Omul. Toţi vorbesc despre om. Scris bolduit, scris cu SHIFT…ce ştift! Am o problemă. Ei, am mai multe, dar asta mă sâcâie: oare maimuţa s-a dat jos din copac sau a fost izgonită? – în conformitate (şi) cu metafora biblică… E o chestiune ce ar lămurii multe din aspectele existenţiale supra întortocheate al „omului” modern. Suntem conectaţi prin modem. E tot ce ne (mai) leagă. Becul pâlpâie, transferul de date îşi urmează fluxul normal. Suntem noi normali? Vreau să zic, ce ne mai leagă de copac, de rădăcina noastră? Merg la frigider, îmi mai scot o banană şi muşc cu poftă din ea. Revin: cine şi de ce a izgonit maimuţa din copac? Ar merge acum şi o gură de coniac, ar mişca poate cognitivul, da’ de unde?
Am şocat săraca maimuţă, dar, să revin la om. Mamifer omnivor. Clar? ( http://www.veganoutreach.org/decevegan/perete.html- ) Homo sapiens. Conform studiilor, cele mai apropiate rude actuale ale omului sunt două specii de cimpanzeu Pan troglodytes (“cimpanzeul obişnuit” ) şi Pan paniscus (“cimpanzeul pitic” sau “Bonobo” ). Alte rude apropiate sunt urangutanii si gorilele. Salutăm provincia! Biologii au comparat o secvenţă de perechi de bază ADN de la oameni şi cimpanzei şi au estimat o diferenţă totală genetică de doar 5%. N-am găsit lămuriri în favoarea cui sunt diferenţele, dar ştiu cu siguranţă care parte poate măsluii rezultatele.
Se presupune că rasa umană s-a despărţit de cimpanzei acum 5 (alţii afirmă 7) milioane de ani. Întrebarea mea firească este: oamenii s-au despărţit de cimpanzei sau cimpanzeii s-au separat de oameni? Este un alt detaliu de lămurit după cel legat de izgonirea din copaci. Cu cât citeşti şi afli mai mult, cu atât apar mai multe semne de întrebare.
Suntem super specia de pus în vitrină. Sau pe grill. De gustibus. Răsfoind Wikipedia-ul am găsit o f(r)ază amuzantă: „Oamenii sunt fiinţe vii”. Ce uşurare!
61% dintre oameni locuiesc în Asia. Restul în America 14%, Africa 13% şi Europa 12%. În jur de 2,5 miliarde de oameni locuiesc în mediul urban. Se presupune că urbanizarea va creşte dramatic în secolul XXI. Problemele oamenilor în oraşe sunt multiplele tipuri de poluare, criminalitatea şi sărăcia. „Fericiţi cei săraci cu duhul” (Matei 5,3) nu se aplică şi în acest caz. Nu sunt fericiţi nici cei flămânzi, însetaţi, prigoniţi sau blânzi şi curaţi cu inima. Eu nu i-am văzut aşa. Nici animalele ţinute la grădina zoologică nu cred că sunt mai fericite. Dar nu putem generaliza. Chiar dacă de obicei o facem cu nonşalanţă.
850.000.000 dintre oameni cred în diferitele forme ale Creştinismului. Islamul are 430.000.000 de adepţi. 320.000.000 de oameni cred în Hinduism. Sunt 150.000.000 de Budişti. Şi mai sunt multe alte religii. Crezi ce vrei. Nu ştiu. Dumnezeu a creat lumea în şapte zile. Restul se fabrică în China. Eşti om, eşti cel mai tare… te ştergi singur la fund. Sau nu. Aşa să ne ajute Dumnezeu!
Faptul că „biologii consideră că toţi oamenii sunt membrii aceleiaşi specii” nu mă încălzeşte cu nimic, dar nu este momentul pentru nazuri şi separatism. Ajung însă la cealaltă problemă care mă frământă: facem parte din aceeaşi specie, dar suntem absolut unici.
Nu ne mai ajunge planeta Pământ. Am cam terfelit-o. Vrem să ajungem în spaţiu. Vrem să cucerim noi teritorii. Instincte de vânător, reminiscenţe. Pe data de 11 iulie 1969 Neil Alden Armstrong şi Buzz Aldrin au coborât pe suprafata Lunii. Răutăcioşii spun că era doar un studio din Hollywood. Mie îmi plac filmele…Citez o prietenă virtuală, nim_b: “Mesaj către extratereştrii: nu sunteţi singuri!” Vrea cineva o banană?
“N-am găsit lămuriri în favoarea cui sunt diferenţele, dar ştiu cu siguranţă care parte poate măsluii rezultatele.”
Unde naiba cun emoriconurile aici?
Deci: la scoala am invatat ca metamorfoza de la regnul maimutelor la acel al oamenilor s-a facut printr-o mutatie genetica, de la o specie cu 48 de cromozomi la una cu 46 (Homo sapiens). Ori acest lucru nu ar fi fost posibil decat printr-o incrusicare incestuoasa intre maimute frate-sora…
In favoarea cui sunt “rezultatele”? 🙂
Cred ca asta raspunde si celorlalte intrebari… Regula “Fericiti sunt cei saraci cu duhul” nu a fost scrisa de maimute, nici de selectia naturala… ci de oameni. 🙂
Dar sa respectam principiul confoorm caruia netul e o tara libera: “… non disputandum”. 🙂
Anonyma> m-ai prins, la genetică sunt cu pluta, am absentat şi dacă mă gândesc mai bine nici nu s-a predat la şcoală. Viziunea că suntem rodul unei relaţii incestuoase între două maimuşe înrudite n u-mi luminează cu nimic gândurile…
http://www.youtube.com/watch?v=fjrXkkGTwZo