Brazda Lui Novac – Dizzy, lansarea din Silver Church

Joi, 20 Octombrie la Silver Church a fost lansat noul album Brazda Lui Novac, “Dizzy” (despre care am scris deja), așa că seara a fost un prilej bun să mai scot nasul în lume, să-l ascult din nou live pe Victor și să mă mai văd cu câțiva dintre prietenii din branșă (Cycler, Sosk, AKM, etc).
Am ajuns la “Biserică” (fosta “Preoteasa”) pe la 21.30, pentru început lumea timid de puțină, deh, greu să miști oamenii în alte zile decât Vineri sau Sâmbăta.

Luntaire a preluat scena pe la zece fără un sfert, programul său mi-a amintit de albumul din 2007 al lui Jean Michel Jarre “Téo & Téa”, un disc modern și colorat, pe nedrept marginalizat – zic eu. Poate că această comparație deranjează, dar chiar nu am pomenit de Jarre în sens peiorativ. Aparent sofisticat, dar deloc sufocant, migălos, dar și suficient de spațios, cu iz romantic, dar uneori suficient de percutant, programul său s-a dovedit un excelent warm-up.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=tyZH-wFEmng&w=500&h=369]

De numele lui Dirk Geiger m-am mai tot împiedicat în ultimii ani, dar acest live a fost primul meu (full) contact “pe bune” cu el. Are un sunet masiv, impresionant. Colecția de remixuri “Second Life” poate fi descărcat gratuit și din prisma a ceea ce am auzit live, garantez că merită ascultat. De altfel pe site-ul celor de la Tympanik Audio mai găsiți și alte delicatesuri sonore de savurat. Revenind la programul lui Dirk Geiger, muzica sa este un amestec miresmat de IDM și Glitch/(Post)-Industrial cu rezonanțe Progresiv, uneori am avut senzația că se întrepătrund nuanțe Psihedelice de anii 70 din zona Pink Floyd cu zgomotoase răbufniri electro-industrial minimaliste de factură modernă. Un nume de reținut și urmărit. Un mare plus a constituit și animația proiectată, un amalgam de violență Manga cu Noir contorsionat, straniu, dezolant, post-modern, dar de mare efect.

[bandcamp album=898958044 bgcol=d5d3d3 linkcol=050505 size=grande3]

Brazda lui Novac nu s-a lăsat deloc așteptat, programele s-au legat șnur nu doar ca derulare în timp, dar și ca sonoritate. Victor ne-a delectat mai bine de o oră și jumătate atât cu piese noi cât și cu o bună parte din piesele albumului anterior, astfel momentele mai dark-ambientale s-au balansat de minune cu zgomotoasele explozii Glitch/Post-Industrial. Din fericire și sala s-a umplut treptat și publicul s-a bucurat pe deplin de programul ambivalent: s-a ascultat muzică, dar s-a și dansat, a fost o atmosferă de excepție.
Și Victor a avut un suport vizual interesant, post-modernist, animații minimaliste, dar eficiente iar sonorizarea a fost încă o dată de calitate, Silver Church-ul în general sună cel puțin bine.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=YEaTaiXZM5Y&w=500&h=284]

Pentru “găina din mine” Matze cu DJ set-ul său a venit cam târziu – undeva după 12 jumătate -, dar sala era plină și publicul încă foarte viu și dornic de bâțâială, sunt convins că petrecerea a continuat la intensitate maximă.

Genul acesta de ambiental/post-industrial rămâne încă unul de breșă, dar mă bucur că față de anul trecut interesul publicului pare să fie în creștere și cred că dacă evenimentul avea loc Vineri sau Sâmbăta, spațiul devenea neîncăpător.

Brazda Lui Novac – Site Oficial
Brazda Lui Novac @ MySpace
Brazda Lui Novac @ Facebook
Raumklang Music Records – Site Oficial
Raumklang Music Records @ Facebook
Dirk Geiger – Site Oficial
Dirk Geiger @ Soundcloud
Dirk Geiger @ Facebook
Luntaire @ Facebook
Luntaire @ Soundcloud

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *