WCS V W U L

Worst case scenario…
Lumea a luat-o pe arătură rău.
Fac scheme şi predicţii legat de finalitatea crizei. Că-i o curbă, un V, un W, un U, un L, un…. X. Crucea la capu’ decedatului.
Dacă în Vest unii (mai) speră că 2010 aduce o eventuală ieşire din criză, alţii vorbesc doar de 2011, 2012.
Grecia ticăie ca o bombă, dar nici Portugalia nu-i departe şi o prăbuşire în zona Euro ar conduce la o reacţie în lanţ care ar putea lovi şi Spania, Italia, Irlanda şi în final Anglia.
O nebunie.

„I decline to believe that it’s personal, hey, I know that you do and
I’ll hold it against you
It’s the bald man’s dream to grow hair, baby, but a lame don’t need
legs, he needs a wheelchair…”

Noi am abordat criza neaoş româneşte: nu-i a noastră, nu vine, nu ne interesează. Apoi – că tot a venit – n-am poftit-o chiar la masă -, dar am zis că atunci când s-o sătura, pleacă ea.
Acum ne scărpinăm în cap, cur şi pe unde mai apucăm şi încercăm să o alipim unei litere. Mda, fibra noastră de poeţi. 😛
Măsurile necesită gândire, voinţă şi acţiune (implicare), doar nu ne-om murdării mânuţele?!
Ei, mai născocim o creştere de taxe, un nou impozit pe te miri ce, mărim TVA-ul şi aruncăm în joc subiecte mai stridente. O modificare de constituţie, o nouă lege ANI, legea (i)lustraţiei – aruncată pe tapet la 20 de ani după ce ar fi fost oportună, o arestare-n direct cât mai spectaculoasă, maşina electrică, un scandal cu tentă sexuală, ceva-ceva se găseşte.
Criza? Dă-o în mă-sa!

Da’ criza nu dă semne de ducă nici în Vest.
„Io” am mai spus-o, asta nu-i o criză ci un marş funebru. Aparent în absenţa decedatului, în cazul acesta capitalismul (aşa cum îl ştiam).
Şi apropo înmormântare, noi – de ce dracu mă mir? – am ajuns – în sistem – la spartul târgului şi ne-am ales cu buza spartă. Acu’ 10 (dar mai bine 20) de ani mergea faza cu sting lumina şi plec, da’ acum unde pălăria mea să te mai duci? Criza-i peste tot… şi e ca-n bancul cu capra cu trei iezi şi lupul: tugi pula, mi-am pus vizor la uşă. (şi ca pentru tâmpiţi: 😆 )
Buba e că nici ăştia din Vest nu sunt mai deştepţi şi… plimbă mortul.

Nu inventez „io” roata şi n-am nici antidotul polivalent al crizei, dar am mai spus şi asta: criza este una morală, una de identitate, o criză individuală răsfrântă asupra întregi societăţi şi implicit al sistemului.
Soluţia ar fi să ne re-inventăm, să ne regăsim, dar noi fugim în primul rând de noi înşine.
Sistemul – capitalist – a murit şi a fost îmbălsămat de mult timp, dar pudrat şi cu perfuzii este plimbat în văzul lumii ca nişte sfinte moaşte şi ni se repetă că este viu şi sănătos.
Nu-nţeleg de ce nu s-a făcut nimic în toţi anii aceştia?
Situaţia actuală nu este rezultatul uni infarct, ci a unui cancer lent, tot ce pot suspecta este o eventuală diagnosticare complet eronată. Toate măsurile au fost soluţii finanţiste, ineficiente pe termen lung.
Îmi amintesc de un casetofon Sharp cumpărat undeva la începutul anilor ’80, era o sculă barosană şi robustă, jur că dacă nu o vindeam la începutul anilor ’90, funcţiona şi acum. Sau să ne gândim la un Mercedes. O maşină fabricată în anii ’70-’80 şi bine întreţinută, merge fără probleme şi acum. Da, dar calitatea, trăinicia produselor nu stimulează vânzările, îţi cumpărai ceva şi te ţinea o viaţă, asta dă bine ca marketing, dar pe termen lung dăunează afacerii. Aşa s-a ales soluţia unei calităţi scăzute, s-a creat necesitatea fluxului de consum. O măsură aparent eficientă ce a mai dat un răgaz sistemului obosit, însă nu suficient. S-a născut necesitatea de noi pieţe şi… a căzut zidul de la Berlin. Noile pieţe câştigate au mai dat un răgaz de 20 de ani, dar piramida s-a saturat şi în această direcţie şi s-a ajuns la un blocaj – din punctul meu de vedere – previzibil.
Celelalte măsuri sunt strict finanţiste, predominant legate de bursă şi implică concepte (teorii) – unele se pare absolut greşite – legate de preţ şi valoare, o politică aberantă de creditare, speculaţii (matematice) vis a vis de fluctuaţiile de pe piaţă şi alte acţiuni/măsuri relativ abstracte pentru cei din afara domeniului ca să le discutăm acum.
Suma sumarum, falimentul sistemului a fost previzibil, predictibil, nu s-a făcut nimic. Chestia asta nu-mi dă pace.

Schimbarea sistemului politic era necesară, cu toate dezamăgirile mele, cu toate reculurile neplăcute, încă mai cred în democraţie. Ar fi o altă discuţie că noi am „importat” democraţia anapoda şi am aplicat-o pe dos, însă trebuie separate clar aspectele sistemului economic capitalist de ideea democraţiei.
Din păcate politicul se implică în sfera economică şi rezultatele se văd.
Din păcate – şi revin la ce spuneam la început – în ’90 ne-am raliat la o căruţă cu calul mort. Biciuitul nu ne duce nicăieri şi potcoava nu se dovedeşte norocoasă…

E 1 mai… am muncit de ne-am rupt, merităm o relaxare-n Bulgaria…

Şi tot azi, la Shanghai s-a deschis cu un mega show Expoziţia Mondială…
În tramvaiul 41 se vând 2 brichete la 1 RON. Bricheta fiind la a nu se ştie câta mână la vânzare. 50 de bani nu acoperă nici măcar materia primă folosită la fabricarea unei brichete…
China este următoare „bulă” ce poate exploda oricând. Şi atunci o să fie… worst case scenario.

18 comments on “WCS V W U L

 1. hi,hi, eu am si acum casetofonul Sanyo , in stare de functionare evident . 😛 Criza la romani se simte poimaine , azi se cumpara en gros, din supermarketuri , mici si bere si alte necesare omului la o petrecere , doar e 1 MAi nu ?

  • azi deja prin Bucureşti cam bătea vântul… 🙂 e mai plăcut oraşul aşa. 😛
   o bere parcă mergea. 😀

 2. ce bine că mi-a dat mama-natură vagin!

  în sfîrșit, un loc unde nu e nevoie să dublezi consoanele ca să scrii ceea ce ai de spus! pe netlogul amicilor noștri nu poți a scrie nici măcar *fetițe cu fundițe 😛

  vorba ceea… nu știu nici la vîrsta asta să mă pun bine cu cine trebe, nu? bine că am umbrelă anti-scuipinol și anti-lipici!

  no, andrei are un radio general electric de prin anii 70, secolul ics-ics… prinde tot! și că cînd spun tot…hehehhe! nu spui mai mult… cei de la reprezentanța firmei erau în cur după el! nici la curățat nu l-am lăsat… că prea le luceau ochii într-un mod pervers

  neața bună

  • “tugi” poţi să scrii pe Netlog? 😆 😆 😆
   ultima oară nu mai ştiu ce cuvânt banal m-a atenţionat că nu-l pot folosi în schimb “futui” mergea scris…. 😆 😛 😆
   aici poţi să scrii ce vrei. 🙂
   pot în schimb cenzura cuvinte specificate din comentarii… 😛
   dar n-am făcut-o. 🙂

   1 mai muncitoresc. am de editat 737 de poze. şi am de gătit. 😀

 3. au anuntat dimineata la radio ca anul viitor vom iesi din criza si chiar se va inregistra o crestere spectaculoasa a … asta nu-mi mai amintesc %) oricum ideea era ca va fi un an mai bun pt tara noastra ……….. a , in ce tara suntem ?!?!?!?
  in concluzie …
  [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=KY9HPSclASc]
  … eu muncesc si azi 😀

  • curbe de creştere şi descreştere o să mai fie, dar rămân la părerea mea: sistemul este mort.

   şi eu muncesc. cu mici excepţii în fiecare zi. 🙂
   spor. 🙂

 4. uite motivu aci :

  [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=J1kv0xDx8z0&hl=en_US&fs=1&]

  ce spartul targului … mai degraba targul spartului ! aia de acolo azi pot sa se scuze ca ei au dat doar tunuri locale in timp ce astia de aici lucrau tunuri la nivel global…

  • tare de tot ăştia! > Rage Against the Machine meets The Prodigy. 😛
   fain, danke, o să sap şi după ei până nu ne ia valul sau ne îngropăm sub curba (sau curva?) sinus….
   mda….. tot ai noştri mai fraieri….. 😆

 5. singură acasă… ce fericire! scaiete e în extaz… eu îmi pipăi lenea dospită
  andrei și ursu au rămas în parc… vacanțăăăă!!!

  am fișat 80 de piese cît unghia… am ochii ca de melc 😛

  • merg, am înţeles că a fost full la mare…. treaba e că s-a stricat şi vama, s-a construit, vin băieţii cu maşini bengoase şi bubuie… manele.
   s-a dus era wild romance….

 6. E doar o parere proprie,in romania nu mai poate exista democratie.Doar cu anarchysm mai poti face ceva in tarisoara noastra draga.Sa se rascoale lumea impotriva tuturor celor de la putere.As putea spune o gramada,dar sunt satul de cati draci am in mine dupa toate bullshit-urile pe care le auzi zilnic de la parlamentari.Cel putin ultima lege,asta cu salvarea ciorilor e tampenia absoluta.Toti sunt de acord cu avorturile….sa moara cat de multi copii.Ei bine,cand vine vorba de ciori,toti sunt impotriva uciderii lor.Serios acuma,nu vedeti ce se intampla?! Ciorile (si vorbim la ambele sensuri:si propriu si figurat,adica animalutele alea negre cu aripi si jegurile alea imputite cu aripi si mai mari care au n drepturi in Romania si fac tara de kkt) au mai multa protectie decat un roman de rand.Asta e Romania???Unde sunt vremurile in care domnea Carol 1 si in care Romania era printre cele mai tari puteri ale europei?!Unde sunt vremurile in care fiecare era in stare sa moara pentru a pastra resursele tarii ?! UNDE???

  • e ceva mai complicat. 🙂 la 19 ani şi eu aveam tricou cu Anarchy. 😛 e…. aproape firesc şi predictibil.
   apoi am realizat că mişcarea hippie, mişcarea Punk, tot ce consideram “rebel” ţineau de curentul de… stânga. şi detest stânga. 😀 am trăit (pseudo) socialismul pe pielea mea 19 ani. şi o paranteză: Ponta părea ceva mai inteligent, l-am văzut/auzit ieri şi m-am speriat câte prostii a spus în nici 2 minute…… idiot.
   şi anarhismul este o idee utopică, o teorie care în practică nu poate fi aplicată echitabil. nu sunt idealist, ci Fecioară cu spirit practic.
   cum spuneam, trebuie să ne reinventăm, sistemul este depăşit, avem nevoie de alte repere.
   brushvox for president! 😀

   • as fi primul care te-as vota….btw,fa o alianta cu Remus Cernea caci si ala e un om fenomenal ;))

    • pare OK Cernea, dar la noi oamenii OK sau n-au nici o şansă sau se dovedeşte că nu sunt chiar OK… ha ha ha! 😆

1 Pings/Trackbacks for "WCS V W U L"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *