Şuie Paparude – E suflet în aparat (2010)

Dă-l dracu de „goagăl”, torrente şi (file)share-uri – apropo,  “io” ca bou’ l-am căutat în Real “pă” raftu’ de “sidiuri” 😀  – , mergi direct la sursă şi descarcă noul album Şuie Paparude fiindcă băieţii ţi-l dau moca. Şi eu zic, mai bine aşa decât supliment la ştiu eu ce ziar.
Greu la stomac, eclectic ca stil şi abordare, noul disc şi cele 16 piese cuprinse între un intro şi outro ne comută de la Hip Hop la House, de la experimente electronice la Rock/Indie Alternativ, de la piese nostim-amuzante cu iz ironic-cinic, la contorsiuni sonore, cum spuneam, un album eclectic, dar deloc ambiguu, Şuie se „joacă”, experimentează şi de data asta şi o fac la fel de bine, n-au făcut rabat de la calitate, livrează încă un disc „obişnuit”, mai exact cu ce ne-au obişnuit, dar – din păcate – o fac rar şi puţini artişti de pe la noi.
Şuie s-a format în toamna anului 1993 în Club A, ca o trupă tradiţională – tobe, bas, chitară, clape, voce – şi abordau un New Wave-Alternativ după modelul New Order.
Un an mai târziu trei din cei cinci pleacă, rămân doi Mihai, basistul Mihai Dobre şi clăparul Mihai Câmpineanu, se reorientează şi muzical spre zona Industrial sub influenţe ca Front 242, Laibach, Frontline Assembly.
În 1995 este cooptat şi DJ Vasile şi prind cântarea în deschidere la 2 Unlimited şi este scos şi primul album.
Trupa cântă intens live, de pomenit evenimente ca Assos Rave Party sau turneul Camel Planet.
Următorul material, „Salvează-te” este lansat în 1997 care conţine şi hit-ul „Iarba verde de acasă”, piesă pentru care în regia lui Tudor Giurgiu toarnă şi un video-clip.
Pe drum e pierdut DJ Vasile, intră-n scenă DJ Niky4, se filmează şi noi clip-uri la „Ajutor” şi „Mutatia”.

Al treilea album, „Urban” este lansat în 2000, invitată-n două piese este Loredana, este efectuat şi un nou turneu, „Future Sound Tour” şi apare clipul „Învataturi”.
În 2001 susţin trei concerte în Belgia şi strecoară piesa „Ajutor” în coloana sonoră a filmului hollywoodian „Inahbited”.
Urmează o pauză, Mihai Câmpineanu scoate albumul solo „Dub Free Romania” în primavara lui 2002, Mihai Dobre merge prin ţară ca DJ sub numele de Haute Culture.
„Atac la Persoane” – următorul album Şuie – este lansat în 2003 şi îi are ca invitaţi pe Junkyard şi Adrian Despot.

2004 aduce albumul „Scandalos” şi hit-ul „Pentru Inimi”.
Pe 23 iunie 2006 cântă pe stadionul Lia Manoliu în deschidere la Depeche Mode, la festivalul Periam în deschiderea legendarilor The Exploited apoi la Peninsulă, dar nu ratează nici „Liberty Parade”-ul.
2007 aduce albumul „A fost odată”, piesa de titlu devenind încă un succes.

Bun, am ciugulit niţel din bio-ul oficial al formaţiei, pentru curioşii necunoscători. 😀
Poate că nu Şuie au inventat vizorul – sau soneria 😀 – la uşă, dar per ansamblu mie mereu mi-a plăcut câte ceva de pe discurile lor, fie că-mi aminteau de zgomotosul The Prodigy, fie de experimente mai fine, reflecţii Joy Division sau alte infuzii de tot felul.
Şuie – recunosc – îmi sunt simpatici şi asta pot spune despre mult prea puţine formaţii autohtone, deşi spre bucuria mea, anul acesta parcă-parcă începe să mişte ceva şi pe frontul răvăşitului underground, cam târziu – 20 de ani par infiniţi –, dar e de bine.

„E suflet în aparat” este o incursiune în Hip Hop, pare un Paraziţii mai substanţial orchestrat, „Do Right” aminteşte de sonorităţile piesei „A fost odată”, „Moartea Boxelor” are iz de Electro-Dub în maniera Subsource, „O noapte mai lungă” şi „Cea Mai bună zi” au iz Alternativ, cea din urmă cu aromă The Cure, Hip Hop-ul amestecat cu House revine şi-n „Pe lo lo loc”, „Paparudeboy” sună grav, cam tot pe felia Dub-Electro, „Soundcheck” este dansantă, fazele Hip Hop şi Techno se suprapun dibace, „Kung Fu” încearcă încă o dată să ne smulgă boxele cu sunete sfâşiate, nevroză pură care se întinde şi spre „Belladonna” ceva mai comestibilă ca-n „Vino să te cercetez” se întorc la Hip Hop. „Ego” este un experiment Industrial, faină incursiune ca-n „Alain Delon” electronica şi stilul povestit, Hip Hop să puncteze cariera francezului cu ironie pe un fundal ce aminteşte de soundtrack-uri. „Ia-te de mână” este aproape lentă, un moment colorat de experiment de fuziune între Darkwave şi Alternativ cu un arsenal modern de sunete. „Planeta Albastră” rămână oarecum în aceeaşi zonă mai abstractă ca şi finalul cu „Baby Satellite”, un semi-ambiental cu zgomote fine inserate.

Un disc foarte bun, multi-cultural şi multi-dimensional, cu câte ceva pe gustul fiecăruia, dar fără a fi vădit comercial, lucrurile sunt aşezate cu gust, cu mult bun simţi şi pare mai de grabă ceva făcut cu sufletul, decât ostentativ dispersat ca să „placă”. Şi cu siguranţă nu o să placă la toată lumea ce pe undeva e chiar păcat…
Nici mie nu-mi place tot, dar nici nu asta e ideea. 🙂

Suie Paparude – Site Oficial

10 comments on “Şuie Paparude – E suflet în aparat (2010)

 1. immm competititititia ta … am incercat sa nu zic ca nu … dar tot NU reusesc sa-i cred – doar ca sa zic ceva,…e ceva in Cea Mai Buna Zi care e prea aproape de Friday I’m in Love ca sa ma simt bine… se pare ca trupele romenesti ce cinta in romana de la rap la orice… sunt un filtru pt cele occidentale.. cum s-ar zice noi ascultam muzica mai buna ca voi si dupa aia face hituri locale …. nimic nou Corina Chiriac nici nu se obosea sa le adapteze mai mult decit textele … … Soundcheck .. please … vezi dan le sac Vs Scroobius Pip ca lectie..

  In final tot Barladeanu e singurul show original in town iar restul ca si astia vor sa fie la Emmy-uri … pe banii altora … daca nu pe talentul urechilor lor…

  • în Londra studenţii fac balamuc în stradă din cauza noilor taxe de şcolarizare, în Bucureşti e pace şi linişte de luni de zile, deşi lucrurile au luat-o razna… cam de aici – de la rădăcini – pleacă problemele, e o chestiune de caracter până la urmă.
   aşa că dacă majoritatea de pe la noi şterpelesc de decenii ba din stânga, ba din dreapta, nu mai miră pe nimeni. nu zic că e bine, ba, nu e bine deloc. Sfinx au şterpelit The Stranglers, Şuie am spus şi eu că au tras cu ureche la The Cure şi la multe alte chestii şi tot aşa…
   în ciuda evidenţelor, Şuie îmi sună măcar bine, au ceva ce restu’ de pe felia asta electro-ce o fi, nu au. probabil ai dreptate, e puţin, dar atât putem, atât avem.
   YouTube-ul s-a seziat şi mi-a şters clipu’ la “You’re Pretty (When I F.U.)”, a ajuns la peste 2000 de vizionări, la Radio Zu sau Guerilla sigur nu o să o auzi… când cineva scoate capul din mocirlă, este scuipat şi… decapitat.
   [bandcamp track=3186342162 bgcol=5e2222 linkcol=f96f06 size=grande]

 2. ..de acord cu un soricel la faza cu ion b. …..altfel, toti fura(inspira)….putini recunosc …dar toti o fac voluntar sau involuntar….

  auzi, unsoricelule , da si mie emailul tau please ….ciars.

  • eu zic că de inspirat, ne inspirăm toţi din câteceva, ce asculţi, ce-ţi place inevitabil te influenţează, dar de aici până la a ciordi notă cu notă o temă sau o piesă cap-coadă, e cale lungă…
   mai nasol de ăia care ascultă doar un singur tip (gen) de muzică, asta le îngustează radical orizonturile şi riscă să se învârte ca un şoricel ( 😆 :lol::lol: – nici o aluzie! ) într-un cerculeţ.
   dude, cum nici UnŞoricel n-are mail-ul tău, n-are cum să-ţi dea adresa lui, dar o pot face eu. 😀

 3. T.zi si mie ca nu inteleg ….ai avut 2000 vizualizari ..bun . dar de ce au sters clipul ? nu prind faza … vezi ca am trimis un email tie .

  • “your video does violate our Community Guidelines” – ce, părerea mea, în cazul clipului în discuţie nu este valabil, sunt mii de clip-uri mult mai explicite decât acela. în fine. nu asta era ideea, ci cred că atunci când cineva încearcă să facă lucrurile diferit, este îngropat.
   he he he. ţi-am mai zis de o mie de ori, nu intru pe contul Yahoo niciodată, ci folosesc doar g-mail-ul, acelaşi nume şi ţi-am trimis şi eu acum 3 secunde adresa lui UnŞoricel.

   • pai e soarecele si pisica cu YouTube… se prea poate ca cineva sa te fi reclamat !!… iar idea e ca-l potzi uploada dinou sub alt nume … pina se prind trece !

    • cu siguranţă cineva mă tot reclamă în ideea să mă enerveze, faza proastă e că ăştia de pe YouTube nici nu verifică reclamaţiile şi apelul la ele, şterg by default tot. nu mă enervez din atât, să le şteargă pe toate şi nu, nu mai uploadez nimic. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *