După ce săptămâna trecută am publicat lista specializărilor la ID care nu au aprobare sau acreditare conform MECI, conflictul dintre USH şi Minister se mută în instanţă. Conducerea celei mai mari facultăţi particulare a dat în judecată Ministerul şi Executivul pentru promovarea Hotărârii de Guvern 749/2009, care cuprinde lista facultăţilor din România acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu. În Hotărârea de Guvern nu a fost trecută şi Universitatea “Spiru Haret”, astfel că aceasta nu poate să organizeze admitere în anul universitar 2009-1010.
Rectorul USH, Aurelian Bondrea, a declarat că diplomele de licenţă eliberate de facultate sunt legale, întrucât studenţii „au parcurs şi finalizat studiile la specializări acreditate şi autorizate”.
În partea cealaltă, Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că, dacă USH nu se supune evaluărilor şi continuă ilegalităţile, va propune adoptării un proiect legislativ pentru desfiinţarea instituţiei.
Doamna Andronescu insistă absolvenţii cu diplome ilegale vor avea la dispoziţie cinci ani pentru a promova un examen de validare şi unul de licenţă, potrivit unei Ordonanţe de Guvern ce ar putea fi aprobată în cursul acestei săptămâni sau cel târziu săptămâna viitoare. Asta în ciuda faptului că mai mulţi lideri PSD au sfătuit-o „să se mai gândească” şi azi s-a pronunţat şi cuvântul „demisie”. Este tot mai evident că încă o dată într-o problemă legată de învăţământ se va lua o decizie politică.
Cu toate că rectorul USH afirma că facultatea are un caracter non-profit, este şi cea mai mare şi mai bogată universitate privată din România, a avut venituri de 246 mil. lei (74 mil. euro) în 2007 şi un excedent de 110 mil. lei (33 mil. euro). Într-un an de criză în care Guvernul pe de o parte aruncă banii pe fereastră iar cu cealaltă mână nu mai ştie de unde să adune ceva bani la buget, un examen de validare şi unul nou de licenţă la un număr semnificativ de studenţi, la prima vedere pare o soluţie… de criză. Tot scandalul a fost condimentat de bâlbâieli: de la scoaterea absolvenţilor USH din sălile de examen pentru titularizare până la „diplomele nu se anulează, dar se anulează” susţinute cu încăpăţânare de doamna Andronescu.
Aş fi vrut să văd aceeaşi perseverenţă şi în ceea ce priveşte reforma reală a învăţământului, dar nu, reformele rămân simple vorbe… electorale.
Implicarea (politică) a multora dintre profesori este un alt subiect trecut cu vederea. Inevitabil ajungem şi la problema predării: majoritatea profesorilor predau şi la Stat şi la una sau mai multe facultăţi particulare în una sau mai multe oraşe şi – în final – se constată că aceştia „predau” doar cu numele, treaba o fac asistenţii şi aceştia doar încasează salariile. Astfel ajungem la discuţiile despre calitatea învăţământului. Şi la Stat şi la particulari…
În ceea ce priveşte acreditarea, USH se află într-o perioadă de monitorizare pentru obţinerea acreditării internaţionale, o acreditare ce i-ar conferii o poziţie superioară chiar vis a vis de instituţiile de învăţământ de Stat.
Având peste 300000 de studenţi, USH este cea mai mare instituţie de învăţământ superior din lume. În fiecare an USH scoate tot atâţia absolvenţi cât toate universităţile româneşti de Stat la un loc, la ora actuală-n România din 3 studenţi 1 învaţă la USH.
Nu în ultimul rând când doamna Andronescu s-a grăbit să propună anularea diplomelor, nu a luat în calcul şi efectele sociale. Plecând de la simpla idee de a contesta validitatea diplomelor şi implicit al învăţământului până la urmările acestei anulări. Sunt mii de oameni care în ultimii ani au lucrat în domenii ca drept, pedagogie, psihologie, contabilitate, management sau asistenţă socială şi acum este pusă la îndoială nu doar valabilitatea diplomei pe baza căreia au fost angajaţi, dar şi pregătirea şi calificarea acestora în domeniile de activitate prestate. Într-un an în care şomajul creşte alarmant şi siguranţa locului de muncă este extrem de relativ, doar de un astfel de scandal nu era nevoie!
Soluţiile ieşirii din criză vin tocmai de la specialişti… nu de la politiceni. Sau aşa ar fi normal. Dar mai este ceva “normal”?
Într-un an şi aşa frământat economi şi social, un astfel de scandal poate avea urmări incalculabile. Şi ajungem înapoi la anul electoral, la guvernarea marcată de hărţuielile dintre cei doi parteneri şi la lipsa de soluţii în ceea ce priveşte problemele sociale şi economice ce trag ţara tot mai jos. Am mai vorbit şi despre faptul că Statul prin mâna sa Guvernul sufocă sectorul privat din care se hrăneşte. Doamna Andronescu este confirmarea zicalei: gura bate c*rul… Şi tot guvernul dovedeşte lipsa de viziune, coerenţă şi competenţă… Măsuri luate la cald, “soluţii” de moment care nu au în vedere efectele în timp şi diferitele implicări.
Amânarea reformelor reale, lipsa de coerenţă şi viziune în luarea măsurilor, hoţia, interesele şi corupţia au compromis tot sistemul şi dacă astăzi s-a spart „buba” cu învăţământul, mâine urmează justiţia, apoi sistemul sanitar şi toate celelalte. Este o avalanşă pe care muţi am prevăzut-o, doar clasa politică a ignorat-o şi continuă să o ignore. Nu pentru multă vreme… încep pietrele să zboare.
Scandalul USH se dovedeşte un adevărat domino cu final imprevizibil. Dar dincolo de toate datele, în spatele cifrelor, vorbim despre oameni şi destinele lor. Oameni de bună credinţă care au urmat cursuri, au dat examene şi nu în ultimul rând… bani.
Comunicatul către studenţi şi absolvenţi emis de USH.
Consideraţi că anularea diplomelor este cea mai potrivită măsură ce se impune?
[polldaddy poll=1797801]
asa cum am mai spus ,nu inteleg de ce acum aceasta discutie despre validitatea diplomelor cand trebuia sa fie foarte clar inca din 2000 cine si cum functioneaza, aproape 10 ani oare chiar nimeni nu s-a sesizat ca n-ar fi legal ?
pentru lu – ipoteze sunt mai multe. 🙂
cineva mi-a şoptit la telefon – nu vrea să vorbească-n public 😆 – că USH este aproape să obţină acreditarea internaţională, atestare pe care nu o are nici universitatea de stat… ar putea fi acesta un motiv.
pe de altă parte, s-ar putea ca statul pur şi simplu să-şi fi dorit încasarea unor bani în plus la buget şi doamna Andronescu s-a aruncat ca proasta cu capul înainte fără să se fi gândit (şi consultat) şi cu alţii… 🙂
capu’ lu’ Andronescu eu zic că o să cadă… după scandalul Ridzi, încet-încet se compromite tot guvernul, e amuzant ce se întâmplă – dincolo de aspectul realmente tragic – şi sunt curios unde o să ajungem.
eu mă sacrific: arunc cu plăcere primul cu pietre. pe bune şi la cel mai concret mod. 😆
Nu ! Am mai spus-o doar cei nepregătiţi se tem; din partea mea , toţi oamenii pot avea diplomă : Dar un post să fie ocupat prin concurs,nu de dosare însă. Cei nepregătiţi se cern şi oricât de nepotişti vor fi unii, nimeni nu îşi permite să plătească un nepriceput în locul unui format şi inteligent om.
Cât despre USH-cred că sunt vinovaţi. E neclar şi nedrept tot sistemul de acreditare, dar dk toate celelalte facultăţi( de stat şi particulare) îl urmează, nu văd de ce USH se fofilează. Apoi, prestaţia lor de la emisiunile televizate a fost neconvingătoare, fără argumente ….doar cele câteva texte de lege , HG-uri şi decizii ale Curţii…..
pentru adnana – s-a rezolvat exact cum am preconizat: a spus Geoană şi Vanghelie, NU re-examinare şi cu asta basta! 😆 😆 😆 Nu ştiu, o fi având Vanghelie (sau o nepoată) vreo diplomă USH? ❓ ❗ 😆
nu o să se facă reformă niciodată….nu cu ăştia.
Este o lupta politica ,iar Androneasca si-a dat cu tesla-n… . Pana in prezent sunt foarte putini studenti inscrisi la stat si multi la particular. D na Ministru a fost manipulata de catre cei din sindicate si ea in momentul de faza a scuipat contra vantului. Cine a spus ca este “abramburica” a avut dreptate si a cam abramburit totul.
pentru nicole – totul este haos, incompetenţă şi corupţie…
pt. nicole…de ce credeti ca sunt mai multi studenti la particular??? parerea mea este ca aceia care se inscriu la particular vor o diploma obtinuta cu usurica (ma refer la examene) si cu o taxa cat mai mica! Doar am auzit cu totii de faimoasele examene de la Univ. Spiru Haret, unde toti analfabetii iau 10!!!:)))))))
Hmmmmmmmm…..Inca o dovada ca Univ. Siru Haret nu respecta legea!!! Desi nu i s-a permis sa organizeze admitere anul acesta, a facut-o!!!! Asta-i tara in care traim sufocati de ilegalitati, de coruptie, hotie….
Ei, suntem in sec. XXI……Oamenii au acces la informatie (presa, internetul etc.). Chiar credeti ca cei care s-au inscris la USH nu au stiut in ce se baga?? Un lucru e sigur…Majoritatea celor de mai sus (cei care opteaza pt. USH) doresc niste diplome obtinute cu efort intelectual si material cat mai mic!!!!!!