Eva

Social Buttons by Linksku

În Ebraica veche “mesia” şi “şarpe” erau acelaşi cuvânt. Gândiţi-vă. Este posibil ca Eva (“cea vie”) să-l fi scos în fapt pe Adam (“praf”) din întuneric oferindu-i fructul interzis din Copacul Cunoaşterii la îndemnul Salvatorului? Ipoteză periculoasă. Ne răstoarnă toate conceptele şi… prejudecăţile. Nu ştiu dacă lucrurile stau aşa ori ba, ştiu însă că nu pot să fiu atât de tâmpit să exclud oricare posibilitate înainte de a mă pronunţa. Mă tot întreb de ce secole la rând biserica a insistat pe ideea “crede şi nu cerceta”. Ce ne ascund în fapt? Şi de ce? Noul Testament în versiunea sa unanim acceptată este o colecţie de texte selectate şi cenzurate. Clericii au decis ce trebuie şi ce nu trebuie să cunoaştem. Biserica ani de zile a susţinut că Pământul este în centrul universului (şi singura planetă), a afirmat cu vehemenţă că Pământul este plat…Şi o avem şi pe Lillith (Lilit), femeia independentă, creată – se spune – simultan cu Adam şi fiind prima soţie a acestuia, dar Lillith s-a dovedit “rebelă”, nu a acceptat statutul de subordonată şi l-a părăsit pe acesta.

Întortocheate-s căile. 🙂 “Adevărul” fiecăruia are aceeaşi valoare, cei care pretind că deţin adevărul, ba, au monopol exclusiv asupra lui sunt – din punctul meu de vedere – cel puţin suspectabili de uzurpare. Argumente se găsesc mereu de fiecare tabără, vehemanţa însă nu a fost, nu este şi nu va fi niciodată un argument.

“Semnale din satelit  ne promit izbăvire…”

Şi din povestea lui Lillith, şi din eliminarea Scrierilor Apocrife din versiunea “oficială” a Noului Testament şi a textelor referitoare la Maria Magdalena şi întrebările legate de importanţa ei în rândul discipolilor ascunde şi o acută notă de misoginism. Cine se teme de Eva?

One comment on “Eva

  1. Interesant post, presupun ca sti ca exista deja o secta crestina numita gnosticism care vede sarpele ca salvator si ca toti in principiu am fi creatia unui demiurg “malefic”, in fine asta nu prea are relevanta. Dar partea cu “crede si nu cerceta” ei bine, vorba asta are si ea o baza mai de doamne-ajuta, ideea era sa cobori mintea in inima, sa incetezi sa mai dai cu presupusul si sa treci la actiuni, unii au inghitit asta dupa care efectiv au scuipato mai departe si sa ajuns la ideea asta cretina de a crede orbeste. Imi mai place mult mult si chestia cu se credea ca pamantul e plat si pamantul e in centrul universului samd… niste indivizi sau decis sa alfe de unde au plecat astea, ei bine au gasit doar o carte, pura fictiune, in care columb era acuzat de erezie dupa ce a zis ca pamantul e rotund de catre un cleric, la vremea aia orice marinar cu putina minte sau orice zidar care lucra la inaltime stia ca pamantul e rotund, altfel cum marinarul nu mai vedea tarmul cand se indeparta de el si individul care lucra la inaltime cum de vedea mai departe. Majoritatea oamenilor de stiinta din vremea aceea erau preoti, deci ideea de cercetare era chiar imbratisata de catre biserica si inca e, totul devine nasol cand existenta lui dumnezeu e pusa sub semnul intrebarii de catre niste semidocti ingusti la minte carora li sa spalat creierul se socitetate… niste “savanti” dragii de ei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.