A durat 12 ani până când Statele Unite au identificat un nou „inamic public” numărul unu după căderea Zidului de la Berlin şi democratizarea Europei de Est. S-a încercat cu Saddam, dar a fost nevoie de Bin Laden. Sfârşitul războiului rece, „dispariţia” (în principiu) al duşmanului „Roşu”, i-a cam lăsat în off-side pe Americani. Pentru a justifica cheltuielile masive din zona militară, era nevoie de un nou duşman şi s-a găsit această formulă a „terorismului mondial”. Un duşman incert, nedefinit, fără faţă şi locaţie, un inamic perfect. Mai este şi ideea: „cine nu este cu noi, este împotriva noastră”… Sau abordarea abrupt simplistă: democraţie versus terorism.
Evenimentul de la 11 septembrie 2001 şi tot ce a urmat, au justificat şi cheltuielile masive în industria militară şi în acţiuni militare, a servit premisă şi pentru legalizarea şi aducerea la lumină a unor fapte de mult ştiute şi vehiculate cum este şi intensa supraveghere electronică sau stocarea şi analizarea datelor şi informaţiilor personale.
Mai este un aspect economic despre care nu se cade să vorbim: Vestul suferea de o supra-producţie masivă, o producţie pe stoc ce risca să înece economia capitalistă de acum 20-30 de ani. Să nu fim naiv: nu dragostea de democraţie, nu denunţurile ideologice sau adeziunea la anumite valori morale au condus la căderea Zidului de la Berlin, ci raţiuni strict economice: nevoia de expansiune şi foamea soră cu moartea pentru noi pieţe de desfacere.
Acuzăm guvernul (guvernele) nostru de lipsă de profesionalism şi de urmărirea strictă a intereselor personale, dar nici la nivel global nu reuşesc să identific o viziune coerentă, o strategie globală menită să scoată lumea din actuala criză. Fiecare ţară, fiecare guvern încearcă să-şi rezolve propriile probleme, nu există un plan comun, nu s-a ajuns la nici un numitor comun, nu s-a găsit nicio soluţie.
Refuz să cred că Occidentul a omorât economia din Est din pură rea voinţă, tind să cred că a făcut-o inconştient în urmărirea intereselor de moment şi în lipsa unei viziuni de perspectivă. În definitiv nici nu contează foarte mult, doar sub aspect al impresiei artistice… În fine!
Aşa am ajuns groapa de gunoi al Occidentului, ruda săracă cu agricultura şi industria pusă pe butuci, dar importatoare de marfă second şi first hand. Fără producţie, fără a exporta mare lucru, cu ce bani să cumperi? Păi ne-au împrumutat, ne-au creditat tot ei. Drăgălaşii!
Mai ales în America, dar nu numai, mulţi bani au fost înghiţiţi de presupusul război împotriva terorismului global, administraţia cretină a lui Bush junior a pus pe butuci toate realizările considerabile ale administraţiei Clinton. În paralel s-a aglomerat, s-a supra-saturat şi piaţa din Est, nu poţi să imporţi fără să exporti la nesfârşit.
Am importat şi criza imobiliară de la Americani. La noi schema a fost simplă: cumpărai un teren cu 1 Leu, îl vindeai cu 2. Nu creşte valoarea terenului ci doar preţul. Diferenţa predominant provenea din împrumuturile bancare. Astfel preţurile au tot crescut şi crescut până când ultimul cumpărător nu mai poate nici să vândă terenul sau bunul imobiliar cu pricina cuiva, nu mai este capabil nici să-şi achite rata la bancă şi în finalul finalului, banca se alege cu un teren sau bun care costă până şi de 100 de ori mai mult decât valorează efectiv şi cu care nici banca nu are ce să facă…
Am mai vorbit parcă şi despre asta şi despre cumpărarea de bunuri cu „buletinul”, în rate şi cu bani virtuali, ne-munciţi şi astfel inexistenţi. Nu cred că era nevoie de studii economice să prevezi blocajul. Dar nu l-a prevăzut nimeni sau nu a vrut să-l prevadă, să ţină cont de el.
Şi încet-încet am ajuns unde suntem. Unii spun că este fundul gropii, alţii că mai e (puţin) până acolo.
Optimiştii vorbesc despre revigorarea economiei globale începând cu anul viitor. Pe Euronews transmit în fiecare dimineaţă deschiderea bursei de la New York şi în ultima vreme, bursa porneşte constant în cădere. Şomajul creşte alarmant şi în Europa, şi în America. Nu ştiu pe ce se bazează prognozele optimiste, am senzaţia că sunt menite doar să evite panicarea populaţiei pe întreaga planetă ci nu pe date concrete. Eu nu văd semne de revigorare nici în America unde au existat şi resurse masive, există şi o economie funcţională.
Noi am împrumutat deja o cârcă de lovele şi guvernul vrea să facă un nou împrumut. Nu 3 ci nici 33 de generaţii nu ştiu din ce şi cum ar putea rambursa aceşti bani atâta timp cât ei se duc constant pe cheltuieli şi în buzunare obscure, nu se regăseşte nici un bănuţ în investiţii, în spatele vorbelor, nu se întrezăreşte nici cea mai vagă urmă de raţiune, de idee, de plan şi perspectivă.
Nu vreau să par nici pesimist, nici alarmist, dar cred că la noi criza nici nu a început… În definitiv este încă un an electoral, tot ce face guvernul este să amâne inevitabilul. Este week-end: poftă mare la grătare!
(La Mulţi Ani America! 🙂 )
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=PhjvpGt4r44]
supraproductia aduce in cele din urma criza , pentru ca nu mai cumpara nimeni , toti au, atunci piata nu-i .
pentru lu – din acest motiv a scăzut radical calitatea produselor. 🙂 nu mai ţine Mercedesul 50 de ani ci nici 5… ha ha ha! 😛
toată “marfa” a devenit consumabilă, perisabilă… un CD sau DVD player rar mai ţine mai mult de un an… şi fiind “consumabile” a scăzut şi preţul radical… dar nimic nu a evitat criza…
super scris..
poate ai uitat un singur factor din criza asta – avind in vedere ca sunt in domeniu vrind nevrind lucrez cu ei acum ! – acel factor e China… care toti spun ca s-a dovedit acum ca e foarte foarte puternic legata de USA, si care produce cam aproape totul …
Speculez, dar pare ca cine o sa treaca de lina recesiunii primul.. al doilea etc e ca si cum vor conduce lumea in acea ordine… iar China are toate sansele sa fie acea fortza si mai mult vrea acest lucru… China si-a propus si anul acesta sa aiba crestere economica de 8% care multi analisti zic ca o sa fie doar pe hirtie.. dar nu mai putin chinezi se pare ca au bani lichizi sa cumpere America integral… plus ca produc totul si la un standard tot mai avansat ! Criza face ca totul sa fie de vinzare la preturi mici deci cine are bani lichizi .. e cel mai tare !
de credit se pare ca toti suntem nu numai impovarati ci si satui !
zice-ai ieri ca bancile vestice si-au scos banii din Ro.. sunt de acord insa pt ca stiu direct cazul RBSului care acuma e banca de stat !.. iti pot spune ca la fel NU au acei bani lichizi au doar ASSETuri nelichide ! iar banii pe care ii au trag de ei ca de cauciuc si evident asteapta CA CReditorii sa ii plateasca ..cum necum
Poate prinde… stop making sense …. once in a lifetime
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=o7pVjl4Rrtc&hl=en&fs=1&color1=0x402061&color2=0x9461ca]
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=JgP3WapymKo&hl=en&fs=1&color1=0x402061&color2=0x9461ca]
pentru Un Soricel – ‘neaţa. n-am încercat să fac o analiză amplă şi în detaliu al situaţiei economice…nici nu am calificarea să o fac. am încercat doar să arăt în linii mari “sursa” şi evoluţia lucrurilor.
China şi Rusia trebuie luate în calcul.
bună treabă: stop making sense once in a lifetime. 🙂
week-end frumos!
am auzit si eu o discutie …..cica usa are datorii enorme catre china ….dar nu are cum sa le achite …..asa ca cica chinezii vor sa ia teren inapoi , inlok de bani vor pamant …care vine o bucata buna din america ….oare e pozibil ? china in america?
…altii ziceau ca iesitul usa din criza va fi unirea usa , canadei si mexicului …si facuta o singura moneda numita amero , iar pe mai tarziu unirea tuturor continentelor in unul , cu un singur guvern, o singura moneda …cica asta pun iluminatii la cale…the new world order…
pentru rifeor – totul este posibil… 🙂 şi să ne răpească extra-tereştrii…. plm. ha ha ha! 😛 😛 😛
lucrurile în orice caz sunt tot mai nasoale…. şi adaug eu, oamenii parcă tot mai proşti…
Eu am mereu senzaţia că ceva urmează să se întâmple. E clar şi pentru un profan ca mine că este vorba despre o criză de sistem, în traducere…”aşa nu se mai poate”. Orice “aşa nu se mai poate” înseamnă preludiul unei schimbari radicale, preludiul ăsta…poate fi şi lung… Să dea naiba dacă îmi pot imagina încotro ne ducem. Mda. Să n-aud pe careva că zice că nu “trăim vremuri interesante”…
pentru Anna – ‘neaţa. parcă prea interesante vremurile… ha ha ha! 😛 acum dacă cei săriţi de pe fix şi obsedaţi de ideile conspiraţiei vor spune că vin Reptilienii şi preiau controlul omenirii şi al planetei…
pe de o parte eu cred că suntem suficient de idioţi să ne distrugem şi singuri, pe de altă parte, zău dacă văd vreo acţiune coerentă, o idee ce să lege cumva evoluţia lucrurilor… aşa că nu-mi rămâne decât să aştept şi să privesc…dezastrul. 🙂
dacă în lume treaba cu “aşa nu se poate” în general funcţionează, specificul nostru este “merge şi aşa”…ha ha ha! 😛
Cu alte cuvinte, noi, românii suntem tari! Pentru noi “aşa nu se mai poate” poate funcţiona ca “merge şi aşa”. La noi totul merge. Chiar dacă merge înapoi, merge haotic sau , pur şi simplu, stă.
Păi da…să privim, brush. Nu prea văd ce altceva putem face…
pentru Anna – ştii ceva? decât să pierd vremea aiurea cu privitu’, mai bine ascult o grămadă de muzică… 🙂
Am citit comentariile lui rifeor si UnSioricel.
Vis-a-vis de cele scrise de ei, as spune ca am citit undeva ca in viitorul apropiat America va fi divizata in 4 mari regiuni. Cand am citit acea stire m-am gandit ca nu e prea posibil. Si uite ca, s-ar putea. Daca unii dintre chinezi (sau oricine se incumenta) au asa mari lichiditati …
A-propos de un continent unic. Eu as spune ca nu se va intampla asa, pentru ca asta inseamna putere. Iar daca cineva “cumpara pamant” in America (achizitii in genul – citez: “au bani lichizi sa cumpere America integral…”) sigurul lucru plauzibil pe care poate sa-l faca pentru a stapani (a tine in frau un continent si implicit masa de oameni) este sa divizezi.
Divide and conquer!
corrrect, brush ! 🙂
pentru Petra – am văzut un reportaj foarte interesant acum câţiva ani despre investiţiile ruseşti în America şi cum încercau cei din CIA şi FBI să le stopeze şi contracareze. apoi am citit şi despre investiţiile chinezeşti, plus, există o comunitate tot mai mare de asiatici în America… dar cum am spus, nu am intenţionat să fac o analiză în profunzime a situaţiei economice din America. (încă) îmi cunosc lungul nasului… 😛
mă interesează şi ce se petrece în America şi în general pe tot globul fiindcă ne afectează direct şi indirect… ce văd momentan este haos şi uşoară tachinare…ce iese din asta, rămâne de văzut.
(‘neaţa. 🙂 )
Eh! Ziceam si eu vis-a-vis de ce au scris cei doi coroborand cu ce am citit pe ici pe colo.
Si-apoi, investitiile sunt una iar banii pesin (multi) sunt alta. Cand vii la masa tratativelor cu bani lichizi (multi), poti sa impui conditii proprii.
Neata si Puszi. 😛
pentru Anna – mi-a plăcut mult noul Les Claypool şi am reascultat cu mare-mare plăcere Oysterhead “The Grand Pecking Order”-ul… genial! 🙂
plus am iar o grămadă de noutăţi de rumegat…ha ha ha! să nu zic că e timpul să mă apuc serios de discul meu, trece timpul vertiginos….
duminică faină!
pentru Petra – nu avem toate piesele din puzzle, putem să ne dăm cu presupusul, dar riscăm să ajungem pe un teren alunecos… China s-a ridicat în primul rând prin colaborarea cu America şi nu are nici un interes să strice “jucăria” care (încă) funcţionează… 🙂
Pai … si yo ce-am zis?
Exact ce ai scris si tu: doar imi dau cu pararea.
Inca! 😀 😀 😀
pentru Petra – bun, cum i-am spus şi Annei, mai bine văd de muzică, măcar ştiu exact despre ce vorbesc…ha ha ha! 😛
Orice articol este bine-venit. Si asta o stii bine. 😉 Duminica placuta! Puszi nektek. 🙂
pentru Petra – ai văzut că m-am cam axat pe muzică şi am şi 2-3 articole pe zi… 🙂
minden jot! 🙂