FLA – Improvised Electronic Device (2010)

Front Line Assambly (FLA) este gașca cadanianului Bill Leeb înființată în 1986 după ce timp de doi a tras de corzile bas-ului prin Skinny Puppy iar acest „Improvised Electronic Device” este al 15-lea lor album, materialul anterior fiind „Artificial Soldier” și datează din 2006.

[youtube= http://www.youtube.com/watch?v=uhMuGEzp3BA]

Bill este singurul membru permanent al formației, tovarăși de nădejde (și cursă lungă) i-au fost Rhys Fulber, Greg Reely și Chris Peterson, dar prin trupă a trecut și Devin Townsend, Michael Balch, Jeff Stoddard, Jed Simon, Jason Filipchuk, Adrian White, Glen Reely, Jason Hagen, Craig Joseph Huxtable, etc.
În formula actuală pe lângă Bill activează Chris Peterson (clape), Jeremy Inkel (clape, tobe, bas, programare) și Jared Slingerland (chitară). Discul actual beneficiază și de aportul unui invitat special: Al Jourgensen apare în piesa „Stupidity”.

Cele 10 piese (plus 2 bonus-uri pe ediția Deluxe: „Day Of Violence” și „Attack The Masses”) continuă linia ultimelor albume, muzica lui Bill – conform propriilor sale declarații – se înrudește mai de grabă cu Nine Inch Nails decât cu Skinny Puppy, este un amestec de atmosfere cu oscilații de la Industrial Metal la EBM cu infuzii de Trance, momentele senine, degajate se amestecă, sunt intercalate de răbufniri zgomotoase, orchestrațiile sunt aerisite, sunetul dinamic.
Este un disc de atmosferă, curge, îmi este dificil să „smulg” piese din context, mi-au prins: „Hostage” (un amestec pulsant de sonorități și ritmuri Electro), „Release” (beneficiază și de infuzii substanțiale de chitare și riff-uri a la Rammstein), „Shifting Through The Lens” (o piesă cu nerv, pulsantă și cu sonorități incisive), „Afterlife” (o piesă lentă, plutitoare), „Downfall” (o piesă instrumentală de peste 8 minute tot cu o atmosferă plutitoare).
Este un disc lucrat și de ascultat, mai puțin de povestit și comentat.
O parte din piese pot fi ascultate și pe pagina MySpace a formației.

Site Oficial
Pagină MySpace

[youtube= http://www.youtube.com/watch?v=UyXi-ObqX8I]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *