Korn – III Remember Who You Are (2010)

De la discul fără titlu (Untitled) au trecut trei ani şi având în vedere şi prima descindere a trend seter-ilor californieni la festivalul de lângă Târgu-Mureş din data de 29 august, aşteptările cred că sunt destul de mari.
„Korn III – Remember Who You Are” va fi lansat oficial pe 13 iulie şi ne oferă 11 piese proaspete marca Jonathan and Co.

Încep cu sfârşitul: nu sunt schimbări majore faţă de materialul din 2007, Korn sunt imperturbabil KoЯn, discul continuă cam de unde au lăsat-o cu albumul anterior, temele, riffurile sună familiar, basul hârâie şi mârâie, Jonathan cântă, urlă, şopteşte şi scuipă, ritmurile sunt ca la carte (cu toate că tobele parcă sună uşor înfundat şi n-au impactul caracteristic), sunt la fel de întunecaţi, adică totul este perfect KoЯn, însă parcă toate temele, melodiile acestea le-am mai fi auzit măcar o dată. Tot de la ei.
KoЯn sunt un brand, ca şi AC/DC – de exemplu, au un sound, o abordare, au „faţă” şi uneori acest lucru se transformă în barieră, te restricţionează.
KoЯn şi-au construit o „cutie” şi este aproape imposibil să iasă din ea şi probabil nici nu trebuie să o facă. Cine-i iubeşte, îi iubeşte exact pentru acest ceva ceea ce sunt şi transmit, cei care nu i-au plăcut nu o să-i placă nici de aici în acolo. Nici nu asta ar fi problema, ci mai de grabă faptul că parcă lipsesc piesele „adevărate”, melodiile memorabile, sclipirea de geniu, lucrurile sună familiar, dar fad.
Din cele 11 piese ale discului cu greu pot extrage câteva titluri care să spun că m-au marcat, le-am memorat din prima. Nu-i rea „Pop a Pill”, „Let the Guilt Go” , „The Past”, sunt momente bune în „Lead the Parade”, „Fear Is a Place to Live”, „Are You Ready to Live?”  sau single-ul ce promovează materialul „Oildale (Leave Me Alone)”   şi în mai toate piesele strecoară câte un şurub – ceva, dar cum spuneam, parcă nu mai sunt acel… „freak on the leash”.

Albumul de debut, „Korn” din 1994 a fost rupere. Un disc Heavy şi întunecat, plin de furie şi energie, tensiuni şi erupţii. De la „Blind” la „Shoots & Ladders”, de la „Ball Tounge” la cele 9 minute contorsionate din „Daddy”, KoЯn au pus bazele unei abordări noi, tulbure şi zgomotoasă în aria Metal-ului modern.
„Life Is Peachy” doi ani mai târziu a betonat poziţia lor de lideri, temele mai colorate, abordările mai relaxate nu le-au tăiat din vână.
„Follow the Leader” din 1998 a fost împins parcă prea spre zona Hip-Hop, piesele bune n-au lipsit – „Freak on a Leash”   sau „Got the Life”  – dar parcă direcţia aleasă n-a fost cea mai inspirată.
Un an mai târziu cu „Issues” lucrurile păreau să revină la normal, „Falling Away from Me”, „Somebody Someone”, „Beg For Me” şi în general tot materialul a fost o întoarcere spre zona marcată prin „Life Is Peachy”, păstrând totuşi doza de infuzie din Hip-Hop.
„Untouchables” din 2002 pune punct aventurii în zona Hip-Hop şi ne arată un KoЯn orientat spre Metal, piese de rezistenţă fiind „Here to Stay”, „Thoughtless” şi „Alone I Break”. Pe de altă parte uzura, uşoara plafonare, repetarea aceloraşi teme caracteristice devine simţită, îşi pune amprenta pe noile piese, teme ale formaţiei.
Un an mai târziu este lansat „Take A Look in the Mirror” care re-aduce tonurile mai agresive, ca „See You On the Other Side” – albumul lansat în 2005 – să introducă şi unele experimente ce băteau în zona Industrial.

În 2007 scot amintitul material „Untitled” care este mai „curăţel”, mai atmosferic, dispar experimentele şi readuc trupa în zona materialului „Untouchables” şi cam tot acolo se învârte şi acest „Korn III – Remember Who You Are”.
Nu, nu-i un material rău, doar că nu prea surprinde cu nimic, nu mai sperie pe nimeni, în mine n-a reuşit să stârnească nici emoţii deosebite, nici nu m-a ridicat în picioare. KoЯn s-au corporatizat, s-au transformat într-un brand care furnizează exact ce aşteaptă lumea de la ei. Asta nu este neapărat rău, dar dăunează creativităţii, introduce auto-cenzura.
Din oferta ultimilor ani prefer „See You On the Other Side” şi etalon rămân primele două albume. Mai merită pomenit şi „MTV UNplugged”-ul din 2006, un material oarecum surprinzător, dar extrem de reuşit.

KoЯn au vândut peste 35 de milioane de CD-uri, au „încasat” două Grammy-uri şi tot două premii MTV şi cu siguranţă fanii vor fi alături de ei şi pe viitor.
În România vin pentru prima oară, cu siguranţă deplasarea la Mureş merită efortul.

4 comments on “Korn – III Remember Who You Are (2010)

  1. tari koRnerii….tin minte ca in ‘ 94 cand am vazut blind-ul la mtv am ramas nemiscat , era sa fac pe mine …..au rupt …era ceva ce nu a mai fost………..

    eu fac parte din tabara celor ce adora kornul…

1 Pings/Trackbacks for "Korn – III Remember Who You Are (2010)"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *