Proptită între marţi şi joi, alegerile de miercuri sunt o invenţie menite să asigure victoria comuniştilor de la Chişinău. Este o victorie pe cât de previzibilă, pe atât de logică. Şi nu spun asta cu cinism ci cu un realism rece şi analitic. Ne-am obişnuit să ne ascundem după degete, vorbe umflate şi gesturi de paradă, să ne pierdem în sentimente şi formalităţi cu iz patriotic, în abordări romantice şi de duminică, dar refuzăm realitatea crudă: dincolo de podul de flori nu s-a făcut absolut nimic, în spatele cuvintelor n-a existat nicio acţiune concretă şi coerentă, nu reuşim să ne rezolvăm propriile noastre probleme, nici gând să putem întinde o mână Moldovei.
Criza a atins inevitabil şi ţara de peste Prut, o vecină săracă şi sărăcită, înghesuită între o Românie fragilă social şi economic şi o Ucraina dependentă de Mama Rusia. Tatonările UE au fost mai mult de curtoazie, ora exactă se dă la Moscova. Nici măcar nu trebuie să urmăreşti ştirile să ştii că la întâlnirea Obama-Putin s-a desenat noua hartă a Europei, s-au determinat zonele de influenţă şi noua hartă nu este cu nimic mai nouă ca harta de acum 20 de ani, chiar dacă la noi nici acest subiect nu se discută, ţările nordice, Polonia, Cehia sau Ungaria simt şi resimt un oarecare abandon din partea Americii şifonate, dar trebuie să privim realist şi rece şi ineficienţa de care dă dovadă UE, lipsa unei politici comune şi coerente, este timpul să recunoaştem adevărata faţă a UE, un UE în care ţările mari şi puternice îşi urmăresc şi impun propriile interese şi eventuala – şi previzibila – falimentare a „rudelor sărace” este trecută cu lejeritate la pierderile colaterale.
În aceste condiţii, întâmplător sau nu, înaintea alegerilor de astăzi, ajutorul financiar fără de care Chişinăul nu are cum să se menţină măcar pe o linie de plutire, a venit de la Moscova şi China. 500 de milioane de dolari vin din Rusia în sprijinul guvernului Moldovenesc şi un miliard de dolari din China. L-am văzut ieri pe Emil Hurezeanu – pe care-l respect sincer – vorbind despre Moldova şi la un moment dat a spus că noi suntem în „tabăra bună”, Moldova… Se referea că noi suntem în UE iar Moldova cu siguranţă rămâne în zona de influenţă Rusă. Pe de o parte cred că este o abordare uşor nostalgică, uşor pueril-idealistă împărţirea lumii din nou în buni şi răi, Vestul fiind albul „by default” şi cel bun incontestabil iar Rusia eternul bau-bau. Eu văd un Occident în convalescenţă, într-o tranziţie ratată de la o societate de consum post-capitalistă spre un orizont incert şi nedefinit şi un Est revigorat, determinat şi potent. Atât Rusia cât şi China înfloresc dincolo de evidentele exagerări propagandistice şi tot atât de evident este că Occidentul şi-a consumat toate resursele economice şi ideologice şi se află într-o căutare prelungită ce deocamdată nu dă roade. Asta oarecum explică – dar nu scuză – şi incapacitatea noastră de a tranzita de la sistemul socialist abandonat la ceva ce nu există. Dar revenind la Moldova şi la situaţia ei actuală, lăsând pseudo-patosul la o parte, nu cred că opţiune mai viabilă ca cea pro-rusă există. Cât de „bine” e să fi membru UE şi cât de „rău” este să ai sprijinul Moscovei şi al Chinei, rămâne de văzut, timpul o să ne arate.
Nici România, nici UE nu au dat dovadă nici de interes, nici de susţinere reală în sprijinul dorinţei de apropriere a moldovenilor de Occident, aceasta este realitatea crudă pe care nimeni nu vrea să o pronunţe.
Divagând uşor de la subiect, cine mai crede că există „un plan”, că suntem martorii unei conspiraţii şi cineva din umbră controlează criza sau orice altceva, citeşte doar literatură şi… maculatură.
Republica Moldova şi-a declarat pentru prima oară suveranitatea la data de 21 noiembrie 1917 iar la 27 martie 1918 s-a unit cu România. La data de 28 Iunie 1940, România a fost obligată să cedeze Basarabia Uniunii Sovietice şi a redevenit parte a României între vara anului 1941 şi vara anului 1944 apoi din nou republică sovietică în perioada 1944-1991. Odată cu dezmembrarea Uniunii Sovietice, Republica Moldova a devenit stat independent la data de 27 august 1991 şi membru al ONU.
După proclamarea independenţei, au ieşit la suprafaţă două orientări: o mişcare care sprijinea reunificarea cu România şi cele care sprijineau fie unirea cu Rusia, fie cu Ucraina. Conform statisticilor, populaţia ţării este de 70% moldovenească, 11% ucraineană şi 10% rusă, restul populaţiei fiind găgăuzi, români (?), bulgari şi alte naţionalităţi.
Politica proastă dusă la Bucureşti atât în ceea ce priveşte Moscova, cât şi Chişinăul, gesturile formale şi lipsite de conţinut şi consistenţă, lipsa unei politici coerente şi eficiente, au răcit şi treptat înrăutăţit relaţiile dintre cele două state. Nu pot să nu-l văd pe Ion Iliescu ca principal vinovat şi pentru ratarea startului spre democratizare şi o economie de piaţă reală şi sănătoasă, să nu-i văd zâmbetul formal în spatele dezastrului economic şi să nu-l învinuiesc pentru ratarea tuturor oportunităţilor ivite la începutul anilor ’90, între care a fost şi şansa unificării cu Moldova. Au fost momente favorabile în care Moscova era incapabilă să se opună mai mult decât formal iar Occidentul se arăta favorabilă oricărei mişcări spre democratizare. Istoria nu se repetă niciodată, noi repetăm greşelile cum şi momentele ratate se răzbună aproape tot timpul.
Indiferent de culoarea guvernelor aflate la putere la Bucureşti şi de orientarea mai pro-europeană sau mai pro-rusă a conducerilor de la Chişinău, relaţiile dintre statele noastre s-a înrăutăţit simţitor şi constant până s-a ajuns la deja celebrele scandaluri diplomatice de după alegerile anterioare din data de 5 aprilie 2009 şi manifestările de stradă care contestau victoria comuniştilor. România a fost acuzată de implicare directă în organizarea şi desfăşurarea protestelor de la Chişinău, diplomaţii români au fost expulzaţi ca şi majoritatea reprezentanţilor presei din România, s-a introdus unilateral obligativitatea vizei pentru intrarea în Moldova a cetăţenilor români, cursa feroviară între Moldova şi România a fost anulată şi scandalul diplomatic a culminat cu filmul în care consulul Ion Nuică a apărut întreţinând relaţii intime cu o tânără, film postat pe internet cu un ambalaj vădit propagandistic.
În prag de alegeri, apar noi dezvăluiri pe marginea subiectului: publicaţia Jurnal de Chişinău a venit cu noi dezvăluiri în acest caz ieri. Tânăra implicată se numeşte Cristina Ursol,are 23 de ani şi anul trecut a ocupat locul doi la concursul de Miss desfăşurat la Sighişoara „Lady Dracula”. În ceea ce priveşte filmul specialiştii afirmă că scandalul a fost o comandă a regimului Voronin, concretizată prin intermediul agenţilor de la SIS, cu ajutorul unei unelte folosite în cazurile clasice de spionaj, „amanta”, pentru a fi utilizată în scop politic în campania electorală.
Acest scandal a ţinut prima pagină a presei mai mult pentru conotaţiile sale sexuale şi în mod ciudat ştirile despre şi din Chişinău nu au stârnit prea multă vâlvă în presa românească. Este bizar şi amuzant că este scos pe tapet din nou povestea cu o zi înaintea alegerilor şi astfel interesul este canalizat din nou în zona porno şi implicit, distrasă de la alegerile în desfăşurare.
Apatia şi liniştea de la Bucureşti este încă o dovadă a lipsei de interes şi capacitatea României de a se implica în destinul ţării vecine la fel cum şi UE tratează evoluţia Moldovei cu indiferenţă.
Alegerile de astăzi probabil vor legitima un nou guvern comunist pro-rus în ciuda afirmaţiei majoritatea tinerilor: „mai bine să fii vacă în UE decât tânăr în Republica Moldova”.
Organizare într-o zi lucrătoare la mijlocul săptămânii a alegerilor anticipate face parte dintr-un complex plan pus la cale de regimul Voronin. În plină vacanţă, studenţii nu pot vota decât în centrele universitare unde studiază, deci nu acasă. Diaspora moldovenească care vota masiv împotriva comuniştilor practic este pusă în imposibilitatea de a-şi exercita votul, de exemplu la Paris unde există o comunitate moldovenească considerabilă, consulatul a fost închis iar cetăţenii moldoveni îndrumaţi să voteze la… Bucureşti. Potrivit cifrelor oficiale, circa 500.000 de moldoveni trăiesc în prezent în străinătate. Neoficial însă, se presupune că peste un milion de moldoveni au emigrat, ce reprezintă un sfert din populaţia totală a ţării.
Şi nu în ultimul rând, 87 de observatori europeni au fost refuzaţi pentru alegerile ce se desfăşoară astăzi… Sergiu Răcilă, vicepreşedintele Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Bucureşti, susţine că Partidul Comunist va încerca din nou să fraudeze alegerile prin mai multe măsuri anticonstituţionale. „Măsurile” sunt cele tradiţionale: trecerea pe liste a persoanelor decedate, dar şi aducerea la urne a persoanelor cu dezabilităţi psihice şi fără discernământ. Conform unor estimări doar 11% din listele electorale verificate sunt şi corecte.
Nimic nu este lăsat la voia întâmplării, totul pare foarte bine pus la punct. Potrivit sondajelor, comuniştii sunt creditaţi miercuri drept favoriţi, dar vor întâmpina dificultăţi în întrunirea majorităţii necesare pentru a alege singuri, în Parlament, viitorul preşedinte.
La Bucureşti continuă menaj a trois-ul pe bani grei, clasa politică rămâne orbită de obsesia de al înlătura pe Băsescu de la Cotroceni şi nimic altceva nu contează.
Moldova nu este a noastră ci a ruşilor şi chinezilor.
Veci pururi?
Brush, nu numai politica din Romania e vinovata, sau Iliescu, ci sunt o multime de factori, eu cred ca nici in contextul din ’90 nu ar fi fost asa usor , chiar crezi ca occidentul ne-ar fi sprijinit? Ma indoiesc . Sa nu uitam ca un opozant important al acestei uniri a fost si este in primul rand poporul moldovean .apoi rusii nu au cedat niciodata usor in vreo situatie si cu atat mai putin in cedarea unei zone de influenta .
pentru lu – la începutul anilor ’90 exista un curent pro România dar mai ales pro-occident la Chişinpu mult mai puternic ca la noi şi Rusia era “ameţită”, occidentul “vânos”… s-ar fi putut. dar noi am ratat şi startul şi toate celelalte oportunităţi în cei 6 ani în care Iliescu şi gaşca lui au desfigurat ţara complet în interes personal… se cam uită asta. 🙂
nu că ar fi făcut celelalte guverne mai mult… dar s-au ratat numeroase oportunităţi la începutul anilor ’90…
neatza!
Games People Play
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Rf4B0zFCEBk]
din pacate nu am gasit decat versiunea remixata.
puszi.
Scuza-ma, desi am fost partizanul ideilor pe care le vehiculezi si tu … ca Moldova s-ar fi putut uni cu Romania, ca Iliescu a fost ‘iara’ vinovat ca asta nu s-a intimplat… ca romanii tipa de Transilvania cind ungurii numa sufla o vorba.. dar de rusi nu s-ar lua sa ne dea ce e leaganul culturii romanesti instrainat… Insa nu mai cred in aceste …
In final ce necesitate are Romania de a avea Moldova ? ce scop ar servi real sa ai o bucata de teritoriu sarac si invecinat cu Rusia de care e bine ca macar atita cit am putut am scapat si care toti vecinii ei sunt sub influentza ei ! Ce scop ar servi sa mostenim anacronismele si problemele cu minoritatile pe care Moldova le are ??? Daca dorim sa-i ajutam pe moldoveni putem face concret ce se face .. sa vina sa traiasca in Romania sa fie cetateni UE … si asta din cite stiu li se da !! Poate insa ar trebui sa vorbesti de ce prejudecati au acesti moldoveni de peste Prut de dus in Bucuresti si cum sunt vazutzi !..
Pt mine Moldova e exact Romania dintr-un univers paralel blocat in (post)comunism.. si poate romanii ar face bine sa se uite la toate anacronismele de care au trecut (prin comparatie) de care insa Moldova suferea AZI… Alegerile de azi sunt aproape identice cu cele din Romania din 90 cind FSNu a iesit – si rezultatul o sa fie aproape identic … si mica frauda ! … Voronin e un alt Iliescu .. nimic altceva … Discreditari cu videouri se operau si la Bucuresti in 90… Faptul ca tu crezi ca Rusia si China au ceva de spus mai mult decit sa te cumpere sa fi curva lor cum vor ei .. sunt convins ca orice moldovean ti-ar replica ca e punctul tau de vedere pt ca nu mai duci zilnic politica ruseasca.. pe cind ei duc zilnic politica Moscovei… si stiu prea bine deci ca UE e un pas inainte pt simplu fapt ca ar da dreptul mai multora sa se ridice sau sa calatoreasca usor spre alte destinatii….decit sa stai acasa sa mori de foame sub politica rusilor…
Evident ramine gindul .. ce ar fi fost daca in 90 Moldova se unea cu Romania .. Proclamatia de la Timisoara se aplica si Iliescu o sprijinea si Romania s-ar fi re-innoit cu adevarat la toate nivelurile… Dar asta e un gind prea complex ca sa nu vezi ca o mare parte din el nu avea cum sa se intimple fara un leader iar romanii nu avem leaderi decit pe cei care evident ii avem azi !…
…iar daca vrei altfel spus.. cred ca rezistentza tacuta ar fi cea mai eficienta, nu gesturi de ‘reintregire’ si tipete isterice in directia Moscovei… adica a NU cere nimic pe fatza !…dar a insista pe fatpul evident ca romanii si cei care se simt romani de peste Prut sunt romani cu noi totii, pt ca vorbim aceasi limba si impartim aceasi cultura …si deci au drepturi in Romania si sunt tratati egal in ceea ce este patria muma…
Cine vrea sa vina sa se reintregeasca cu patria muma sa fie bine venit si sa fie cetatean UE pe usa din dos care in perspectiva lucrurilor e o realizare ce mult emigranti din alte tari in vest si in est o doresc si aspira la ea .. ma refer la rusi, ukrainieni, turci, chinezi ce au probleme serioase cu sederea pe oriunde in UE (inclusiv Romania) daca nu produc bani seriosi !!
Dupa cum rezulta si din istoricul tau …si aici s-a spus repetat in acele ziare care au scris de Moldova .. Romania a detinut Moldova doar perioade limitate de timp ! deci nu se poate invoca ca Moldova apartine ‘istoric’ statului de drept Roman chair daca cultural si sufleteste noi asa o vedem ! Cred ca experienta sasilor repatriatzi sau a evreilor rusi ce au emigrat in Israel e ceva din care s-ar putea invatza daca Romania chiar ar fi serioasa sa dea moldovenilor o sansa la nivel de integrarare in societatea noastra !
pentru Petra – joaca cu destinele oamenilor nu este o… joacă.
pentru Un Soricel – nu, eu am spus doar că şi noi şi Europa le-a întors spatele… şi asta s-a dovedit prin recunoaşterea de către Europa a alegerilor fraudate anterior… deci nu cred că este corect să le încurajăm speranţele când nu este cazul… aleg Vestul sau aleg Estul, în final nu contează atâta timp cât Vestul nu-i vrea şi sunt la mâna Rusiei… şi atunci mai bine te înţelegi cumva cu Rusia că tot n-ai de ales…
şi Europa cam pup-ân fund Rusia, cum ar putea Moldova să facă altfel?
iar politica Bucureştiului de a avea relaţii proaste cu Rusia, nu duce nicăieri…sau duce: plătim cel mai mult pe gaz…
da, nimeni nu vorbeşte despre umilinţa moldovenilor la Bucureşti sau ori unde-n România… aici îţi dau perfectă dreptate.
OK… nu stiu de ce crezi tu ca li s-a intors spatele cind acea frauda desi existenta NU este cea care ar fi schimbat regimul in sensul ca tot comunistii ar fi iesit ca de altfel si in Iran unde frauda a fost si mai masiva !! Gresala comunistilor este de a fi sfidat populatia tinara si a fi vrut sa se asigure chiar ca o sa iasa cine trebe fara indoiala … deci le-a fost frica ca NU o sa iasa .. ca si azi !!!
Este recunoscut ca atit la ei cit si la noi .. fostii comunisti sunt populari indiferent de cit lumea ii injura… Comunistii/securistii sunt ca manelele, cica nimeni nu-i vrea dar toata lumea ii asculta !!!… Ca de altfel in toate tarile foste, guvernele de stinga si care incorporeaza mentalitatzi vechi sunt cele care sunt votate de o parte larga a populatiei si in majoritate populatia ce nu e la oras sau e in virsta…. Deci nu poti cere doar pt ca tinerii sufera si nu-i vor…societatea sa renuntze la ce majoritatea voteaza !
Se poate spune deci ca populatia Moldovei de o anumita virsta si de la tara a ales sa-i nu-i pese de ce va fi in viitor cu tineretul ! Poate mi se pare mie dar tu continui sa crezi ca vina este doar altundeva … insa realitatea e ca vina este si cu cei locali cu generatia celor in virsta care NU vor sa se schimbe – care e un anacronism care se observa inca si in Ro in politica si viatza… Ca si in 90 cind FSNu a fost votat.. a fost un vot dat clar idei ca NU NE SCHIMBAM … asa vor si moldovenii sa o ia usurel fratzie!… Nu stiu ce te socheaza ca oamenii se lasa intimidati de comunisti si nu vor sa se schimbe sau n-au curajul sa voteze schimbarea !?? e o situatie prin care ai trecut pe viu !
In alta ordine de intrebari … de ce ar sprijini UE o tara ca Moldova ? cred ca de mult UE si-a scurtat pretentiile ca reprezinta democratia vestica .. UE reprezinta democratia tarilor din UE si in UE si apara interesele clubului UE ! mai mult sunt tari mai ‘civilizate’ care pot intra in UE decit o tara inapoiata responsabila in vest pentru trafic de femei, trafic de organe plus o tara care istoric e sub papucul Rusiei ! Pentru cit de putin ofera Moldova cred ca UE le-a oferit o sansa proportionata de modernizare si dialog !
Personal imi pare rau de tinerii moldoveni … dar nu pot sa spun ca-mi pare rau de rusii care traiesc acolo si generatia celor in virsta care au minte sa voteze tot secera si ciocanul la nivelul la care nu exista dubiu ca pe astia ii vor …. ! Deci cinismul sau ce o fi el, al celor din Moldova care voteaza comunistii inca e mult mai mare in idea mea decit cinismul si interesele limitate ale UE…
Dupa ce m-am uitat iara pe ziare ..ma intreb daca totusi nu ti se pare si tie poate macar ipocrit faptul ca Romania – o tara care clar nu si-a rezolvat trecutul comunist si n-a condamnat pe mai nimeni pt abuzuri si violari are drepturilor umane – face atita caz de comunistii de peste Prut care taie si spinzura in stilul cunoscut si aplicat cu mineri in Bucuresti…?
pentru Un Soricel – răspunsul cred că este simplu: nu există la noi nicio apartenenţă la nicio ideologie ci strict interese personale… şi dacă ne gândim la rece şi la toată istoria, găsim dovezi la tot pasul cum o dădeam ba la stânga, ba la dreapta în funcţie de… interese.
aşa că aşa-zişii comunişti de la noi s-au convertit cu uşurinţă la noua conjunctură democratică…
şi iranul a fost lăsat baltă fiindcă aşa au sugerat ruşii că-i mai bine…
cred că lumea se reaşează sub ochii noştrii şi nu ne vine să credem că ne întoarcem spre ce a fost acum 20 de ani… întrebarea este unde o să fie noua graniţă sau dacă va fi aceaşi?
ipocrizia ţine tot de interesul personal şi nepăsarea faţă de ceilalţi.
“pentru Petra – joaca cu destinele oamenilor nu este o… joacă.”
Nu zau!
Nu stiam daca nu imi scriai tu acuma aici?
Ma crezi tampita sau ti-ai aruncat memoria la cosul de gunoi?
pentru Petra – ‘neaţa.
nu despre tine sau mine este vorba. mă gândeam (cu o oarecare amărăciune) la pamenii puternici (gen Putin sau Obama) care re-desenează hărţi sau au acces la butonul nuclear şi din diferite considerente, uneori fără să vrea sau să ştie, schimbă destinele a milioane de oameni.
şi…tâmpit sunt eu, te rog frumos! am aşteptat mult la coadă să prind un loc în faţă… 😆 sunt fraier că-mi bat capul cu “problemele altora” care oricum nu interesează pe nimeni… 😆 😆 😆
am dus lumea de râpă, hai să dansăm! 😆
Moldova sau votul pensionarilor pro sovietici !
pentru brushvox
Si ce-mi faci dupa dans? 😛
A-propos de Moldova.
Daca ar fi sa o lipim de Romania, se cheama ca facem aceeasi imparteala ca si Putin si Obama.
Eu am vorbit cu cativa tineri de acolo. Erau la un schimb de studii, aici la noi. Ei de fapt nu vor sa se lipeasca de noi, ci sa aiba o conducere care sa tina cu oamenii de acolo, si sa guverneze in beneficiul lor si nu pro Rusia. Nu vor sa se alipuiasca noua pentru ca ei sunt constienti de urmare. Exact asa cum a scris UnSoricel. Si eu sunt saraci dar si noi.
Si-apoi. Tu stiai ca ei nu se considera romani? Ei se considera moldoveni.
Vorbesc serios brushvox! Ei afirma ca nu-si gasesc identitatea in romani, iar in rusi nici atat. Ei se considera a fi moldoveni. Acesta este inca unul din motivele pentru care nu vor sa se uneasca (din nou) cu noi. Pentru ca s-ar incerca o (noua) nationalizare. Oarecum sunt de acord cu ei. Dupa ce ti-ai format o identitate (ani de zile luptand cu Rusia sa nu ti-o eradice din sange), o sa vina guv.rom. si-o sa zica …”apoi, voi nu sunteti moldoveni ci romani”.
Si-ndefinitiv si la urma urmei …
Romania nu este guvernata de oameni care sa fie open-mind. Sa lase fiecaruia sansa de a fi ceea ce doreste, poate si este in sine.
In Romania musai trebe sa fim toti romani. Urmeaza sa ne mai tatueze ca in lagare.
Guv.Romaniei si acuma se ocupa de porcarii de genul nationalism ce ajuge la cote de sovinism. In loc sa-si deschida ochii si sa lase oamenii sa fie ceea ce sunt. Iar prin asta, fiecare sa contribuie cu ce poate la bunastarea tarii. Suntem o imixtitudine de natiuni. Fiecare grup de nationalitate diferita are punctul sau forte. Daca ar fi destepti cei de la guvernare ar putea sa profite de toate acestea pentru a porni pe un drum optim tuturor.
Legat de nebuni …
Parca ti-am zis ca am un pat rezervat la spitalul de psihi din Oradea. 😆 Institutia este plasata pe locul unui vechi castel boieresc. S-au pastrat inclusiv aleeile pentru carutele de pe vremuri. Stii ce fain e acolo? Mai ales ca s-au renovat cladirile si s-au constrit corpuri noi. (corpuri – asa se numesc diferite cladiri ce adapostesc pacienti cu anume probleme psihice) Spre exemplu Corpul C si D sunt cu aia mai periculosi oleaca. Dar in corpul A e bestial. Toata lumea doarme. 😀 E curat, e cald si papica foarte buna. 😉
pentru danutchidon – pensionarii şi cei din zona rurală (preponderentă), oameni mult mai rigizi şi conservatori.
cu toate acestea ideea era că UE nu vrea Moldova şi România este incapabilă să-şi gestioneze propria criză, nu are nevoie de problemele Moldovei…
pe de altă parte, se pare că opoziţia are şansa unei coaliţii şi cu puţin noroc poate să-şi desemneze un candidat propriu pentru preşedinţie… deci o alianţă o poate salva şi din primele reacţii de la Moscova, rusii par dispuşi să sprijine şi o altă forţă la Chişinău decât Partidul Comunist…
până una-alta, de Voronin cred că a scăpat Moldova… şi asta este un mare câştig.
pentru Petra – ştii ce este cel mai ciudat? că eu, un bozgor împuţit îmi bat capu’ mai mult cu asta, decât mulţi patrioţi care-şi rup gura dar uită să se şteargă la… cur.
cred că Moldova are dreptul ca oricare stat să-şi aleagă singură destinul.
unirea ar fi avut sens la începutul anilor ’90 când diferenţele dintre cele două state erau mult mai mici, acum cred că dacă am fi capabili să-i tratăm ca pe nişte fraţi şi nu fraţi vitregi, ar fi tot ce am putea face… dar nici atât nu se face. ajungem înapoi la vorbele goale şi la propaganda cu rădăcini comune: comunismul.
let’s dance şi nu-ţi mai bate capu’ cu ce o să fie după… 😆
De fapt si la ei se va intampla exact la si la noi.
Vor pleca toti tinerii. 🙁
Las’ ca macar corespondeaza cu tine pe blog o bozgorita careia ii pasa tot atat de mult de soarta celor din jurul ei, la fel ca si tie. 😉 Puszi.
Nu ziceam eu bine ca avem loc la Ospiciu amandoi?
pentru Petra – supraetajăm patul? 😆
De ce? Crezi ca-s asa de grasa ca nu vei incapea in acelasi pat cu mine? ma faci sa plaaaannnnng. 🙁 🙁 🙁
Glumesc. 😆