Rolo Tomassi – Cosmology (2010)

De Rolo Tomassi a pomenit cu ceva vreme-n urmă UnȘoricel, nu știam de ei cum nici numele nu-mi suna cunoscut din romanul lui James Ellroy, respectiv filmul regizat în 1997 de Curtis Hanson: „L.A. Confidential”.
Rolo Tomassi (site oficial) abordează un menaj incisiv și colorat de Mathcore, Punk, Rock Experimental și Jazz, sună și poate chiar este sofisticat, au o abordare oarecum americană, deși sunt din Sheffield, Anglia. Dacă e să-i asemăn cu alte găști aș pomenii în primul rând de Tomahawk/Mr. Bungle – trupele patronate de Mike Patton și de The Dillinger Escape Plan, cu aceștia din urmă de altfel trupa aflându-se la ora actuală într-un turneu de promovare prin Europa, conform paginii lor de pe MySpace.
Mie îmi plac ciudățeniile, evident că Rolo Tomassi și albumul lor de debut „Hysterics” lansat în 2008 m-au cucerit.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=d7AXUmYrNq4]

Trupa activează din 2005 și au la activ încă două albume demo, „3 Track Demo” din 2005 și „4 Track Cassette” din 2006. Unul din marile atuuri ale formației este solista Eva Spence care urlă cu forță și înverșunare, dar este capabilă și de partituri fine, plutitoare ce amintesc de Julee Cruise (Twin Peaks), dar ar fi nedrept să nu amintim și restul componenților, toți instrumentiști desăvârșiți: Edward Dutton – tobe, Joe Nicholson – chitară, James Spence – clape și Joseph Thorpe – bas.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=7VI2fWzsY5c]

„Cosmology”
conține 10 piese cu o durată totală de 35 minute, primele trei piese  („Katzenklavier”, „Agamemnon”, „House House Casanova”) – având o durată de sub 2 minute, alte patru piese oscilând între 3 și 4 minute („Party Wounds”, „Unromance”, „French Motel” și „Sakia”), două piese trec ușor de 5 minute („Kasia” și Tongue In Chic”) și doar piesa de titlu este o compoziție ce sare de 7 minute.
Cu toate acestea nu este un disc ușor, comestibil, ci un material tensionat, contorsoniat, zgotos, imprevizibil și …impresionant. Cu siguranță acest amestec de Hardcore și Jazz, de Rock Experimental și explozii de furie nu este pentru stomacul – și urechile – publicului larg obișnuit cu banalul și confortabilul mainstream și „minunatele” sale produse, dar pentru cei care mai cred că muzica este o formă de (auto) exprimare, de comunicare și căutări mai mult sau mai puțin spirituale, Rolo Tomassi reprezintă un deliciu (tot mai) rar.

[youtube= http://www.youtube.com/watch?v=RZu6xyH1bDU]

0 comments on “Rolo Tomassi – Cosmology (2010)

2 Pings/Trackbacks for "Rolo Tomassi – Cosmology (2010)"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *