Între bine şi rău

Pentru a determina poziţia unui obiect în spaţiu este nevoie de două puncte de referinţă. În cazul omului aceste două puncte sunt binele şi răul. Suntem educaţi să alegem între bine şi rău, suntem învăţaţi să alegem binele. Dar ce ne facem dacă descoperim că nu există bine şi rău, cele două “lucruri” în fapt sunt unul singur? S-ar creea un dezechilibru? Am fi oare pierduţi?
Între bine şi rău – sau ceea ce presupunem că ar fi binele şi răul – suntem doar noi, singuri, goi, aşa cum nu ne vede nimeni, ba nici noi nu vrem să ne vedem. Avem nevoie de bine şi de rău ca să identificăm în vre-un fel sau este doar sofism şmecher?
Fiecare fiinţă este singulară şi absolut unică. Conceptul de “bine şi rău” ne grupează, ne poziţionează în turmă. Suntem învăţaţi să fim buni şi să fim mai buni. Mai buni decât copilu’ vecinului, mai buni decât colegul de bancă, mai buni decât colegul de muncă. În fapt tot ce suntem învăţaţi şterge şi estompează din tot ceea ce suntem.Şi ni se induce spiritul de competiţie. Să învăţăm mai bine ca să luăm note mai mari ca Gigel, să alergăm cel mai rapid 100 de metri, să avem o casă mai cochetă şi gazonul să fie mai verde decât cel al vecinului, să avem maşină cea mai bengoasă şi neapărat când călătorim să avem locul la geam. Şi nu în ultimul rînd să avem cea mai frumoasă nevastă (sau soţul cel mai cel). În toată ecuaţia aceasta în final dispare cine suntem cu adevărat.

(Vizualizaţi galeria completă de imagini)

8 comments on “Între bine şi rău

 1. Ticke,

  Te invirti involuntar (sper) pe linga budism, care este o religie a vidului. Asta in cel mai bun caz! Nici nu stii ce “bucurie” e sa traiesti intre ei. Pentru ei competitia nu are nici o substanta. E combatuta chiar. Dar individul este complet anulat.

  Parerea mea, repetata si, mai ales, cu insistenta aici, fiindca am primit invitatia asta oarecum, este sa lamuresti la biserica treaba asta cu binele si raul. Nu stiu de ce confesiune esti tu, reformat sau catolic dar confuzia asta trebuie sa inceteze inainte de a-ti pierde definitiv orice reper.

  Vorba aia existentialista cum ca “dincolo de bine si de rau” l-a costat luciditatea pe autorul ei. Nietzsche nu este altceva decit un moralist extrem de speculativ. Te rog, nu mai face confuzii, baga-l in pizda ma-sii urgent pe Aleistair Crowley ala sau orice alta forma de luciferism si tuleo la biserica. Eu sper sa fi catolic din niste retineri pe care le am fata de protestanti, desi mi-e teama ca de fapt ai crescut intr-un mediu reformat, zic si eu la fler asa. Ziceai undeva pe blog pe aici, ceva de catolic…

  “M-ai intrebat” ti-ai aflat raspunsul. Cumva cred ca e urmarea discutiei de ieri de pe feisbuc. Si, si din motivul asta am raspuns fiindca am fost mult mai arogant ieri acolo decit aici. Recunosc. Ei, acuma nici nu-mi mai pasa daca-ti sint simpatic sau nu. Este un sfat absolut dezinteresat.

  Zice Soloviov in 1900, in 1900!!! repet… asa: Consider ca succesul pan-mongolismului va fi dinainte favorizat de acea lupta acerba si istovitoare pe care statele europene vor fi nevoite sa o poarte impotriva Islamului revigorat in vestul Asiei Apusene, in Africa Septentrionala si centrala… Suprema mea dorinta, atunci cind am scris aceasta carticica a fost sa arat din timp aceasta masca inselatoare sub care se ascunde bezna raului.

  incredibil este?! 1900!

  Nici nu stii cu ce te joci! Nu ii cunosti, Nu sint ce par a fi! Au judecati rasiale mult mai bine definite decit cele de tipul Untermensch.

  Ai grija ce raspunzi, e postul pastelui la noi, la ortodocsi.

  • nu îmi place tonul, dar sunt obişnuit. “iubeşte-ţi aproapele” este stric un slogan creştin şi toleranţa vorbă goală. orice este în afara tiparului bisericesc creştin este de călcat în picioare cu orice preţ. “cine nu e cu noi şi ca noi, este împotriva noastră şi este păgân, satanist sau măcar rătăcit. catolicii ardeau pe rug “vrăjitoare” şi “eretici” şi asta nu cu aşa mult timp în urmă…. acum doar 8 secole.
   oh da! suntem buni şi preacuvincioşi, puri. cu siguranţă.
   vidul este în noi. în fiecare din noi.
   n-am nici o religie şi credinţa mea n-am s-o discut nici cu tine, nici cu alţii. dar este ceva mult mai important: eu n-am nimic împotriva credinţei şi/sau religiei nimănui. fiecare este sau ar trebui să fie liber să aleagă. sunt doar curios ce religie şi ce opinii aveai dacă te-ai fi născut la Teheran, Nanjing sau New Delhi… nu, nu vreau nici un răspuns. pe bune.

   [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Md7iv0Rg1LU]

  • ştiu. ortodocsismul este auto-declarata singură cale dreaptă, orice abatere de la dogmă este păcat capital.
   legat de celelalte polemici, părerea mea este că în mare parte au avut aceleaşi rezultate: zero. a rămas fiecare la părerea lui şi nu s-a schimbat nimic.

  • Acestea fiind spuse:
   “Your god is dead and no one cares
   if there is a hell I’ll see you there”

   [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=NJzqvQaQsoM]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *