircea – ideea nu era cine este Mihnea Măruţă (a fost redactor-șef al ziarului Cotidianul), ci am vrut să spun că această confruntare a fost o cropteală lamentabilă şi stimabilul domn n-a prea reuşit să o controleze.
    şi pe domnul Mihnea l-au scos (din mânecă) în ultima clipă după ce mulţi alţii au refuzat sarcina… nu-mi place să mă repet, dar o fac: Băsescu de mai multe ori a fost lăsat să vorbească cât poftea, pe Antonescu însă mereu îl atenţiona că nu poate să o facă.

    între redactor la un ziar, blogger, etc şi moderator de televiziune este o diferenţă cam ca între un electrician şi un inginer de sunet.
    doar ca fapt divers: le-am făcut pe ambele. (am fost şi redactor în presa scrisă şi moderator tv…. electrician nu şi cu toate că fac un fel de inginerie de sunet, nu sunt inginer nici pe departe… :lol:)

    în ceea ce priveşte ze-list-ul, într-o vreme pe primul loc era mircea badea ceea ce nu schimbă cu nimic faptul că este un dobitoc pueril.

    lupul moralist pe ce loc este? în ze-list, evident…. (şi…. de ce? 😆 )

  5. daca intrebi “cine e mihnea maruta?” inseamna ca nu stii; asa e limba romana.

    daca stiai cine era si voiai sa iti exprimi dezamagirea fata de prestatia lui (nu comentez, nu m-am uitat) puteai sa formulezi altfel. poti respecta realizarile unui om si fara sa fii de acord cu el.

  6. @ alexandru mircea

    pai titlul e “Confruntarea” si despre asta si vorbeste brushvox (nu ca ar avea nevoie de explicatii suplimentare sau de avocat) 🙂

    mihnea maruta este doar un “pion” si nu-mi spune acum ca ai intrat de pe GoGule cautand “cine e mihnea maruta?” si de aia esti dezamagit (lasa-ma sa rad putin) 😆

    limba romana are si subtilitati dar nah, iarta si tu, alea nu sunt pentru cine se nimereste!

  7. @Ruby: n-am inteles ce vrei sa-mi zici nici in primul paragraf nici in al doilea, poate imi explici te rog (sunt mai greu de cap).

    altfel, chiar asta rezulta inceputul articolului: cine e mihnea maruta, acest necunoscut, (deci) acest nimeni? eu as fi zis, daca as fi vrut sa fiu clar si sa pastrez lipsa de civilitate din propozitia dezbatuta, “ce dracu cauta mihnea maruta in povestea asta?”

  8. pentru alexandru mircea – coaie, nu, nu sunt civilizat, e vre-o problemă?

    asta ca să îţi faci o mică-mică idee ce înseamnă maltratat. dar poate fi mult mai nasol. 😀

    bun. asta am lămurit-o. să o i-au ca la grădiniţă: ai o profesie, ştii să faci anumite lucruri, altele nu. vine cineva – şeful să zicem – şi te întreabă dacă faci X lucru, tu ştii că 1. habar n-ai, 2. nu te ţin genunghii, 3. etc DAR tu cu toate acestea, te bagi ca musca-n lapte, atunci îţi asumi şi perspectiva să cazi în moacă.
    cum ţi-am spus, între un redactor din presa scrisă şi un moderator de televiziune este o diferenţă ca dintre o vacă şi o mitralieră. omul mult apreciat de tine, n-a avut COAIE să spună NU şi nici să modereze corect emisiunea. pe baza prestaţia de ieri, eu de exemplu nu l-aşi angaja nici pentru rubrica meteo…

    pe de altă parte, ai dreptate, nu m-am exprimat extrem de precis, dar mihnea în confruntarea de ieri a avut rol de decor, puteau pune şi o vază, cam tot aia era.

    să bloguiască sănătos şi ţie lectură plăcută!

  9. pentru Ruby – merci că ai ţinut frontul în absenţa mea…

    m-am descurcat cu tipi şi mai mârlani şi mai inteligenţi… mi-a plăcut, are impresia că l-am “maltratat”… ha ha ha. 😛

  10. la “prost”, “zero” mai adaugam si “marlan”, sa inteleg. grozav. apropo ca spuneai ca te pricepi, doar ai facut si tu jurnalism, iata ca alti oameni (chiar mai priceputi), au apreciat prestatia lui maruta:

    “Precis, echilibrat, ferm şi discret, chiar dacă un pic timid, Mihnea Măruţă a ştiut să conducă rezonabil dezbaterea. A întrebat aproape ce trebuie, s-a abţinut de la simpatii şi nuanţe. I-a lăsat să se împungă atunci cånd oamenii au ţinut neapărat. Un ardelean serios şi, să nu uităm, fost redactor şef la Cotidianul într-o epocă fastă.”

    “- deja au început intoxicările – Antena 3 titrează că a fost Mihnea Măruţă slab. Mie mi s-a părut că a fost chiar bine în condiţiile în care erau nişte condiţii rigide de respectat. Mai bine decît cu moderatori “profesionişti”.”

    “Dezbatererile, in schimb, obliga pe cine trebuie. Civilizeaza. Daca mitingul ii obliga pe electori, dezbaterea ii obliga pe candidati. Formatul te obliga, vrei nu vrei. Forma bate fundul, iar politicienii care cu o ora inainte debitau ineptii, sunt obligati acum sa fie nu doar civilizati ci si … articulati (n-am gasit alta rima). Si-au fost: atat Antonescu, cat si Basescu. A fost o placere (multumesc, Mihnea!)”

    Etc. Toate cele bune, te las cu ale tale.

  11. pentru alexandru mircea – când citezi, nu pui doar ghilimelele, spui şi de unde, din cine dai citatul…. 🙂 altfel iar tre’ să amintesc cuvântul acela…. ZERO.
    da, şi eu l-am auzit de exemplu pe Turcescu ieri seară că-l lăuda pe Mihnea, Turcescu care elegant a refuzat să modeleze evenimentul…. dar nu numai Turcescu l-a lăudat…

    în ’89 am ieşit în stradă să-mi câştig libertatea. mi-am pierdut câţiva prieteni, dar sper că măcar dreptul la opinie, libertatea de a-mi exprima părerea, măcar atât am câştigat.

    despre toată media am o părere la fel de proastă ca despre clasa politică. dar ai libertatea să-l citeşti şi să-l admiri pe Mihnea şi să-i asculţi doar pe aceia care-l laudă. n-am nicio problemă cu asta. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.