Isus de hipermarket

Ne îngropăm întunericul… ne ascundem de noi înşine, nu ne acceptăm, dar vrem iertare, ne dorim iubire. Revelaţia că nu există salvare şi că drumul către lumină trece mereu prin întuneric, frica de a nu ajunge afară doar prin traversarea hăului din noi. Uşurinţa cu care aruncăm cuvinte sau pietre şi pretindem mângâiere şi înţelegere. Decupăm convenientul şi-l tălmăcim preferenţial după necesitatea situaţiei. Plecăm capul, dar ni se cuvine tot… S-a pierdut Dumnezeu în translaţie… sau noi în detaliile în care se ascunde dracul?

Dacă Isus a murit pentru păcatele noastre, nouă ce ne-a mai rămas de făcut? Păcătuim liniştiţi… se drege cu o spovedanie, Isus ne aşteaptă-n rai cu braţele deschise?

Trebuie să alegem între carne şi spirit sau le putem avea pe amândouă? Tradiţie sau… Twitter? Ha ha ha! 😛 Între trecut şi viitor, între om şi Dumnezeu, ce ne facem fiecare din noi , în prezent, când rămânem singuri şi stingem lumina?

portret_001portret_002

Paştele este o sărbătoare religioasă ce se regăseşte atât în creştinism cât şi în iudaism, dar unele obiceiuri de Paşti se regăsesc şi în antichitatea anterioară religiilor biblice.
Pesah (Paştele evreiesc) este o sărbătoare religioasă celebrată de evrei în amintirea eliberării din robia egipteană şi ieşirii lor din Egipt (Exodul), sub conducerea lui Moise.
Paştele evreiesc este o sărbătoare anuală fixă din calendarul iudaic, care începe în ziua de 14 Nisan. Spre deosebire de Paştele creştin, care începe obligatoriu într-o duminică, data de început a Paştelui evreiesc poate pica în orice zi a săptămânii. Nisan este a şaptea lună a calendarului civil evreiesc. Calendarul religios ebraic nu coincide însă cu cel civil. În calendarul religios, Nisan, care durează de la luna nouă din martie până la luna nouă din aprilie, este prima lună a anului ecleziastic ebraic, conform poruncii divine:
”Luna aceasta va fi pentru voi cea dintâi lună; ea va fi pentru voi cea dintâi lună a anului.” (Exodul 12,2).
Conform tradiţiei ebraice, sărbătoarea Paştelui trebuie să cadă primăvara. Calendarul ebraic este însă un calendar lunar, de aceea luna Nisan ar trebui să înceapă cu 11 zile mai devreme în fiecare an solar. Pentru ca Nisan şi Paştele să cadă primăvara, şi nu în alt anotimp, se adaugă câte o lună suplimentară (numita Adar II) în anumiţi ani. Dintr-un ciclu de nouăsprezece ani, anii 3, 6, 8, 11, 14, 17 şi 19 au câte 13 luni lunare, în loc de 12 luni. Acest calendar stabil, folosit şi în prezent, a fost introdus în secolul al IV-lea, pentru a se asigura corelarea cu calendarul solar şi anotimpurile.
Pastele se celebrează timp de opt zile, în perioada 15-22 Nisan. Dintre acestea primele şi ultimele două zile impun respectarea strictă a regulilor religioase. Intrarea evreilor în Pesah este marcată printr-o masă rituală, Seder.
La creştini Paştele reprezintă una dintre cele mai importante sărbători anuale care comemorează evenimentul fundamental al creştinismului, Învierea lui Isus în a treia zi după răstignirea sa din Vinerea Mare.
Paştele sunt sărbători a căror dată este variabilă, pentru că nu corespunde unei date fixe din calendarul gregorian. După primul sinod de la Niceea din 325, s-a decis ca Paştile să fie sărbătorite duminica de după a 14-a zi din prima lună lunară din primăvară. Toate Bisericile creştine acceptă metoda de la Alexandria, care plasează echinocţiul din emisfera nordică pe 21 martie, cu o diferenţă de două zile, data lunii pline fiind determinată după ciclul metonic. O problemă care a apărut mai târziu este diferenţa de practică dintre Bisericile apusene şi răsăritene. Primele au adoptat calendarul gregorian pentru a calcula data Paştelor, iar ultimele calendarul iulian. A fost propusă o reformă pentru metodologia de calculare a datei Paştilor prin summitul de la Alep, (Siria), din 1997. Aceasta ar fi permis eliminarea diferenţelor de dată între bisericile occidentale şi orientale; reforma ar fi trebuit să intre în vigoare în 2001, dar a eşuat.

Indiferent de epocă sau gradul de civilizaţie, oamenii mereu au sărbătorit într-o formă sau alta „învierea”, începutul primăverii.

lumina_01lumina_02

Cum am ajuns de la o sărbătoare menită să celebreze primăvara şi natura la împins preaslăvitul cărucior de cumpărături în supermarket, nici noi nu mai ştim. Traseul deturnării, denaturării este la fel de misterios ca şi calea Domnului.
În Săptămâna Mare ne-a interesat mai mult dacă „săracu’ Gigi” o să petreacă Paştele în arest sau liber. „Victorie pentru Gigi Becali în Vinerea Mare!” sau… „Vinerea mică a justiţiei române”? Gigi, şefu’,  a fost eliberat, oamenii lui, fraierii, au rămas în arest. Familia regală a luat parte la slujba de Înviere de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, preşedintele Traian Băsescu, soţia sa şi fiica cea mică, Elena, la Mănăstirea Humorului şi am văzut-o pe Elena Udrea, pe bicicletă, în ie şi cu traistă bucovineană.
Mii de credincioşi au participat la slujba de Înviere de la Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române din Bucureşti, milioane de români s-au călcat în picioare în hipermarketuri…
Nici politicienii, nici clericii nu privesc spre individ ci spre o turmă şi o tratează ca atare.
An de an se repetă aceeaşi poveste şi nu ne este ruşine să afirmăm că suntem buni, suntem miloşi, suntem creştini de nici nu mai ştim să calculăm câte mii de ani. După beţiile de azi noapte urmează ştirile cu intoxicaţiile alimentare, imaginile cu mormanele de gunoaie şi tone de plastic lăsate-n pădure sau la marginea drumului.
Pe cine interesează într-o zi ca cea de astăzi că mesajele spam emit în fiecare an o cantitate de dioxid de carbon la fel de mare cu cea eliberată în atmosferă de 3,1 milioane de automobile sau faptul că o persoană se sinucide la fiecare 40 de secunde?
Şi totuşi… creştini sau nu, măcar să ne amintim că suntem oameni, facem parte dintr-un ecosistem fragil pe care-l dezechilibrăm cu bună ştire şi lumina pe care am luat-o e bine să o economisim şi s-o împărţim…

Acum hai fuga, se ard micii pe grătar, se încălzeşte berea la… plastic.

09-04-19_00109-04-19_00209-04-19_003

N-am să fiu mai bun nici de Paşte, nici de Crăciun… Vă doresc Sărbători Fericite! În fiecare zi… 🙂

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=KQ5H1fk3keM]

16 comments on “Isus de hipermarket

  1. In primul rand pup doi minunati ochisori albastri care banuiesc ai cui sunt , adica cine e frumusetea mica din poza 😉 , iti urez tie si lui si tuturor celor dragi tie Paste fericit cu lumina sfanta in inima si gand . Ca semnificatia acestei sarbatori se pierde in multimea de cumparaturi, agitatia pregatirilor si alte preocupari lumesti depinde de fiecare din noi , de cum intelegem ca toate astea trebuie sa celebreze ceva, dar ca inainte de asta trebuie sa se bucure sufletul sa privim cu piosenie catre ceea ce am primit in dar de la cel ce a venit sa ne scoata din ghearele mortii vesnice. Zile minunate sa ai Brush !

  2. “Strange now, see how
    everything’s changed,
    including the Seven Wonders.
    Nothing is permanent here,
    that’s part of the spell we’re under.
    Getting old then, say when
    you’re happy to hold
    your personal Seven Wonders.
    Nothing is permanent here.”
    (Peter Hammill-Seven Wonders)

    Şi da, am să mă duc cu aparatul ăla foto în parc.Înca nu “s-a trecut” liliacul oraşului…

    🙂

  3. pentru Anna – chiar dacă-l “cunosc” pe Peter Hammill, nu sunt foarte familiarizat cu muzica lui… da’ mi-am amintit de o altă formaţie: Living Colour şi de un vers de acolo: “Everything it’s possible, but nothing it’s real…” 🙂

    când plouă poţi face nişte minunăţii de fotografii… 🙂 m-am “jucat” şi eu puţin ieri seară. 🙂

  4. pentru lu – frumoasă ideea sărbătorii în fiecare zi… 🙂 şi când mă gândesc că mulţi mă consideră un…. “întunecat”…. ha ha ha! 😛
    David? azi-mâine iese la agăţat…. ha ha ha! 😛

    ‘neaţa.

  5. ,,Cum am ajuns de la o sărbătoare menită să celebreze primăvara şi natura la împins preaslăvitul cărucior de cumpărături în supermarket, nici noi nu mai ştim. Traseul deturnării, denaturării este la fel de misterios ca şi calea Domnului.”

    Adevarat e ca traim un amestec ciudat de …atitudini ,credinte ,etc ..incercand poate sa apropiem ceea ce am mostenit de veacuri cu ceea ce suntem nevoiti sa traim azi ..sau maine ..

    Ma uitam la David ……si ma gandeam ce maine va fi pentru ei …daca azi ..e …
    E superb copilul tau ..Sa va bucurati unul de altul mereu .
    In sfarsit s-a nascut Ilinca ..
    Cu multe emotii ..cezariana ..erori de prognoza ..Au zis ca are 1600gr si ca plamanul ei la 8 luni nu e maturat ..Decizii greu de luat dar ..a fost puternica ..3 kg ..si ..e bine ..Un minunat cadou de Paste ..

  6. S-a pierdut D-zeu de noi sau…noi l-am uitat pe El pierzîndu-ne în amănunte? De ce trebuie să alegi cînd ştii că le ai pe amîndouă? După cum văd, pînă acum s-au descurcat destul de bine împreună aşa că MERGI MAI DEPARTE!
    …uneori trăiesc cu impresia că copii îţi aleg părinţii. A ştiut şi al tău fecior ce face de va ales!

  7. N-am ajuns în parc, din păcate, dar am facut nişte poze in faţa blocului, pe ploaie. Mi-au ieşit frumos, atăt cât mă pricep…mi-s mândra de ele.
    Nici eu nu sunt foarte familiarizată cu Hamill si Van der Graaf Generator, sunt în curs de… dar să ştii că “îmi cad bine” aceşti “fizicieni pesimişti”. 🙂

  8. Ce ochi frumosi are, David!
    Copiii si animalele nu stiu sa se prefaca, de aceea imi sunt dragi.
    E bine sa fim asa cum suntem cu adevarat, sa nu incercam sa parem altfel decat ceea ce suntem, nu pot sa sufar oamenii prefacuti si ipocriti.
    Dar si mai bine ar fii sa incercam sa fim mai buni, asa poate se va mai schimba ceva in lumea asta…

  9. In idea ca David face toti banii cind fete sunt in preajma.. si daca tot e sa ne rupem in versuri in engleza si … deci … you can’t always get what you want but if you try sometime you get what you need !

    Paste voau fericit… !

    oricum o dai, viatza omului e inca mai larga decit politica sau religia !

  10. pentru miruna – felicitări pentru Ilinca! Să fie sănătoasă, isteaţă şi frumoasă, să crească mare şi să vă aducă bucurii! 🙂

  11. pentru Minelus – da, copii sunt viitorul şi avem responsabilitatea de a face ceva (mai bun) pentru ei.
    ‘neaţa. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.