Bileţelul de adio

Despre tragedii este imposibil de vorbit.
Am tot felul de gânduri. Aiurea.
Preşedintele spunea acum câteva zile că este îndrăgostit de România şi noi suntem nişte nesimţiţi că nu ne iubim ţara. Dânsul – ex marinar, bişniţar – are toate motivele personale să fie mulţumit de succesul său şi în condiţiile sale, ale familiei sale şi al apropriaţilor săi, satisfacţia este perfect justificată.
Trei bebeluşi au murit în explozia de la Maternitatea Giuleşti, un altul în cursul nopţii la Spitalul Grigore Alexandrescu şi încă şapte copii sunt în stare critică şi cu şanse minime să supravieţuiască. Aceşti 11 cetăţeni români n-au avut nici măcar şansa să îşi cunoască ţară. Sau au avut neşansa să se nască în acest loc.
Apoi mi-am amintit de celebrul caz în care ministrul transporturilor din Japonia şi-a dat demisia fiindcă trenurile – toate trenurile – au acumulat nu ştiu câte secunde de întârziere într-un an. Oare ce ar mai trebui să se întâmple ca preşedintele – de facto şeful executivului – şi guvernul său de marionete şi incompetenţi să-şi dea demisia. Se spune de onoare. Onoare?
Fostul premier liberal a avut un accident de motocicletă şi trebuia operat la genunchi. A plecat pentru această intervenţie medicală în străinătate. Actualul preşedinte a avut probleme la coloană şi… s-a operat în străinătate. Medicul şi actualul primar general al capitalei, Sorin Oprescu, a avut probleme de sănătate şi… s-a dus la Paris. E drept, la un medic… român. Răzvan Dumitrescu ieri seară a lansat o idee – evident strict ipotetică: ce ar fi dacă demnitarii români prin lege ar fi obligaţi să se trateze exclusiv în ţară şi să li se interzică orice deplasare pentru intervenţii medicale.
Preşedintele a spus-o acum câteva zile, ministrul muncii a repetat-o ieri: e bine că pleacă medicii. Şi pleacă şi asistentele, îngrijitorii, pleacă cine poate. Conform unor estimări, circa 70% din personalul medical intenţionează să emigreze, rămân doar cei în prag de pensionare. Acum dacă privim şi noua grilă de salarizare în care medicul şi profesorul debutant au aceeaşi salarizare cu un gunoier, lucrurile sunt clare, zic „io”. Dar şi gunoierul dacă pleacă-n lume, va fi mult mai bine plătit ori unde-n altă parte…
Mi-am amintit şi de faptul că preşedintele ne-a explicat că el munceşte 16 ore pe zi vis a vis de un profesor care „prestează” acelaşi număr de ore într-o săptămână şi astfel – a calculat şeful statului – la oră, profesorul este în fapt mult mai bine plătit…. 👿
Un chirurg probabil operează doar vreo 10 ore pe săptămână, un pilot pilotează probabil tot cam atâtea ore, deci: ciocul mic! Preşedintele munceşte.
Dacă te uiţi la agenda preşedintelui pe site-ul oficial al prezidenţiei, nu prea reiese de acolo ce face exact individu’ ăsta 16 ore pe zi…
Şi sincer, ideal ar fi să se ducă-n pizda mă-sii şi el şi toată gaşca lui. Şi toţi politicienii care evident au o agendă complet diferită faţă de noi fraierii care trăim cum şi cât mai putem prin zonă. Ponta-i preocupat să-i închidă gura lu’ Geonă, Olguţa Vasilescu să pună CNA-ul pe internet şi tot aşa… Dacă mă uit pe geam se vede Casa Poporului, totuşi pare a fi pe o altă planetă.

Avem bani de aruncat pe geam pe frunze, branduri penibile, indicatoare de nu ştiu care, sistemul sanitar este subfinanţat şi căpuşit, mi-am amintit de pseudo reforma statului, de campania electorală în care ni se vânturau fantome, mi-am amintit că m-am născut în România…

Sau plecăm noi. De aici, că asta – să mă iertaţi – nu e nici ţară, nu e nici popor. Fiindcă nimic din ce se întâmplă acum fără noi în vre-un fel sau altul n-ar fi fost posibil.

10 comments on “Bileţelul de adio

 1. sper sa nu ma insel dar totul e pe grade… mai catre vestul tzarii cred ca toate ineptiile si gaselnitzele consilierilor sai pt a se simti in centrul atentiei ..nu prea reverbereaza… Cu cit vi mai catre centrul tzarii Bucurestiul si agenda celor din Casa Poporului se fac simtzite…. In final Timisoara a facut revolutia ca sa scape si de sub papucul Bucurestiului si parca partea aia de tzara e mai ‘scapata’ pe altceva .. de aia se vorbeste si as putin de ea.. si de aia Brasovul iese orasul nr1 la locuit cind toti stim ca Brasovul de e doar un cavou scump .. plin de turisti…

  deci vezi si tu mai catre vest … mai la granitza cu spatiul Schenghen … cum s-ar zice drumul catre Turcia poate trece si prin Timisoara… nu pe la Giurgiu

  • cred că e o iluzie mentală. imperiul austro-ungar s-a destrămat de mult, infuzia, moştenirea s-a dizolvat treptat. au rămas câteva clădiri şi legăturile noastre sentimentale, zic eu romantice, o nostalgie a ceva ce nu mai este decât în capul (sufletul) unora. medicii, profesorii şi gunoierii sunt la fel de prost plătiţi şi la Galaţi, Iaşi, Braşov sau Timişoara, TVA-ul e tot 24%, autonomia locală e tot o fabulă, manelistu’ de Arad nu e cu nimic mai breaz ca cel de Brăila, cine poate fuge de aici unde vede cu ochii. dacă n-a făcut-o deja.
   turişti? dude, la BV nu prea mai vezi aşa ceva nici iarna, nici vara. şi tot mai puţini vin să vadă……ce?
   discuţia e mai complexă, dar rămân la părerea mea: poate nu mâine, da’ după curbă stă şi se coace un război. probabil cu Iran-ul. fiindcă şi Vest-ul este în derivă şi sistemul (global) a eşuat. omul a eşuat. indivizi în derivă nu pot compune la o laltă o societate viabilă şi funcţională….
   poate într-o încarnare anterioară am trăit mai la Orient, pentru mine Egipt-ul sau Turcia încă au o aromă incitantă… e drept, Islamismul mă îngrijorează şi în perspectiva războiului de care pomeneam şi o văd clar ca o certitudine, aproprierea geografică de Iran nu-mi surâde…..

 2. de multe ori micile diferentze conteaza cel mai mult …

  Timisoara intotdeauna a fost altceva si va fi deci are alt spirit decit cel de ciocoism din regat… plus ca se poate merge mai usor pe la altii …. tot nu intzeleg de ce te agati tu de acel loc cind Bucurestiul niciodata nici in vise nu o sa se poata compara cu Budapesta si Bucurestiul nu e Romania oricit ar vrea ei. Nu stiu cum dupa 20 de ani poti numi un asa oras ca Bucurestiul o capitala !.. o capitala a ce?

  Nu e usor nici un inceput dar daca si ultimele trenuri le lasi sa treaca in final cindva un politician (sau mic dictator) o sa va zica zimbind la cei care va trezitzi sub el: ….fie v-a placut fie a-ti fost evident prosti de mai sunteti prin prejur!…

  Poti sa o intorci pe ce parte vrei dar pina romanul nu o sa invetze sa renuntze la mentalitatea de victima (care se plinge si etern ceva nu e bine) si sa etaleze si o mentalitate ca cea de rebel (cu sau fara cauza) sau cea de challenger… nu vad sa existe o sansa mai mult decit oricum e !…. Sfertul mai plin de pahar e ca nici unul din astia plecati ca mine nu va putem crede pina la capat ca in Romania e asa rau cum ziceti voi … adica stim ca exista locuri mult mult mai nasoale decit cele din Bucuresti si ca vorbeste mult frica si mentalitatea de victima… altfel spus Romania e in cacat dar etern a fost asa si e uneori chiar caldutz…

  Zi-mi in 20 de ani de cite ori a avut romanul ca popor mentalitatea de rebel de challenger si cit de mult etern intr-o forma sau alta romanul se vede victima a ceva .. a cuiva … ??? Se pare ca asta ne-a facut istoria si dictatura si asta e butonul moale pe care se apasa … aceasta e si problema altor popoare mult mai oprimate ca romanii … mentalitate de victima se sterge cel mai greu !!!

  Oricum mai e si partea ta de ungur din tine… si ungurii etern au fost si sunt mai rebeli si mai sanguini deci poate aia te doare in dorintza de a nu vrea sa te balacesti cu toti in mentalitatea de victima care are reversul care se vede la multi genul celor din politica … ‘am fost victima azi sunt boier si v-o trag eu la toti !’…

  Ca razboi o sa fie sau nu .. nu stiu … realitatea e ca nu va afecta Romania oricum… cind cel din Balcani de peste Dunare se itimpla voi va purtati ca si cum nici nu stiati despre ce e vorba !… deci zic ca daca de ala s-a trecut cu asa usurintza peste oricare altul se va trece si mai si …. E clar ca romanii o sa tina cu americanii si evreii si toti o sa se minuneze iar cum de nu pot cistiga un razoboi cu toate bombele teleghidate care le au ….

  Se pare ca ti-a scapat marea disputa din US … In NewYork cam linga Ground 0 musulmanii americani vor sa fac o moschee…au terenul cumparat si totul e legal !….
  http://www.time.com/time/nation/article/0,8599,2010923,00.html?xid=rss-mostpopular
  Ce e ciudat pt mine e marea parte dintre cei care comenteaza se vad la razboi cu Islamul cum se vedeau cu Indienii probabil… si aparent democratie e pt cine merita nu si pentru musulmanii americani..

  • eu zic în continuare că te înşeli…. am un prieten din Timişoara şi el îmi povestea că nici Timişoara nu mai e ce a fost. sunt găşti şi găşcuţe, te învârţi în cerculeţe şi nu evadez din ele, nu ai cum să pătrunzi în altele. şi văd la ştiri aceleaşi faze: curse cu maşini bengoase-n centrul oraşului, şmecheri care trag cu pistolul…. adică cam tot ca-n Bucureşti. civilizaţia se dobândeşte greu şi se şterge uşor.
   nu mă încăpăţânez să stau la Bucureşti, ci sunt captiv. trenurile mele s-au dus, şansele mele le-am ratat, am un copil aici….. de parcă n-ai ştii. mai sper, muncesc, am planuri, dar iluzii nu-mi fac. lupt pentru mine, pentru ăsta mic.
   eu n-am o parte de ungur, ci sunt 100% ungur. 🙂
   da, mi-a scăpat moscheea din ground 0, dar sunt sigur că autorităţilor, CIA.ului, FBI-ului NU. şi dacă e nevoie de un motiv, orice motiv e bun. şi războiul cu Iran-ul eu zic că e pe ţeavă şi nimeni nu scapă din el. vezi şi ce tensiune este cu Rusia….
   democraţia pare tot mai mult o iluzie artificială.

 3. la mine….unul dintre motivele temeinice sa parasesc romanica definitiv si pe bune , a fost exact motivul care te face pe tine sa stai……aveam un copil si ma gandeam ce va face el ……

  • situaţia ta şi situaţia mea sunt sensibil diferite. vina, dacă pot spune aşa, este a mea.
   alegerea corectă ar fi fost să nu mă întorc în 1999 în România, dar eu nu sunt omul regretelor, situaţia/viaţa mea a evoluat aşa cum am modelat-o şi în funcţie de alegerile pe care le-am luat într-un moment sau altul şi îmi asum răspunderea/consecinţele.
   dincolo de asta, cineva tre’ să rămână şi pe “front”. nu-s “io” “eroul”, dar fac ce pot şi de multe ori nu doar pentru mine sau copilul meu… spunea cineva că-s nebun şi probabil că nu se înşeală.
   dormim cum ne aşternem, eu nu prea mai dorm… 🙂

  • T discutiile astea sunt prea dificile in faptul ca sunt prea personale si aluneca in personal … dp asta dv tu esti mai roman ca noi pentru ca esti inca acolo si se pare ca acolo e alegerea ta sa fii dupa cum spui … plus ca scrii in limba asta desi ai si aveai si alte optiuni… nu zic sa pleci sau ca e raiul pe pamint daca pleci oricunde .. dpmdv cam aceasi lume e peste tot in UE doar nuantzele sunt altele … idea mea era doar ca a separa lumea intre boieri si victimele lor nu cred ca duce decit dinou in acelasi loc… si acel loc nu are e unul in care sa fie reconciliere…

   • ştii, într-o vreme cochetam cu Budismul, cu ideea de armonie, reconciliere, etc şi bla bla bla. apoi am avut o revelaţie: lucrurile acestea funcţionează într-un microcosmos, un spaţiu delimitat unde sunt numai sau predominant budişti. adică budismul individual într-un mediu ostil, pseudo ortodox, nu funcţionează, ba mai mult, ţi se sparge-n meclă.
    altfel spus, nu cred în reconciliere atâta timp cât majoritatea oamenilor nu sunt capabili să se reconcilieze cu sinele.
    dar da, discuţiile acestea sunt dificile şi complexe. 🙂
    dar tot pomeneam noi de arabi, mi-am amintit de arabul care avea magazinaşul acela pe Mihail Weiss cu muzică, dacă mai ţii minte. m-am împrietenit cu el, făceam schimburi şi după revoluţie omul şi-a făcut bagajele şi a plecat, mi-a spus merge în altă ţară unde e nevoie de puţină muziă, de aroma democraţiei…. 🙂 sigur, omul era agentu’ cuiva. eu nu sunt, cu toate acestea, ce fac seamănă tot mai mult cu ce făcea arabul….. nu?
    şi chiar dacă mama, tata s-au născut în Ungarie, eu m-am născut la Braşov şi nu cred că e ceva întâmplător, adică am ceva de făcut aici şi poate că nu mi-am terminat încă treaba.
    şi apropo treabă, am avut un disc în limba română pregătit şi abandonat acum 5 ani. am ascultat imprimările, piesele, sună ok şi sunt la fel de actuale. aşa că…. sper să-l termin şi să-l scot de 23 august sau…. 2 septembrie. 😀

  • nu eşti tu singurul, nici eu, dar suntem prea puţini.
   şi este şi vechea poveste, de exemplu cei care au pus ştampila pe băse acum n-ar recunoaşte nici în ruptu’ capului nici că au făcut-o, dar nici că au greşit. sigur, nu o fi fost mult mai roz nici cu geoană şi poate nici cu altcineva… şi asta deja este tragic.
   legat de copii…. acum jelim, o să fie găsită vinovată o asistentă şi unu’ de la întreţinere… în loc să jelim, lumea ar fi trebuit să dea foc la clădirea guvernului şi la cotroceni unde sunt adevăraţii vinovaţi. da’ n-ai să vezi… ne place ipostaza de victime şi jelitu’ trei zile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *